email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce greseli pot face persoanele care iau un credit. Masuri pentru combaterea unei dobanzi eronate

OUG 73/2012Directiva 2008/48/CEDAEdobanda anuala efectivacrediteconsumator


Pe lista actelor normative care ar putea fi aprobate de Guvern in perioada urmatoare, se numara si proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.73/2012 pentru modificarea pct.II al anexei nr.1 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

In prezent, Punctul II al Anexei nr. 1 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, are ca scop stabilirea unor ipoteze suplimentare pentru calcularea dobanzii anuale efective.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 transpune in legislatia nationala prevederile Directivei nr. 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind contractele de credit pentru consumatori si de abrogare a Directivei 87/102/CEE a Consiliului. Directiva stabileste modalitatile de calcul a dobanzii anuale efective astfel incat sa se asigure un mod uniform de calcul in toate statele membre, un grad inalt de transparenta si de comparabilitate a ofertelor.

Modificarea punctului II al Anexei nr. 1 la Ordonanta de urgenta a Guvernului a Guvernului nr. 50/2010 ca urmare a adoptarii Directivei 2011/90/UE a Comisiei de modificare a anexei I partea II la Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului care prezinta ipotezele suplimentare pentru calculul dobanzii anuale efective.

Prin noul act normativ se adauga la ipotezele existente pentru calculul dobanzii anuale efective noi ipoteze pentru creditele fara durata fixa sau rambursabile in totalitate in mod repetat.

De asemenea, se furnizeaza norme pentru stabilirea calendarului tragerii initiale a creditului si al platilor care trebuie efectuate de catre consumator.


In conditiile in care nu se vor prevede in actul normativ aceste ipoteze suplimentare exista riscul de a se calcula dobanda anuala efectiva (DAE) in defavoarea consumatorului. Dobanda anuala efectiva reprezinta un indicator extrem de important, definitoriu chiar in luarea unei decizii de catre consumator atunci cand alege tipul de credit si nu trebuie lasat la latitudinea creditorului modul de interpretare a acestuia.

Nerespectarea acestei Directive poate conduce la perturbarea pietei, respectiv a concurentei pe de o parte si la discrepante in ceea ce priveste drepturile consumatorilor romani comparativ cu cei din celelalte state membre ale UE, pe de alta parte.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 73/2012Directiva 2008/48/CEDAEdobanda anuala efectivacrediteconsumator


Data aparitiei: 07 Martie 2013

Votati articolul "Ce greseli pot face persoanele care iau un credit. Masuri pentru combaterea unei dobanzi eronate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X