email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati MFP privind formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plati la bugetul de stat

Taxe si ImpoziteDeclaratia 100contul unicobligatii de plata


Va prezentam mai jos comunicatul emis de autoritatile fiscale in ce priveste formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs.

Va reamintim astfel ca incepand cu data de 1 februarie 2013 au intrat in vigoare urmatoarele acte normative:

- O.G. nr.5/2013 privind stabilirea unor masuri speciale de impzitare a activitatilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural care reglementeaza impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural

- O.G. nr.6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale care reglementeaza impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale

- O.G. nr.7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale" care reglementeaza impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale.

Impozitele instituite prin actele normative de mai sus reprezinta venituri ale bugetului de stat, se administreaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si se declara de contribuabili in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat".

In acest context, in M.O. nr.111/26.02.2013 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.195/20.02.2013, pentru modificarea Ordinului Presedintelui A.N.A.F nr.1950/2012 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

Anexa nr. 11 "Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat" se completeaza cu cele trei obligatii fiscale, astfel:

- impozit pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural, care se regaseste la pozitia 62 din Nomenclator si care se datoreaza de catre operatorii de transport de energie electrica si gaze naturale licentiati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, precum si de catre operatorii economici distribuitori de energie electrica si gaze naturale, licentiati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, titulari ai unor contracte de concesiune incheiate cu Ministerul Economiei si Comertului sau cu autoritati locale, care aplica prevederile art. 48 alin. (1) si (2) si ale art. 136 alin. (1), (2) si (3) din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012.

- impozit pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, care se regaseste la pozitia 63 din Nomenclator si care se datoreaza de catre operatorii economici, inclusiv filialele acestora si/sau operatorii economici apartinand aceluiasi grup de interes economic, care desfasoara activitati ca:

- exploatarea forestiera, extractia carbunelui superior, extractia carbunelui inferior, extractia petrolului brut, extractia minereurilor feroase, extractia minereurilor de uraniu si toriu, extractia altor minereuri metalifere neferoase si alte activitati extractive, precum si de catre operatorii economici care au licente de exploatare a resurselor minerale mentionate anterior , dar a caror activitate principala nu corespunde codurilor CAEN respective.

- impozit asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale, care se regaseste la pozitia 64 din Nomenclator si care se datoreaza de catre operatorii economici, inclusiv filialele acestora si/sau operatorii economici apartinand aceluiasi grup de interes economic, care desfasoara efectiv atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din Romania.

Sumele se declara in Declaratia 100 in tabelul de la pct. II "Impozite , taxe si alte contributii care nu se platesc in contul unic".

Termen de declarare/plata : lunar pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se calculeaza aceste impozite.
Sumele reprezentand aceste impozite nu se platesc in contul unic.

In acest sens, in "Clasificatia indicatorilor privind finantele publice" aprobata prin O.M.F.P. nr. 1954/2005 la componenta "Clasificatia indicatorilor privind veniturile bugetului de stat" au fost introduse urmatoarele coduri:
* impozit pe monopolul natural din sectorul energiei electrice si al gazului natural : codul 12.01.11.
* impozit pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale: codul 12.01.12.
* impozit asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale : codul 12.01.13.

Sumele reprezentand aceste impozite reprezinta pentru operatorii economici cheltuieli deductibile la stabilirea profitului impozabil, in conditiile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: DGFP Arges



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si ImpoziteDeclaratia 100contul unicobligatii de plata


Data aparitiei: 12 Martie 2013

Votati articolul "Noutati MFP privind formularul 100 Declaratie privind obligatiile de plati la bugetul de stat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X