email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Generarea numarului de evidenta a platii. Program de asistenta disponibil AICI

Taxe si Impozitenumarul de evidenta a platiiprogram asistentaANAFgenerare numar evidenta


Redam mai jos cele mai importante prevederi legate de completarea numarului de evidenta a platii, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.870/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit prevederilor Ordinului ministrului Finantelor Publice (OMFP) nr. 1.485/2012, incepand cu data de 16.11.2012, si pana la 31 decembrie 2013, sunt suspendate prevederile OMFP nr. 1.870/2004 pentru aprobarea Instructiunilor de completare a numarului de evidenta a platii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.256 din 27 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin exceptie de la cele de mai sus, pentru contribuabilii care aleg sa plateasca o obligatie fiscala stabilita de organele de inspectie fiscala, amenzi de orice fel stabilite potrivit legii, precum si timbrul de mediu pentru autovehicule, dispozitiile OMFP nr. 1.870/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.

Procedura de obtinere

Numarul de evidenta a platii in cazul unei obligatii fiscale stabilite suplimentar prin decizie de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare de plata stabilite de inspectia fiscala, in cazul unei amenzi de orice fel stabilite potrivit legii prin documentul de constatare a acesteia, precum si in cazul sumelor inscrise in deciziile privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule, se obtine de catre contribuabil astfel:

a) prin accesarea programului de asistenta pentru formarea numarului de evidenta a platii.

In aceasta situatie, programul de asistenta afiseaza o fereastra in care contribuabilul selecteaza unul dintre cele doua documente fiscale pentru care doreste sa efectueze plata, respectiv decizie de impunere sau documentul prin care s-a stabilit amenda de orice fel potrivit legii si completeaza numarul si data emiterii acestui document. Ulterior, alege tipul obligatiei fiscale pe care doreste sa o achite si apoi categoria de obligatie fiscala, respectiv debit, dobanda sau penalitate de intarziere;

b) prin inscrierea numarului de evidenta a platii din decizia de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare stabilite de inspectia fiscala, precum si din decizia privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule;

c) prin solicitarea numarului de evidenta a platii la organul fiscal competent.

Organul fiscal competent este:

- in cazul persoanelor juridice si al persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere-organul fiscal la care persoana este inregistrata ca platitor de impozite si taxe;

- in cazul persoanelor fizice-organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal persoana fizica.


Mod de completare

Modul de completare a numarului de evidenta a platii pentru achitarea sumei cuprinse in Decizia privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule este urmatorul:

Prin accesarea programului de asistenta se afiseaza o fereastra in care contribuabilul selecteaza <> si completeaza data acestui document, de exemplu 010213. Dupa introducerea acestor date, programul de asistenta formeaza numarul de evidenta a platii, alcatuit astfel:

a) La rubrica <> se inscrie 26 - codul corespunzator documentului reprezentand decizie privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule.

b) La rubrica <> se inscrie codul corespunzator obligatiei bugetare reprezentand <>, selectata de contribuabil.

c) La rubrica <> se inscrie 01 - valoarea corespunzatoare categoriei fiscale reprezentand debit.

d) La rubrica <> se inscrie 0000.

e) La rubrica <> se inscrie 010213 - corespunzator datei de 1 februarie 2013, care reprezinta data emiterii deciziei privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule.

f) La rubrica <> se inscrie 0 - intrucat documentul de plata nu constituie si declaratie fiscala.

g) La rubrica <> se inscrie 000 - valoarea corespunzatoare pentru numarul de evidenta a platii generat cu ajutorul programului de asistenta.

h) Rubrica <> se genereaza de catre aplicatia informatica conform algoritmului propriu.


Numarul de evidenta a platii astfel format, identic cu cel comunicat prin decizia privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule, se inscrie de catre contribuabil in ordinul de plata la rubrica <> sau se comunica de catre contribuabil unitatii Trezoreriei Statului in vederea inscrierii in chitanta pentru incasarea de impozite, taxe si contributii la rubrica <>, in cazul platilor in numerar efectuate la ghiseele unitatilor Trezoreriei Statului.

Pentru documentele de plata, altele decat ordine de plata sau chitanta pentru incasarea de impozite, taxe si contributii, numarul de evidenta a platii se inscrie de contribuabil la rubrica <>.

Programul de asistenta cu ajutorul caruia este generat numarul de evidenta a platii este pus la dispozitia contribuabililor pe website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili/Formulare si programe utile/Programe utile, care poate fi accesat la ACEASTA adresa.



Sursa: DGFP Valcea



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitenumarul de evidenta a platiiprogram asistentaANAFgenerare numar evidenta


Data aparitiei: 03 Aprilie 2013

Votati articolul "Generarea numarului de evidenta a platii. Program de asistenta disponibil AICI":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X