email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mijloace fixe date cu titlu gratuit - Ce tratament aplicam?

mijloace fixeamortizareTVAtratament fiscalinchiriere mijloace transport


Analizam astazi cazul unei societati care detine 7 mijloace de transport, achizitionate si destinate inchirierii pentru transport special. Intrucat nu mai pot fi utilizate in scopul pentru care au fost achizitionate (inchiriere catre o institutie publica), Consiliul de Administratie al regiei a aprobat predarea acestora (cu titlu gratuit) in patrimoniul unitatii administrativ teritoriale sub autoritatea careia se afla societate. Mijloacele fixe au fost achizitionate in 2007 si 6 dintre ele au fost amortizate integral. Vom stabili astfel daca la scoaterea din gestiune, cheltuiala cu valoarea neamortizata este nedeductibila fiscal si daca trebuie emisa o autofactura pentru colectarea TVA pentru aceste bunuri (mijloace fixe) la valoarea de inventar (cost de achizitie).


Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor art. 21 alin (1) din Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.In concluzie cheltuiala cu valoarea neamortizata a mijloacelor fixe, acordate gratuit este cheltuiala nedeductibila la determinarea profitului impozabil.

Din punct de vedere al TVA

Potrivit art. 128 alin. (4) lit b) din Codul fiscal sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;

Potrivit prevederilor art. 137 alin (1) lit. c) din Codul fiscal , baza de impozitare a TVA o constituie pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (4) si (5), pentru transferul prevazut la art. 128 alin. (10) si pentru achizitiile intracomunitare considerate ca fiind cu plata si prevazute la art. 130 indice 1 alin. (2) si (3), pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii. In cazul in care bunurile reprezinta active corporale fixe, baza de impozitare se stabileste conform procedurii stabilite prin norme;

Potrivit prevederilor de la pct. 18 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , in sensul art. 137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal , baza de impozitare pentru active corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 128 alin. (4) si (5) din Codul fiscal , altele decat bunurile imobile, este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila. Daca activele corporale fixe sunt complet amortizate, baza de impozitare este zero.

In cazul dvs, veti colecta TVA la valoarea neamortizata a mijloacelor fixe date cu titlu gratuit.

Potrivit prevederilor art 155 alin (7) din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct. 69 alin (2) din Normele metodologice de aplicare, persoana inregistrata conform art. 153 trebuie sa autofactureze, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii catre sine, daca operatiunile in cauza sunt taxabile si numai in scopul taxei.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mijloace fixeamortizareTVAtratament fiscalinchiriere mijloace transport


Data aparitiei: 07 Februarie 2013

Votati articolul "Mijloace fixe date cu titlu gratuit - Ce tratament aplicam?":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X