email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sinteza OMFP nr. 71 din 2013. Totul despre depunerea situatiilor financiare

ProceduriInregistrari si Politici ContabileO.M.F.P. nr. 71/2013situatii financiaretranzactii



O.M.F.P. nr. 71 din 22.01.2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare ale institutiilor publice la 31 decembrie 2012 reitereaza o serie de prevederi ale Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale O.M.F.P. nr. 1.917/2005, cu modificarile ulterioare, dar si ale altor acte normative de interes pentru incheierea exercitiului bugetar 2012 prin intocmirea situatiilor financiare ale institutiilor publice.

Dintre aceste prevederi enumeram:

- Situatiile financiare anuale se compun din: bilant, contul de rezultat patrimonial, situatia fluxurilor de trezorerie, situatia modificarilor in structura activelor nete/capitalurilor proprii, conturile de executie bugetara si anexe la situatiile financiare care includ politici contabile si note explicative.

- Situatiile financiare anuale se intocmesc pe modelele aprobate prin: O.M.F.P. nr. 629/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, O.M.F.P. nr. 79/2010, O.M.F.P. nr. 980/2010, cu completarile ulterioare, O.M.F.P. nr. 1.865/2011, O.M.F.P. nr. 24/2012, O.M.F.P. nr. 479/2012, O.M.F.P. nr. 1.248/2012, luand in considerare si prevederile Normelor metodologice aflate in vigoare. Textul normativ ofera si informatii referitoare la modul de completare a componentelor situatiilor financiare si a anexelor care le insotesc, pe tipuri de ordonatori de credite.

- Se introduce o noua anexa la situatiile financiare, anexa 19 "Situatia platilor efectuate si a sumelor declarate pentru cota-parte aferenta cheltuielilor finantate din FEN postaderare".

- Inventarierea se efectueaza conform prevederilor O.M.F.P. nr. 2.861/2009.

- Reevaluarea activelor fixe corporale se efectueaza potrivit prevederilor O.G. nr. 81/2003 privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice, cu modificarile si completarile ulterioare, tinand cont si de faptul ca activele fixe corporale de natura constructiilor si terenurilor aflate in patrimoniul institutiilor publice se reevalueaza cel putin o data la 3 ani.

Pentru intocmirea bilantului se vor analiza soldurile conturilor:
- 215 "Alte active ale statului",
- 232 "Avansuri acordate pentru active fixe corporale",
- 234 "Avansuri acordate pentru active fixe necorporale",
- 401 "Furnizori", 404 "Furnizori de active fixe",
- 409 "Furnizori-debitori",
- 411 "Clienti",
- 4281 "Alte datorii in legatura cu personalul",
- 4282 "Alte creante in legatura cu personalul",
- 461 "Debitori",
- 462 "Creditori",
- 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" etc., urmarindu-se achitarea obligatiilor si incasarea creantelor in lei si in valuta, dupa caz.

* Sumele inregistrate in contul 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare" trebuie clarificate de catre institutie in termen de 3 luni, in sold putand fi pastrate numai sumele ce se justifica in mod obiectiv.
 
* De asemenea, se vor utiliza conturile 471 "Cheltuieli in avans" si 472 "Venituri in avans", dupa caz, pentru respectarea principiilor contabile.

* Corectarea erorilor contabile aferente exercitiilor precedente, aparute in urma unor greseli matematice, a greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a tranzactiilor si altor evenimente, se efectueaza in conturile corespunzatoare de active, datorii si capitaluri, iar cele referitoare la venituri si cheltuieli se efectueaza in contul 117 "Rezultatul reportat".

* Pentru ultima zi a perioadei de raportare se efectueaza atat contabilizarea tranzactiilor in valuta, cat si evaluarea la cursul Bancii Nationale a Romaniei, utilizandu-se:
 
a) pentru contabilizarea tranzactiilor efectuate in ultima zi a perioadei de raportare, cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR, din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente);

b) pentru evaluarea creantelor si a datoriilor in valuta, a disponibilitatilor in valuta si a altor valori de trezorerie, cum sunt titlurile de stat in valuta, acreditivele si depozitele in valuta, existente in sold la sfarsitul lunii, cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR, din ultima  zi bancara a perioadei de raportare (afisat pe site-ul BNR si al MFP).

* Textul normativ realizeaza si un inventar al conturilor care nu pot prezenta sold la 31 decembrie 2012, in functie de modul de finantare si de tipul de ordonator.

Setul de situatii financiare trebuie insotit de o declaratie scrisa a conducatorului institutiei publice si a conducatorului departamentului financiar-contabil, prin care acestia isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:
a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt conforme cu reglementarile contabile aplicabile;
b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, a performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.

Aceasta declaratie nu este intocmita de catre ordonatorii principali si secundari de credite pentru situatiile financiare centralizate.

- Actul normativ reglementeaza modul de depunere a situatiilor financiare (tipul de suport), precum si termenele de depunere a acestora, pe tipuri de ordonatori.

- Odata cu situatiile financiare anuale pentru 2012, ordonatorii de credite au obligatia de a transmite si Raportul asupra sistemului de control intern/managerial la data de 31 decembrie 2012.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici ContabileO.M.F.P. nr. 71/2013situatii financiaretranzactii


Data aparitiei: 23 Aprilie 2013

Votati articolul "Sinteza OMFP nr. 71 din 2013. Totul despre depunerea situatiilor financiare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X