email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caz practic: Prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol

TVAdeductibilitatededucere cheltuieli protocolactiuni de protocolservicii gratuite


expert contabil Anca Ivanov

Presupunem ca SC ABC SRL detine un hotel si acorda unor parteneri de afaceri cazare gratuita in scop de protocol. Din punct de vedere contabil, operatiunea nu genereaza inregistrari in contabilitate, dat fiind ca nu se factureaza venituri, iar cheltuielile care se fac sunt cheltuielile generale ce se fac in mod obisnuit cu utilitatile, curatenia etc. Pentru intreg hotelul.
Se pune insa problema colectarii sau nu a TVA deduse.

In aceasta situatie, se aplica prevederile art. 129 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, reglementari care prevad ca "utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de (...) protocol, in conditiile stabilite prin norme nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata".

Normele metodologice de aplicare a acestui articol precizeaza - la pct. 7 alin. (7) - ca "nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, nefiind aplicabil plafonul prevazut la pct. 6
alin. (10) lit. a)", respectiv cel referitor la plafonul de 100 de lei pentru bunurile de mica valoare acordate in cadrul actiunilor de protocol.

Asadar nu exista obligativitatea colectarii TVA deduse la achizitia bunurilor folosite sau cheltuielilor efectuate in vederea punerii la dispozitia partenerilor a camerelor cu titlu gratuit in cadrul actiunilor de protocol.

Daca in privinta oferirii de cadouri de mica valoare si a prestarii de servicii cu titlu gratuit lucrurile sunt destul de clar reglementate, in privinta meselor si tratatiilor oferite clientilor in scop de protocol nu este la fel de clar in ce mod vom trata TVA dedusa la achizitie.

De aceea ar fi prudent sa nu deducem TVA la efectuarea acestor cheltuieli pana cand nu vor aparea reglementari explicite.

Daca totusi se doreste deducerea TVA, atunci va recomandam sa documentati cat se poate de temeinic actiunea de protocol de exemplu cu:

- copie dupa ordinul de deplasare a firmelor reprezentante la firma dvs.;
- corespondenta cu invitatii;
- confirmarea prezentei la intalnirile de afaceri de catre partenerii de afaceri;
- documente care sa probeze ce intalniri au avut loc, persoanele invitate, data si locul intalnirilor etc.
(in practica am intalnit situatii in care organele de control au solicitat aceste documente ca mijloace de proba ca actiunea de protocol a avut loc, s-a desfasurat in scopul activitatii economice, iar achizitiile pentru care s-a dedus TVA au fost destinate utilizarii in folosul realizarii de operatiuni taxabile, asa cum prevede art. 145 alin. (2) din Codul fiscal.)

In conformitate cu reglementarile art. 145 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal, taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii, nu este deductibila.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAdeductibilitatededucere cheltuieli protocolactiuni de protocolservicii gratuite


Data aparitiei: 09 Mai 2013

Votati articolul "Caz practic: Prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X