email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ContaUtil: Stingerea datoriilor catre furnizori si scoaterea din evidenta a furnizorilor prescrisi

ProceduriInregistrari si Politici Contabilestingerea datoriilorOMFP 2861/2009impozit pe profitscoatere din evidenta


In randurile urmatoare, vom vedea care este procedura de scoatere din evidenta a furnizorilor prescrisi in cazul unei societati care a achizitionat un utilaj in urma cu trei ani de la o societate comerciala, plata fiind facuta fara chitanta sau OP. Societatea are astfel in prezent un sold de furnizor neachitat si nu poate lua legatura cu cealalta societatea. Suma in cauza este de 40.000 lei.

Solutia consultantului:

Stingerea unei creante/datorii si scoaterea acesteia din evidenta contabila poate fi efectuata prin incasare, prin compensare, prin prescriere sau anulare, precum si prin cedarea acesteia catre un alt creditor.

Compensarile reciproce intre creante se efectueaza conform art. 3 din HG 685/1999 privind regulamentul de compensare, ce stabileste ca pentru facturi cu valori mai mari de 10.000 lei, compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se va realiza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare, iar compensarea unor facturi cu sume mai mici de 10.000 lei, se poate efectua si in afara prevederilor din OUG 77/1999, pe baza acelorasi formulare.
 
Potrivit prevederilor art. 5 din Regulamentul de compensare a datoriilor, persoana juridica initiatoare devine persoana juridica destinatara in momentul in care au fost emise si primite ordinele de compensare (instrumentele de plata) in numele persoanelor juridice dintr-un lant de compensare, negociate in cadrul sedintei care se consemneaza in procesul-verbal de compensare, model prezentat in anexa nr. 2.3.

Documentul este ordinul de compensare, fiecare dintre cele doua societati va inmana exemplarul de culoare rosie celeilalte societati completat corespunzator, semnat si stampilat. Ambele formulare sunt exemplare originale iar modalitatea de distribuire a formularelor (rosu/albastru) intre initator si destinatar a fost stabilita de catre Institutul de Management si Informatica (IMI) din cadrul Ministerului Industriei si Comertului.

Daca nu exista datorii reciproce intre societati, nu se poate proceda la compensare.

Potrivit prevederilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, societatile sunt obligate sa efectueze anual inventarierea activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute. Organizarea inventarierii si inregistrarea rezultatelor se face in conformitate cu dispozitiile OMFP 2861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.

La pct. 28 din OMFP 2861/2009  privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se fac urmatoarele precizari:
"Creantele si obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante si datorii care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit "Extrasului de cont" (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii".
 
In ceea ce priveste termenul general de prescriptie, acesta este de 3 ani, dar potrivit dispozitiilor art. 2500 si urmatoarele din noul Cod civil, poate interveni acordul expres al partilor.
Codul civil prevede ca termenele de prescriptie pot fi reduse sau marite, prin acordul partilor, fara insa ca noua durata a acestora sa fie mai mica de un an si nici mai mare de 10 ani, cu exceptia termenelor de prescriptie mai mari, prevazute de lege.

De asemenea daca timp de 3 ani de la scadenta creditorul societatii nu a luat nici o masura pentru recuperarea creantei, avand in vedere ca avea aceasta posibilitate, nu mai poate apela la instantele judecatoresti.

Ca urmare a prevederilor legale in vigoare, daca persoanei juridice partenere i s-au transmis timp de 3 ani extrasele soldurilor de creante si datorii, conform dispozitiilor OMFP 2861/2009, iar aceasta continua sa nu le dea curs, se poate hotari de catre adunarea generala scoaterea sumelor respective din evidenta.

Pe baza propunerilor comisiei de inventariere, administratorul societatii poate decide scaderea din evidenta a datoriilor prescrise la furnizori.

Formula contabila, in cazul prezentat va fi:
 401 "Furnizori "          =   7588 "Alte venituri din exploatare"


Din punct de vedere fiscal veniturile obtinute din anularea datoriilor la furnziorii prescrisi sunt impozabile la calculul impozitului pe profit.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilestingerea datoriilorOMFP 2861/2009impozit pe profitscoatere din evidenta


Data aparitiei: 25 Aprilie 2013

Votati articolul "ContaUtil: Stingerea datoriilor catre furnizori si scoaterea din evidenta a furnizorilor prescrisi":
Rating:

Nota: 4.15 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X