Atentie, Contabili!
Cititi si descoperiti toate noutatile fiscale care va afecteaza activitatea!
Descarcati gratuit Raportul Special -
"Codul Fiscal: Noile Proceduri contabile modificate in 2014"

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu informatii si oferte contabile

Stiri si analize economice
Arhiva
Aplicarea Ordonantei 30 din 2011 pentru impozite si taxe localedetalii aici

Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici
Firme de contabilitate
DMP CONTAB SRL
Bacau
Societate membra CECCAR, avand o echipa de profesi...
BIROULCONTABIL
Bucuresti
Oferim servicii complete de contabilitate si ξntoc...
Vezi firme de contabilitate Firme audit
Munteanu Ionela - Birou Expert Contabil
Constanta
Expertiza contabila, consultanta fiscala, intocmir...
2 SFERO SRL
Cluj Napoca
SFERO SRL este o societate de contabilitate,audit ...
Vezi firme de audit Contabili particulari
Popescu Daniela-Elisabeta Intreprindere Individuala
Timisoara
Sunt o contabila cu experienta de 5 ani.Ofer servi...
IONELA MESESAN PFA
Timisoara
Sunt expert contabil, cu o experienta de peste 20 ...
Vezi contabili particulari

Contabilul.ro arrow Contabilitate Scutire de TVA


Scutire de TVA

Cuvinte cheie: TVA, Ministerul Finantelor Publice

Intrebare:

Cum se aplica scutirea de T.V.A. – prevazuta la art. 161 alin. 7 litera I – din Codul fiscal.

Raspuns:

Dotarile bibliotecilor asigurate din donatii si sponsorizari din strainatate asa cum sunt reglementate prin art. 41 legea nr. 334 din 31 mai 2002 republicata in M.Of. nr. 132 din 11 februarie 2005 sunt scutite de taxe vamale si de T.V.A. Acest fapt presupune ca scutirea se acorda numai pentru bunurile primite din astfel de surse (donatii si sponsorizari in natura din strainatate) nu si pentru bunurile achizitionate de la diversi furnizori de pe teritoriul Romaniei pe baza donatiilor si sponsorizarilor in numerar primite din strainatate dar achizitonate. In astfel de situatii, scutirea de taxe vamale si de T.V.A. se acorda de catre birourile vamale pe baza documentelor justificative, odata cu intocmirea formalitatilor vamale de import.

Pana in prezent Ministerul finantelor publice nu a elaborat un ordin special din care sa rezulte modalitatile de punere in practica a prevederilor legale referitoare la scutirea de taxe vamale si de T.V.A. a dotarii bibliotecilor asigurate donatii si sponsorizari din strainatate.

Operatiunile cu cota zero T.V.A. reglementate prin art. 70 alin . (7) din legea nr. 334 din 31 mai 2002 sunt considerate operatiuni scutite cu drept de deducere a T.V.A. aferenta achizitiilor de bunuri si servicii destinate realizarii acestora.

In acesta categorie se incadreaza doar operatiuni referitoare la:

  • elaborarea documentatiei tehnice si furnizarea materialelor pentru constructii destinate bibliotecilor din sistemul national;
  • furnizarea de tehnologie a informatiei;
  • furnizarea de documente specifice si de dotari pentru serviciul lecturii publice;

Practic, daca sunteti furnizorul unei biblioteci pentru bunurile mentionate mai sus, emiteti factura fiscala pe care trebuie sa inscrieti mentiunea ,,scutit cu drept de deducere a T.V.A.,,. Pe baza facturii fiscale emise, operatiunea realizata se evidentiaza in jurnalul de vinzari coloana 6 si se preia in decontul de T.V.A. la randul 4.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Scutire de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

subventii apia

Intrebare: As dorii sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare.<br /> Sunt PFA<br /> Subventiile de la APIA sunt impozabile??<br /> cei de la finante nu am stiut sa ma lamureasca desi eu am citit in HOTATAREA 50/2012 urmatorul articol:<br /> C. Titlul III &#8222;Impozitul pe venit&#8220;<br /> 1. Dupã punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 41, cu urmãtorul cuprins:<br /> Codul fiscal:<br /> Venituri neimpozabile<br /> Articolul 42<br /> În înþelesul impozitului pe venit, urmãtoarele venituri nu sunt impozabile:<br /> a)ajutoarele, indemnizaþiile ºi alte forme de sprijin cu destinaþie specialã, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale ºi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum ºi cele de aceeaºi naturã primite de la alte persoane, cu excepþia indemnizaþiilor pentru incapacitate temporarã de muncã. Nu sunt venituri impozabile indemnizaþiile pentru: risc maternal, maternitate, creºterea copilului ºi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;<br /> [...]<br /> Norme metodologice:<br /> 41. În categoria veniturilor neimpozabile se cuprind ºi formele de sprijin acordate din bugetul de stat ºi din fonduri externe nerambursabile în conformitate cu legislaþia internã ºi reglementãrile europene, de exemplu: &#8211; ajutoarele de stat acordate producãtorilor agricoli, în conformitate cu prevederile Ordonanþei Guvernului nr. 14/2010 privind mãsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producãtorilor agricoli, începând cu anul 2010, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 74/2010, cu completãrile ulterioare, potrivit actelor normative de aprobare a respectivelor ajutoare de stat;<br /> &#8211; sprijinul acordat producãtorilor agricoli sub forma schemelor de plãþi directe ºi plãþi naþionale directe complementare potrivit Ordonanþei de urgenþã a Guvernului nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plãþi directe ºi plãþi naþionale directe complementare, care se acordã în agriculturã începând cu anul 2007, ºi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societãþile agricole ºi alte forme de asociere în agriculturã, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 139/2007, cu modificãrile ulterioare, ºi actelor normative date în aplicarea acesteia;<br /> &#8211; sprijinul nerambursabil acordat potrivit Programului Naþional pentru Dezvoltare Ruralã, aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2008) 3.381 din 16 iulie 2008, prin axa 1 - Îmbunãtãþirea competitivitãþii sectoarelor agricol ºi forestier, prin mãsurile 112 - Instalarea tinerilor fermieri ºi 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenþã.

Raspuns: Conform normelor de aplicare ale art.42 din codul fiscal, in categoria veniturilor neimpozabile se c... citeste tot raspunsul aici


Alte articole referitoare la TVA


» Facturare marfa si contract de vanzare in valuta. Cum se factureaza diferenta de curs?

» Se apropie termenul-limita pentru mai multe declaratii!

» Decontari externe. Cum procedam cu TVA-ul?


Contabilitate 45000 de contabili citesc zilnic stirile si modificarile legislative din domeniul CONTABILITATII. Aboneaza-te GRATUIT si vei primi CADOU raportul special "Codul Fiscal: Noile Proceduri contabile modificate in 2014" .
Eroare extragere nr_comentarii:

Noi apreciem opinia ta. Adauga comentariul tau acum
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareAdauga acest articol in site-ul tau

Alte articole referitoare la Ministerul Finantelor Publice,


» Noutati privind cota progresiva, din 2016, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%

» Noutati privind cota unica de impozitare. E posibila majorarea impozitelor cu 25 la suta de anul viitor?

» Noul program Prima masina in forma noua emisa de MFP

Vezi toate articolele referitoare la Ministerul Finantelor Publice (518)

Alte articole publicate in data de 25 Aprilie 2006


Top cautari

© 2014 Rentrop & Straton. All rights reserved.
Harta site  |   Contact  |   Termeni si conditii  |   Privacy policy RO  |   Privacy policy EN  |   RSS  SATI


X