email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Investitii directe cu impact semnificativ

Intrebare:

Care este modul de calcul corect al impozitului pe profit in cazul aplicarii dispozitiilor art. 38 alin. (13) din Codul fiscal.

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 38 alin. (13) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pentru investitiile directe cu impact semnificativ in economie, realizate pana la data de 31 decembrie 2006, potrivit legii, contribuabilii pot deduce o cota suplimentara de 20% din valoarea acestora. Deducerea se calculeaza in luna in care se realizeaza investitia.

In conditiile in care se aplica prevederile acestui alineat nu se pot aplica prevederile art. 24 alin.(12).

In aplicarea acestui articol precizam urmatoarele:

Prin investitii directe cu impact semnificativ in economie se inteleg investitiile cu o valoare care depaseste echivalentul a 1 milion dolari S.U.A., realizate in formele si modalitatile prevazute de Legea nr. 332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie, care contribuie la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii economice a Romaniei, determina un efect pozitiv de antrenare in economie si creaza noi locuri de munca. Investitiile directe noi, fundamentate ca fiind de interes major pentru economia nationala, vor fi prezentate Departamentului pentru Relatia cu Investitorii Straini.

Astfel, in conditiile in care investitiile realizate indeplinesc conditiile precizate mai sus, respective conditiile prevazute de Legea 332/2001, referitor la aplicarea deducerii de 20%, mentionam urmatoarele:

  • deducerea de 20% se calculeaza din punct de vedere fiscal;
  • amortizarea fiscala a mijloacelor fixe, in acest caz, se determina pe durata normala de utilizare dupa scaderea din valoarea de intrare a sumei egale cu deducerea de 20%;

Referitor la exemplul prezentat de dvs., in situatia in care investitiile realizate indeplinesc conditiile mai sus precizate, mentionam faptul ca

profitul impozabil si implicit impozitul pe profit nu este corect determinat deoarece:

  • imobilizarile inregistrate in contul “208” reprezinta imobilizari necorporale care nu se incadreaza in prevederile art. 38 alin.(13) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, si prin urmare pentru aceste imobilizari nu se aplica deducerea de 20%;
  • pentru imobilizarile inregistrate in ct. 231 nu se aplica prevederile art.38 alin.(13), deoarece acestea reprezinta imobilizari corporale in curs.

In cazul punerii in functiune partial, in baza procesului verbal de punere in functiune partiala, potrivit reglementarilor contabile, acestea se inregistreaza in grupele la care urmeaza a se inregistra ca mijloace fixe, la valoarea rezultata prin insumarea cheltuielilor ocazionate de realizarea lor, efectuandu-se inregistrarea:

212 (213,214) = 231

acesta fiind si mometul aplicarii deducerii de 20%.

Referitor la conditiile in care cheltuielile cu sponsorizarea se scad din impozitul pe profit datorat, respectiv:

  • sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
  • nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat;

Precizam faptul ca aceste conditii trebuie indeplinite cumulativ, astfel incat limita in care se vor scade cheltuielile cu sponsorizarea din impozitul pe profit datorat va fi cea mai mica dintre acestea.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Investitii directe cu impact semnificativ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X