email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prime de asigurare

Intrebare:

Incepand cu 1 ianuarie 2005, care este regimul de deductibilitate pentru primele de asigurare in caz de accident si imbolnavire platite de angajator pentru salariat. Sunt aceste prime impozabile la angajat (salariat) la calculul venitului global? Aceiasi intrebare si pentru primele platite ca si investitie (sau plan de pensii = o prima platita anual urmand ca dupa un anumit numar de ani angajatii sa ia acesti bani).

Raspuns:

Asigurari private de sanatate

Conform art. 21 alin. 3 lit. k din Codul fiscal, cheltuielile cu primele de asigurare private de sanatate sunt deductibile pentru entitatea care le suporta in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant. Codul fiscal nu mentioneaza calitatea pe care o are beneficiarul acestor prime de asigurare (relatie dependenta sau nu), astfel ca prevederile acestui articol trebuie coroborate cu reglementarile specifice fiecarei categorii de persoane fizice care beneficiaza de astfel de prime de asigurare.

In cazul angajatului, in calitate de beneficiar al asigurarii private de sanatate, pct. 117 din Hotararea Guvernului nr. 84/2005 care modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 44/2004 prevede ca la calculul impozitului lunar pe veniturile din salarii nu se admite deducerea primelor de asigurare pentru asigurarile private de sanatate.

Mai mult, art. 55 alin. 3 lit. g din Codul fiscal stipuleaza ca primele de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, altele decat cele obligatorii, sunt considerate avantaje la momentul platii primei respective.

In esenta, angajatorul beneficiaza de deductibilitatea cheltuielilor cu primele de asigurare private de sanatate in limita a 200 euro anual pentru fiecare participant. Primele care depasesc acest plafon se deduc daca sunt incluse in veniturile salariale ale angajatului respectiv. Pentru beneficiar, primele sunt considerate integral avantaj, indiferent de cuantum. Deci, fie se imputa, fie se cumuleaza cu veniturile salariale aferente lunii in care se suporta de catre angajator.

Pensii ocupationale

Conform art. 21 alin. 3 lit. j din Codul fiscal, cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele facultative de pensii ocupationale, sunt deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Conform art. 57 alin. 2 lit. a din Codul fiscal, la calculul impozitului lunar pe veniturile din salarii obtinute la locul unde se afla functia de baza se admite deducerea contributiei la schemele facultative de pensii ocupationale, astfel incat suma acestora sa nu depaseasca echivalentul a 200 euro pentru fiecare participant la nivelul anului. Suma care depaseste aceasta limita se considera avantaj si se imputa salariatului sau se cumuleaza cu veniturile salariale ale acestuia fiind impusa in consecinta (caz in care, angajatorul deduce si suma care depaseste plafonul anual de 200 euro).

Conform pct. 116 din Hotararea Guvernului nr. 84/2005 care modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 44/2004, transformarea contributiilor retinute pentru schemele facultative de pensii ocupationale din lei in euro, pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale. Platitorii de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro reprezentand contributiile retinute pentru schemele facultative de pensii ocupationale si verifica incadrarea in plafonul deductibil prevazut de lege.

In concluzie, angajatorul deduce contributia la schemele facultative de pensii ocupationale in limita a 200 euro pentru fiecare participant. Contributia care depaseste acest plafon se poate deduce prin includerea in veniturile salariale ale angajatului. Pentru salariat, contributia nu este considerata avantaj decat pentru suma ce depaseste plafonul de 200 euro pe an. Aceasta diferenta fie se imputa salariatului, fie se include in veniturile sale salariale fiind impusa in consecinta.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Prime de asigurare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X