email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 205: noul model de formular, termen de depunere si instructiuni de completare

Declaratia 205: noul model de formular, termen de depunere si instructiuni de completare
formular 205D205completare D205model D205

Prin OPANAF nr. 154/2024, publicat in Monitorul Oficial nr. 100 din 2 februarie 2024, a fost oficializat modelul si continutul formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti".

In Referatul de aprobare ce a insotit actul normativ in forma sa de proiect, se preciza ca prin Legea nr.142/2022 au fost aduse modificari si completari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal care au vizat, printre altele,  reglementarea obligatiei de retinere la sursa a impozitului pe veniturile sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si instrumente financiare derivate.

Astfel, entitatile prevazute la art.96^1 alin.(1) din Codul fiscal, au obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit, declararii si platii acestuia pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut atat pentru veniturile obtinute din Romania, cat si pentru cele obtinute din strainatate, impozitul fiind final.

Impozitul se stabileste in functie de perioada de detinere a titlurilor de valoare/instrumentelor financiare derivate (detinute o perioada mai mare de 365 de zile, inclusiv/detinute o perioada mai mica de 365 de zile), prin aplicarea cotei de impunere de 1% sau 3% asupra fiecarui castig.

Important! Pentru impozitul retinut la sursa, entitatile au obligatia depunerii formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat, la organul fiscal competent.

De asemenea, potrivit art.96^1 alin.(2) din Codul fiscal, entitatile prin care sunt efectuate transferuri ale aurului de investitii, au obligatia sa depuna anual, pana la termenul mentionat mai sus, formularul 205 privind totalul castigurilor/pierderilor, pentru fiecare contribuabil.

Formularul 205 se depune de entitatile prevazute la art.96^1 alin.(1) din Codul fiscal atat pentru contribuabilul persoana fizica nerezidenta care nu face dovada rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, cat si pentru contribuabilul persoana fizica nerezidenta care face dovada rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri. 
Totodata, potrivit Legii nr.376/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, sumele provenite din incasarea bacsisului de catre salariati sunt calificate ca venituri din alte surse si se supun regimului fiscal prevazut de titlul IV ”Impozitul pe venit” Capitolul X ”Venituri din alte surse” din Codul fiscal. Impozitul pe venit datorat de salariat se retine la sursa la momentul distribuirii bacsisului de catre platitorii de venituri si se achita la bugetul de stat, potrivit art.115 din Codul fiscal. 

Fata de cele prezentate, se impune actualizarea modelului si continutului formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", precum si a instructiunilor de completare a acestuia.

Principalele modificari aduse de OPANAF nr. 154/2024

Asadar, se modifica urmatoarele:

- declararea bazei de calcul si a impozitului retinut, in cazul titlurilor de valoare si instrumentelor financiare derivate, distinct, in functie de perioada de detinere a acestora, pe fiecare beneficiar de venit. In cazul transferului aurului de investitii, entitatile declara totalul castigurilor/pierderilor, pentru fiecare beneficiar de venit;

- eliminarea din formularul 205 a col.7 ”Tara din care s-a obtinut venitul” din tabelul de la capitolul IV, intrucat impozitul pe venitul din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni cu instrumente financiare derivate este final, iar beneficiarii venitului nu au obligatia declararii castigului net anual/pierderii nete anuale in declaratia unica;

- evidentierea sumelor provenite din incasarea bacsisului de catre salariati, distinct, pe fiecare beneficiar de venit.

Descarca Formularul 205 - PDF actualizat de ANAF in 5 februarie 2024 >>

Formularul 205 - instructiuni de completare 

Instructiuni privind completarea formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I

I. Depunerea declaratiei 205


1. Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri/ intermediarii definiti potrivit legislatiei in materie, societatile de administrare a investitiilor, societatile de investitii autoadministrate, administratorii de fonduri de investitii alternative, rezidenti fiscali romani sau nerezidenti care au in Romania un sediu permanent care are calitatea de intermediar si care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), pentru urmatoarele tipuri de venituri:
a) venituri din dividende;
b) venituri din dobanzi;
c) venituri sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si  instrumente financiare derivate detinute o perioada mai mare de 365 de zile, inclusiv;
d) venituri sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si  instrumente financiare derivate detinute o perioada mai mica de 365 de zile;
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice;
f) venituri din premii;
g) venituri din jocuri de noroc;
h) venituri provenite din incasarea bacsisului de catre salariati;
i) venituri din alte surse, altele decat veniturile provenite din incasarea bacsisului de catre salariati si cele prevazute la art.114 alin.(2) lit. k^1) din Codul fiscal;
j) venituri din activitati independente prevazute la art.68^2 din Codul fiscal si venituri din alte surse prevazute la art.114 alin.(2) lit. k^1) din Codul fiscal.

2. In cazul persoanelor fizice nerezidente care obtin venituri din transferul titlurilor de valoare emise de rezidenti romani, entitatile prevazute la art.96^1 alin.(1) din Codul fiscal au obligatia sa depuna declaratia atat pentru contribuabilul persoana fizica nerezidenta care nu face dovada rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, cat si pentru contribuabilul persoana fizica nerezidenta care face dovada rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, potrivit dispozitiilor art.230 alin.(5) din Codul fiscal.

3. Declaratia se depune si pentru castigurile/pierderile din transferul aurului de investitii, potrivit dispozitiilor art.96^1 alin.(2) din Codul fiscal.

4. In cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri, se completeaza un singur formular.

5. Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza, in acelasi formular, cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare.

6. Termenul de depunere a declaratiei

6.1. Declaratia se completeaza si se depune anual:
    a) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;
    b) ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, in conditiile art.105 si 170 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.
6.2. Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala, sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.
 6.3. In cazul in care declaratia se corecteaza prin eliminarea unei pozitii declarate eronat in declaratia initiala, se va proceda astfel:
    a) in tabelul de la cap. IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, altele decat cele de la cap. V", generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col. 7 - 10 se va inscrie cifra "0" (zero);
    b) in tabelul de la cap. V "Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende" se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col. 3 - 6 se va inscrie cifra "0" (zero).

7. Organul fiscal central competent
 Declaratia se depune la organul fiscal central la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.

8. Modul de depunere a declaratiei
8.1. Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
8.2. Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro.

II. Completarea declaratiei 205


1. Perioada de raportare
In rubrica "Anul" se inscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2023) anul pentru care se completeaza declaratia.

2. Casuta "Declaratie rectificativa" se completeaza cu X in cazul declaratiilor rectificative.

3. Casuta "Declaratie depusa potrivit art. 90 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala" se completeaza cu X in situatia indeplinirii de catre succesorii persoanelor/entitatilor care si-au incetat existenta a obligatiilor fiscale aferente perioadei in care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal.

4. In caseta "Cod de identificare fiscala a succesorului" se inscrie codul de identificare fiscala a succesorului, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.

5. Cap. I "Date de identificare a platitorului de venit"
5.1. In caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al platitorului de venit, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.
5.2. In situatia indeplinirii de catre succesorii persoanelor/entitatilor care si-au incetat existenta a obligatiilor fiscale aferente perioadei in care persoana/entitatea a avut calitatea de subiect de drept fiscal, se inscrie codul de identificare fiscala al entitatii care si-a incetat existenta.
5.3. In situatia in care declaratia se completeaza de catre un imputernicit, desemnat potrivit legii, se inscriu codul de identificare fiscala al persoanei ale carei obligatii sunt indeplinite, precum si datele de identificare ale acesteia, iar la rubrica "Functia/Calitatea" din formular se inscrie "Imputernicit".
5.4. In cazul in care platitorul de venit are calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, codul de identificare fiscala va fi precedat de prefixul "RO".
5.5. In rubrica "Denumire/Nume, prenume" se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele platitorului de venit.
5.6. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al platitorului de venit.

6. Cap. II "Date recapitulative"
6.1. Tabelul se genereaza cu ajutorul programului de asistenta si reprezinta situatia centralizatoare a datelor declarate la cap. IV si V pe tipuri de venit.
6.2. Col. 2 - 6 se completeaza cumulat, pe tipuri de venit.

7. Cap. III "Date privind natura veniturilor"

7.1. Se inscrie (selecteaza) tipul de venit platit, corespunzator tipului de venit cuprins in lista de la cap. I "Depunerea declaratiei", pct.1 si 3.
7.2. Categoriile ”Venituri sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si  instrumente financiare derivate detinute o perioada mai mare de 365 de zile, inclusiv” si ”Venituri sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si  instrumente financiare derivate detinute o perioada mai mica de 365 de zile” se selecteaza in cazul veniturilor sub forma castigurilor realizate din Romania si/sau din strainatate din transferul titlurilor de valoare si instrumente financiare derivate pentru care impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa de catre intermediarii definiti potrivit legislatiei in materie, societatile de administrare a investitiilor, societatile de investitii autoadministrate, administratorii de fonduri de investitii alternative, rezidenti fiscali romani sau nerezidenti care au in Romania un sediu permanent care are calitatea de intermediar.
7.3. Categoria „Castiguri/pierderi din transferul aurului de investitii” se selecteaza in cazul castigurilor/pierderilor rezultate din transferul aurului de investitii pentru care beneficiarul de venit are obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, pe baza declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
7.4. Categoria "Venituri din jocuri de noroc" se selecteaza in cazul veniturilor din jocuri de noroc pentru care impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa de catre organizatorii sau platitorii de venituri, impozitul fiind final.
7.4.1. Declaratia cuprinde si impozitul pe veniturile realizate de nerezidenti la jocurile de noroc practicate in Romania.
7.5. Categoria ”Venituri provenite din incasarea bacsisului de catre salariati” se selecteaza in cazul sumelor provenite din incasarea bacsisului de catre salariati, calificate ca venituri din alte surse, pentru care impozitul pe venit datorat se retine la sursa la momentul distribuirii bacsisului de catre platitorii de venituri, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.28/1999, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
7.6. Categoria "Venituri din alte surse, altele decat veniturile provenite din incasarea bacsisului de catre salariati si cele prevazute la art.114 alin.(2) lit. k^1) din Codul fiscal" se selecteaza in cazul veniturilor din alte surse pentru care impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri, impozitul fiind final. In aceasta categorie nu se cuprind: 
a) veniturile prevazute la art.114 alin.(2) lit. k^1) din Codul fiscal;
b) veniturile provenite din incasarea bacsisului de catre salariati, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  7.7. In categoria "Venituri din activitati independente prevazute la art.68^2 din Codul fiscal si venituri din alte surse prevazute la art.114 alin.(2) lit. k^1) din Codul fiscal" se cuprind veniturile prevazute la art.68^2 si art.114 alin. (2) lit. k^1) din Codul fiscal, realizate de catre contribuabili, altii decat titularul dreptului de proprietate, fost proprietar sau mostenitorii legali ori testamentari ai acestuia, de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ca urmare a valorificarii dreptului de creanta dobandit in legatura cu masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania potrivit prevederilor Legii nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.

8. Cap. IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, altele decat cele de la cap. V"
Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza, in acelasi formular, cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare, pe beneficiari de venit. Capitolul se completeaza pentru tipurile de venituri prevazute la cap. I "Depunerea declaratiei" pct.1 lit. b) - j) si pct.3.

Col. 1 - se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice pentru care platitorul de venit a retinut impozit la sursa si/sau a efectuat plata veniturilor.
Col. 2 - se completeaza, dupa caz, "rezident" sau "nerezident", potrivit situatiei fiecarui beneficiar de venit de la momentul realizarii venitului.
Col. 3 - se completeaza numai in situatia beneficiarilor de venit nerezidenti, inscriindu-se statul al carui rezident este persoana nerezidenta la momentul realizarii venitului.
Col. 4 - se inscrie codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.
Col. 5 - se inscrie codul de identificare fiscala al beneficiarului de venit nerezident, emis de autoritatea fiscala din statul al carui rezident este persoana fizica nerezidenta.
Col. 6 - se completeaza numai in cazul persoanelor fizice nerezidente care obtin venituri din transferul titlurilor de valoare pentru care, in conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si statul de rezidenta al persoanei fizice nerezidente, nu este mentionat dreptul de impunere pentru Romania si respectiva persoana prezinta entitatii prevazute la art.96^1 alin.(1) din Codul fiscal, certificatul de rezidenta fiscala. In aceasta situatie se inscrie "x" la pozitia corespunzatoare beneficiarului de venit.
Col. 7 - se inscrie suma reprezentand totalul castigurilor inregistrate de fiecare beneficiar de venit in anul de raportare din transferul aurului de investitii.
Col. 8 - se inscrie suma reprezentand totalul pierderilor inregistrate de fiecare beneficiar de venit in anul de raportare din transferul aurului de investitii.
Col. 9 - se inscrie baza de calcul al impozitului, reprezentand totalul venitului impozabil realizat de fiecare beneficiar de venit intr-un an fiscal.
1. In cazul veniturilor sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si  instrumente financiare derivate se inscrie baza de calcul al impozitului, reprezentand totalul castigului realizat de fiecare beneficiar de venit intr-un an fiscal, in functie de perioada de detinere a titlurilor de valoare si instrumentelor financiare derivate. 
2. Baza de calcul al impozitului se determina potrivit regulilor specifice fiecarui tip de venit, in conformitate cu prevederile Codului fiscal.
Col. 10 - se inscrie suma reprezentand totalul impozitului pe venit calculat si retinut in cursul anului pentru fiecare beneficiar de venit.
1. In cazul veniturilor sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si  instrumente financiare derivate se inscrie suma reprezentand totalul impozitului pe venit calculat si retinut in cursul anului pentru fiecare beneficiar de venit, in functie de perioada de detinere a titlurilor de valoare si instrumentelor financiare derivate. 
2. Impozitul pe venit se calculeaza potrivit regulilor specifice fiecarui tip de venit, in conformitate cu prevederile Codului fiscal.

9. Cap. V "Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende" se completeaza de catre platitorii de venituri din dividende, pentru fiecare persoana fizica beneficiara.

Col. 1 - se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice.
Col. 2 - se inscrie codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.
Col. 3 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul venitului distribuit din dividende, intr-un an fiscal.
Col. 4 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul venitului platit actionarilor sau asociatilor din dividendele distribuite, intr-un an fiscal.
Col. 5 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand baza de calcul al impozitului, intr-un an fiscal.
Col. 6 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul impozitului pe venit calculat si retinut in cursul anului.
Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care s-a aprobat distribuirea dividendelor.


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formular 205D205completare D205model D205


Data aparitiei: 05 Ianuarie 2024
Ultima actualizare: 07 Februarie 2024

Votati articolul "Declaratia 205: noul model de formular, termen de depunere si instructiuni de completare":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X