email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul de plata TVA la incasare se modifica din nou

sistemul TVA la incasarecodul fiscalmodificare MFPcalcul plafoncifra de afaceri



In perioada urmatoare, sistemul de TVA la incasare ar putea suferi noi modificari, dupa ce recent toata legislatia aferenta a fost rascolita de aceste noi prevederi. Sistemul de TVA la incasare a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2013, insa ar putea fi schimbat din nou in perioada urmatoare, ca urmare a problemelor semnalate din partea mediului de afaceri.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Dan Manolescu, a declarat la inceputul acestei saptamani ca in prezent exista doua posibilitati:

- sistemul de TVA la incasare sa fie optional, nu obligatoriu
sau

- sa fie extins termenul de 90 zile la care TVA devine exigibila, chiar daca factura nu a fost incasata.


MFP are in vedere si o posibila combinare a celor doua variante:

"Deocamdata exista doar in analiza eventuale corectii care ar trebui aduse in legislatie, corelate cu modul in care functioneaza sistemul de TVA la incasare. Semnalele din mass-media sunt ca acest TVA la incasare creeaza probleme si incercam sa identificam modul in care putem corecta acest sistem pentru a nu crea probleme agentilor economici, pentru care s-a dorit sa fie un avantaj acest nou sistem", a mai declarat oficialul din partea MFP.

In ce priveste cele mai noi modificari din aria fiscala, aplicabile de la 1 februarie, Manolescu a precizat ca ordonanta de Guvern privind modificarea Codului Fiscal va intra in procedura parlamentara de aprobare, prilej cu care pot fi corectate o serie de aspecte semnalate de mediul de afaceri.

Va reamintim ca actualul sistem de TVA la incasare stabileste ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate sau, in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturilor.

In schimb, Codul Fiscal prevede ca, de la 1 ianuarie 2013, doua categorii de contribuabili aplica obligatoriu noul sistem de TVA - persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si persoanele impozabile, cu sediul activitatii economice in Romania, care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic curent.

Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, realizate in cursul unui an calendaristic.

Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 2.250.000 lei, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul.

In cazul persoanelor impozabile, cu sediul activitatii economice in Romania, care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic curent, aplicarea noului sistem de catre acesti contribuabili se face incepand cu data inregistrarii lor in scopuri de TVA.

Daca in cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri a persoanelor impozabile care aplica noul sistem de plata a TVA depaseste plafonul de 2.250.000 lei, sistemul TVA la incasare se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Desi sistemul de TVA la incasare este obligatoriu pentru persoanele impozabile mentionate, acesta nu se aplica de catre persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic.

Conform reglementarilor din Codul Fiscal, sistemul TVA la incasare se aplica numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii sau locul prestarii se considera a fi in Romania.

Codul Fiscal precizeaza totodata ca persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu vor aplica sistemul pentru o serie de operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA.

Sursa: Agerpres


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sistemul TVA la incasarecodul fiscalmodificare MFPcalcul plafoncifra de afaceri


Data aparitiei: 06 Februarie 2013

Votati articolul "Sistemul de plata TVA la incasare se modifica din nou":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X