email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inscrierea in ROI in 2013. Obligatii inainte de efectuarea achizitiilor intracomunitare

TVAachizitii intracomunitareinscriere ROIregistrul operatorilor intracomunitari


Va reamintim ca Ordinul ANAF nr. 1.180/2012 a modificat mai multe aspecte care tin de inscrierea in ROI si de efectuarea achizitiilor intracomunitare in alte conditii:

- este definita notiunea de asociati, in sensul art. 1.582 din Codul fiscal, respectiv prin asociati se intelege acei care detin minimum 5% din capitalul social al societatii. Daca impotriva acestor asociati sau impotriva administratorilor s-a pus in miscare actiunea penala in legatura cu operatiuni intracomunitare, societatea comerciala nu poate fi inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari sau este radiata din acest registru, dupa caz.

- ANAF extinde si situatiile in care un contribuabil poate fi radiat din Registrul Operatorilor Intracomunitari. Mai exact, pe langa situatiile deja existente, organul fiscal competent poate radia, din oficiu, din Registrul Operatorilor Intracomunitari si persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu, de Fisc.


Pentru a putea figura in ROI, solicitantul trebuie mai intai sa detina un cod de TVA:

- daca nu este inregistrat in scopuri de TVA si nici nu doreste sa se inregistreze ca persoana impozabila pentru operatiuni pe teritoriul Romaniei, va solicita inscrierea in scopuri de TVA conform art. 1531 din Codul fiscal. Va obtine astfel un cod valid de TVA ce va putea fi utilizat pentru operatiuni intracomunitare, ramanand in acelasi timp neplatitor de TVA pentru operatiuni derulate pe teritoriul Romaniei.

Odata inscrisi in ROI, dupa derularea operatiunilor intracomunitare, se vor naste pentru dvs. urmatoarele obligatii declarative:

* pentru contribuabilii care s-au inscris in scopuri de TVA conform art. 1531 din Codul fiscal, deci cei care au cod valid de TVA numai pentru operatiuni intracomunitare si sunt neplatitori de TVA pentru operatiuni derulate pe teritoriul Romaniei:

- declaratia 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata" (conform art. 1563 din Codul fiscal);
- declaratia 390 "VIES Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"(conform art. 1564 din Codul fiscal);

* pentru contribuabilii care s-au inscris in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, deci cei care au cod valid de TVA pentru operatiuni intracomunitare si sunt platitori de TVA si pentru operatiuni derulate pe teritoriul Romaniei:

- declaratia 390 "VIES Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"(conform art. 1564 din Codul fiscal);
- operatiunile vor fi inscrise si in decontul de TVA 300.

Inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 (platitor de TVA si la intern) sau 1531 (TVA numai pentru operatiuni intracomunitare) este o decizie importanta deoarece, in functie de specificul activitatii firmei, este posibil sa fie avantajoasa pentru firma doar una din cele 2 variante.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAachizitii intracomunitareinscriere ROIregistrul operatorilor intracomunitari


Data aparitiei: 30 Aprilie 2013

Votati articolul "Inscrierea in ROI in 2013. Obligatii inainte de efectuarea achizitiilor intracomunitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X