email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caz practic: Evidentierea amortizarilor si reevaluarilor in declaratia 101

Registrul de evidenta fiscalareevaluareDeclaratia 101OUG 34/2009amortizare


Supunem atentiei dumneavoastra, prin randurile urmatoare, situatia in care, in urma reevaluarii unei cladiri, unele componente scad, iar altele cresc. In contabilitate se integistreaza noua valoare a amortizarii: 10.000 lei/an.

Lunar, diferenta de amortizare dintre cea initiala si cea reevaluata s-a inregistrat pe ct 1065 (105=1065) 2000 lei (pe an). Din punct de vedere fiscal societatea are de recuperat o amortizare de 1500 lei pe an, pentru componentele care au scazut in urma reevaluarii.

Vom stabili astfel daca este corecta evidentierea in declaratia 101 a amortizarii fiscale, contabile si diferentelor de reevaluare astfel:

Rd. 11 2000 lei
Rd. 14 11.500 lei ( 10000+1500)
Rd. 29 10000 lei

Solutia consultantului:

Amortizarea contabila, stabilita conform reglementarilor contabile, poate fi diferita de amortizarea fiscala determinata conform prevederilor art. 24 din Codul fiscal .
La calculul profitului impozabil amortizarea contabila este nedeductibila.

Evidenta amortizarii fiscale se tine extracontabil cu ajutorul Registrului de evidenta fiscala.

Potrivit art. 22 alin. (51) din Codul fiscal , introdus prin punctul 4. din OUG 34/2009 incepand cu 01.05.2009, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Reevaluarile contabile incluse in valoarea fiscala a mijloacelor fixe se deduc la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale. Concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza. Aceste sume sunt considerate elemente similare veniturilor.

In declaratia 101, amortizarea fiscala (conform Registrului de evidenta fiscala) se inscrie la Randul 14 - Amortizare fiscala.

Diferentele din reevaluare deduse prin intermediul amortizarii fiscale (in cazul prezentat - 2.000 lei) sunt considerate elemente similare veniturilor si se impoziteaza potrivit art. 19 din Codul fiscal si pct. 12 din normele metodologice date in aplicarea acestuia. Aceste sume se inscriu in Declaratia 101 la Randul 11 - "Elemente similare veniturilor, din care".

Amortizarea contabila, stabilita conform reglementarilor contabile si inregistrata in contul 6811 - "Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor" este nedeductibila iar in Declaratia 101 se evidentiaza la Randul 29 - "Cheltuieli cu amortizarea contabila".



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Registrul de evidenta fiscalareevaluareDeclaratia 101OUG 34/2009amortizare


Data aparitiei: 06 Martie 2013

Votati articolul "Caz practic: Evidentierea amortizarilor si reevaluarilor in declaratia 101":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X