email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contracte cu nerezidenti - Obligatii declarative si impozite 2013

contracte nerezidenticodul fiscalobligatii declarativeimpoziteprestari servicii

Vom analiza mai jos situatia in care intre o persoana juridica din Romania si o persoana juridica straina cu sediul intr-o alta tara membra UE s-au incheiat contracte de prestari servicii, contracte de inchirieri utilaje, contracte de creditare - finantare, iar aceste contracte au fost inregistrate la finante in baza ordinului 23103.12.2007.

Vom stabili astfel daca pentru aceste contracte se vor depune declaratii si care sunt impozitele aferente. In plus, vom vedea in ce masura societatea straina este obligata sa-si declare sediu permanent.

Solutia consultantului:

Potrivit  art.1 din OPANAF 1400 / 2012  (ordin ce abroga Ordinul 2.310/2007 ) persoanele juridice romane, au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania, care genereaza venituri impozabile.

Conform art. 115 alin (1)  din Codul Fiscal venituri impozabile obtinute din Romania de nerezidenti , indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:b) dobanzi de la un rezident; d) redevente de la un rezident; k) venituri din servicii prestate in Romania si in afara Romaniei, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport.

Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri. (art 116 alin (1) din Codul fiscal ).  Pentru veniturile obtinute de nerezidenti din Romania, platitorii de venituri au obligatia calcularii si retinerii impozitelor datorate prin stopaj la sursa si virarii lor la bugetul de stat in termenul stabilit la art. 116 alin. (5) din Codul fiscal .



Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor cote asupra veniturilor brute: 50% pentru veniturile prevazute la art. 115 alin. (1) lit. a) - g), k) si l), daca veniturile sunt platite intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii; d) 16% in cazul oricaror altor venituri impozabile obtinute din Romania, asa cum sunt enumerate la art. 115.

Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.

In intelesul art. 116,daca un contribuabil este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de acel contribuabil din Romania este cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau in conventiile de evitare a dublei impuneri. Legislatia Uniunii Europene se aplica in relatia Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb.

Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.

Conform art. 119 alin (1) platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor,  au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Modelul declaratiei este stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare si poate fi regasit pe site-ul: www.anaf.ro /asistentacontribuabili/toate formularele, cu explicatii.

"Totodata ne-ar interesa daca trebuie inregistrate si actele aditionale ale acestor contracte la finante."

Conform art. 3 alin (3) din OPANAF 1400/2012 in situatia in care in datele declarate initial intervin modificari, acestea se declara in termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin depunerea unei declaratii rectificative,declaratia initiala se rectifica bifandu-se cu "X" casuta prevazuta in acest scop.

"In aceste conditi am mai dori sa stim daca societatea din spania ar trebui sa-si declare sediu permanent, chiar daca angajatii societatii din spania nu sunt permanent pe teritoriul tarii."

Prin Sediu Permanent (SP) se intelege  locul prin care se desfasoara integral sau partial activitatea unui nerezident, fie direct, fie printr-un agent dependent . (art. 8 alin. (1) din Codul Fiscal ).

Caracteristici esentiale ale SP (concomitent): a) Existenta unei locatii a SP b) Grad de permanenta al SP - loc fix c) Desfasurarea activitatii companiei prin intermediul acestui SP . Acolo unde se indeplinesc  concomitent cele trei conditii exista un sediu permanent.
Activitatea de inchiriere poate genera SP atunci cand: sunt inchiriate  (acordate in leasing) active corporale precum echipamente, utilaje, cladiri sau active necorporale (brevete), printr-un loc fix mentinut de o societate rezidenta a unui stat intr-un alt stat.
Nementinerea unui loc fix prin care sa se inchirieze active corporale si necorporale nu genereaza un SP.

"De asemenea, daca se mai poate sa ne lamuriti daca potrivit legislatiei care este in vigoiare la ora actuala mai trebuie inregistrate aceste contracte dintre cele doua societati."

Potrivit OPANAF 1400/2012  au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania, care genereaza venituri impozabile.


 

 

 


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte nerezidenticodul fiscalobligatii declarativeimpoziteprestari servicii


Data aparitiei: 08 Februarie 2013

Votati articolul "Contracte cu nerezidenti - Obligatii declarative si impozite 2013":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X