email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evaluarea provizioanelor in contabilitate. Care sunt normele actuale?

ProceduriInregistrari si Politici ContabileprovizioaneIPSAS 19raportari financiare


Potrivit IPSAS 19 Provizioane, datorii contingente si active contingente, valoarea recunoscuta ca provizion trebuie sa constituie cea mai buna estimare a cheltuielii necesare decontarii obligatiei curente la data de raportare.

Cea mai buna estimare a cheltuielii necesare decontarii obligatiei curente este suma pe care institutia o va plati, in mod rational, pentru decontarea obligatiei la data de raportare sau pentru transferarea acesteia unei terte parti la acel moment.

Estimarea rezultatelor si a efectelor financiare au ca fundament modul de analiza a conducerii institutiei, experienta acumulata prin efectuarea unor tranzactii similare, precum si rapoarte elaborate de experti independenti.

De asemenea, elementele luate in considerare includ si dovezi suplimentare furnizate de evenimente aparute ulterior datei de raportare.

In ceea ce priveste elementele incerte referitoare la valoarea provizionului care va fi recunoscut in contabilitate, acestea se nuanteaza diferit.

Astfel, daca provizionul implica mai multe elemente, institutia va estima obligatia prin ponderarea tuturor rezultatelor posibile cu probabilitatile de realizare ale fiecaruia. Daca exista un interval de rezultate posibile si probabilitatile individuale de realizare sunt egale, institutia va utiliza punctul de mijloc al intervalului.

In situatia in care institutia evalueaza o singura obligatie, rezultatul individual cel mai probabil poate constitui cea mai buna estimare a datoriei. Cu toate acestea, institutia trebuie sa ia in considerare si alte rezultate posibile, fie preponderent mai mari, fie preponderent mai reduse fata de rezultatul cel mai probabil.

In procesul de determinare a celei mai bune estimari, institutia trebuie sa ia in considerare si riscurile, si incertitudinile generate de diverse circumstante. Din aceasta perspectiva, institutia trebuie sa aplice principiul prudentei, pentru a nu supraevalua veniturile si activele, respectiv pentru a nu subevalua cheltuielile si datoriile.

Un alt element care trebuie luat in considerare in procesul de estimare a valorii provizioanelor este efectul semnificativ al valorii-timp a banilor. Astfel, valoarea provizionului va fi valoarea cheltuielilor estimate necesare pentru decontarea obligatiei.

In cazul in care provizionul este actualizat pe un anumit numar de ani, valoarea actualizata a provizionului va creste in fiecare an pe masura ce provizionul se apropie de data estimata a decontarii. Ratele de actualizare utilizate de catre institutie trebuie sa reflecte evaluarile curente pe piata ale valorii-timp a banilor si ale riscurilor specifice datoriei.

In ceea ce priveste impactul evenimentelor viitoare asupra sumelor necesare decontarii unei obligatii, acestea vor fi evidentiate in valoarea provizionului in cazul existentei dovezilor suficient de obiective privind producerea respectivelor evenimente.

Modificarea provizioanelor

Provizioanele trebuie revizuite la data fiecarei raportari financiare anuale si ajustate pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta. In cazul in care pentru stingerea unei obligatii nu mai este probabila o iesire de resurse sau iesirea de resurse a avut loc, provizionul trebuie anulat prin reluare la venituri.

Provizioanele vor fi utilizate de catre institutiile publice numai pentru scopul pentru care au fost initial recunoscute in contabilitate.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici ContabileprovizioaneIPSAS 19raportari financiare


Data aparitiei: 24 Aprilie 2013

Votati articolul "Evaluarea provizioanelor in contabilitate. Care sunt normele actuale?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X