email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru ce firme sistemul TVA la incasare ar putea deveni optional

TVAHG 84/2013cod fiscalTVA la incasare optionalemiterea facturii


Inainte de a oferi mai multe informatii legate de posibilitatea ca, incepand cu anul 2014, sistemul de TVA la incasare sa devina optional pentru unele firme, va reamintim ca sistemul de plata a taxei pe valoarea adaugata la incasarea unei facturi, si nu la emiterea ei, a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2013.

Incepand cu aceasta data, noul sistem de plata a TVA trebuie aplicat obligatoriu de doua categorii de contribuabili, si anume:

- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.
- persoanele impozabile care se inregistreaza  in scopuri de TVA in cursul anului 2013.
 
Recent, au aparut noi modificari aduse de HG nr. 84/2013 in cazul incasarilor in numerar ale facturilor pentru cei care aplica sistemul de TVA la incasare.

Acestea stabilesc faptul ca furnizorul/prestatorul care este obligat la aplicarea sistemului TVA la incasare exclude de la aplicarea sistemului TVA la incasare acele sume dintr-o factura care sunt incasate in numerar pana in ziua emiterii facturii, inclusiv, de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.
 
Reglementarile HG nr. 84/2013, care modifica normele date in aplicarea art. 134^2 din Codul fiscal , mai prevad si faptul ca, pentru sumele incasate in numerar dupa data emiterii facturii, furnizorul/prestatorul aplica sistemul TVA la incasare si inscrie pe factura mentiunea TVA la incasare, cu exceptia situatiei in care  livrarea/prestarea se incadreaza in alta categorie exceptata prevazuta la art. 134 2 alin. (6) din Codul fiscal .
 
Art. 134 2 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal prevede ca cei din sistemul TVA la incasare nu aplica regulile acestuia:

- in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei;
- in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA;
- in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale - regimul special pentru agentiile de turism, regimurile speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, regimul special pentru aurul de investitii;
- in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber-profesionisti si asocieri fara personalitate juridica.

In cazul in care, ulterior emiterii facturii, se incaseaza in numerar o parte sau contravaloarea integrala a acesteia, pentru taxa aferenta acestor sume nu se aplica regulile de exigibilitate care stabilesc ca exigibilitatea TVA intervine la data la care are loc faptul generator sau la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului.
 
Cu toate ca este inca o informatie neoficiala, se pare ca Ministerul Finantelor Publice ia in considerare posibilitatea ca sistemul de TVA la incasare sa devina optional incepand de anul viitor pentru toate firmele cu cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei, astfel incat fiecare contribuabil sa poata decide daca aplicarea acestui sistem de TVA este sau nu benefica.

Sursa: PortalContabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAHG 84/2013cod fiscalTVA la incasare optionalemiterea facturii


Data aparitiei: 09 Aprilie 2013

Votati articolul "Pentru ce firme sistemul TVA la incasare ar putea deveni optional":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X