email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Neincluderea pe costuri a obiectelor de inventar la darea in folosinta | Corectare erori

corectare erorineincludere obiecte de inventarOMFP 3055/2009imobilizari corporale


Analizam cazul in care, in luna ianuarie a.c., in balanta unei societati comerciale, contul 303 prezinta un sold debitor in suma de 7.300 lei. Acest sold exista de la inceputul firmei, deoarece fostul contabil nu a inregistrat darea in consum a obiectelor de inventar. Vom stabili in ce masura este corect sa se inregistreze in luna ianuarie 603 = 303  7300.

Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor pct 154 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 in categoria stocurilor se incadreaza si materialele de natura obiectelor de inventar. Evidenta stocurilor de natura obiectelor de inventar date in folosinta se tine extracontabil cu ajutorul contului 8035 "Stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta".

Astfel, valoarea la pret de inregistrare a materialelor de natura obiectelor de inventar trebuiau incluse pe cheltuieli la darea  in folosinta (contul 603 - „Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar") sau prin includerea in cheltuieli sub forma de amortizare in baza  art. 24 alin. (17) din Codul fiscal potrivit caruia, in cazul unei imobilizari corporale care la data intrarii in patrimoniu are o valoare fiscala mai mica decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, contribuabilul poate opta pentru deducerea cheltuielilor aferente imobilizarii sau pentru recuperarea acestor cheltuieli prin deduceri de amortizare.

Erorile constatate in contabilitate se corecteaza in conformitate cu prevederile pct. 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin OMFP 3055/2009 . Potrivit acestora, corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
   a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
   b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative. Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.

In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate. Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare.
Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.

Asadar, erorile semnificative constatate in contabilitate aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza la data constatarii pe seama rezultatului reportat - contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile". De aceea, apreciem ca, la data constatarii acestor erori (neincluderea pe cheltuieli a obiectelor de inventar date in folosinta) acestea se vor corecta astfel:
-    pe seama rezultatului reportat - valoarea la pret de inregistrare a materialelor de natura obiectelor de inventar date in folosinta in exercitiile financiare precedente (sume semnificative),
-    contul 603 - valoarea la pret de inregistrare a materialelor de natura obiectelor de inventar date in folosinta in exercitiul financiar curent ( sume nesemnificative)

Din punct de vedere fiscal, conform pct. 13 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
corectare erorineincludere obiecte de inventarOMFP 3055/2009imobilizari corporale


Data aparitiei: 19 Februarie 2013

Votati articolul "Neincluderea pe costuri a obiectelor de inventar la darea in folosinta | Corectare erori":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X