email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transportul intracomunitar de persoane. Scutirea de taxa si inregistrarile contabile

ProceduriInregistrari si Politici Contabiletransport intracomunitartransport internationalscutire taxa transport


expert contabil Anca Ivanov


Transportul intracomunitar de persoane este asimilat, in acceptiunea Codului fiscal, transporturilor internationale de calatori.

Transporturile internationale de calatori sunt transporturile care au fie punctul de plecare, fie punctul de sosire in afara tarii, fie ambele puncte sunt situate in afara tarii.

Locul prestarii serviciilor de transport international de calatori este considerat a fi in Romania pentru partea din parcursul efectuat in interiorul tarii, denumita traseu national. Prin exceptie de la regulile de baza privind locul prestarii serviciilor prevazute la art. 133 alin. (2) si (3) din Codul fiscal, locul prestarii pentru serviciile ce constau in transportul de calatori este locul unde se efectueaza transportul, in  functie de distantele parcurse (art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal).

Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind
livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Pentru transportul international de calatori, partea din parcursul efectuat in Romania este parcursul efectuat intre locul de plecare si locul de sosire a transportului de calatori, determinata dupa cum urmeaza:

- pentru transportul care are punctul de plecare in Romania, locul de plecare este considerat a fi primul punct de imbarcare a pasagerilor, iar locul de sosire este considerat a fi punctul de trecere a frontierei dinspre Romania in strainatate;

- pentru transportul care are punctul de plecare in afara Romaniei si punctul de sosire in Romania, locul de plecare este punctul de trecere a frontierei din strainatate spre Romania, iar locul de sosire este ultimul punct de debarcare a pasagerilor care au fost imbarcati in afara Romaniei;

- pentru transportul care tranziteaza Romania, fara a avea nici punctul de plecare, nici punctul de sosire in Romania, locul de plecare este considerat a fi locul de trecere a frontierei dinspre strainatate in Romania, iar locul de sosire este considerat a fi punctul de trecere a frontierei dinspre Romania in strainatate;

- in cazurile prevazute mai sus, pentru pasagerii care s-au imbarcat si debarcat in interiorul tarii, calatorind cu un mijloc de transport in trafic international, partea de transport dintre locul de imbarcare si locul de debarcare pentru acesti pasageri se considera a fi transport national.

Facturile sau alte documente specifice pentru transportul international de calatori se emit pentru parcursul integral, fara a fi necesara separarea contravalorii traseului national si a celui  international.
 
4426                         =                   4427
"TVA deductibila"                  "TVA colectata"


Transportul international de persoane este scutit de TVA, conform art. 143 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Scutirea de taxa pentru servicii de transport international de persoane, prevazuta de art. 143 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, se acorda pentru parcursul efectuat in interiorul tarii, in timp ce distanta parcursa in afara tarii se considera ca nu are locul prestarii in Romania si nu se datoreaza taxa.

Persoana care presteaza servicii de transport international de calatori beneficiaza de dreptul de deducere a taxei aferente achizitiilor de bunuri si/sau servicii si pentru partea din transport care nu are locul prestarii in Romania, in baza art. 145 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

Scutirea prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal se acorda, conform prevederilor O.M.F.P. nr. 2.222/2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata, pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit art. 7 alin. (2) din actul normativ mentionat mai sus, scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, pentru transportul international de persoane cu mijloace auto, se justifica cu urmatoarele documente:

a) licenta de transport;
b) caietul de sarcini al licentei de traseu, dupa caz;
c) foaia de parcurs sau alte documente din care sa rezulte data de iesire/intrare din/in tara, vizate de organul vamal;
d) diagrama biletelor de calatorie sau, dupa caz, facturile fiscale in cazul curselor ocazionale;
e) factura pentru contravaloarea biletelor vandute, in situatia in care vanzarea biletelor se face prin intermediari.

- inregistrarea contabila a veniturilor din vanzarea biletelor pentru transportul intracomunitar de calatori:

         4111         =                          704
"Clienti"                     "Venituri din servicii prestate"


Societatile comerciale inregistrate in scopuri de TVA care presteaza servicii de transport international de persoane au - in plus fata de declaratiile obisnuite - obligatia depunerii declaratiei 393 Declaratie informativa privind veniturile obtinute din vanzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane, cu locul de plecare din Romania, in anul…, pana pe data de 25 februarie a anului urmator celui de raportare.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabiletransport intracomunitartransport internationalscutire taxa transport


Data aparitiei: 15 Mai 2013

Votati articolul "Transportul intracomunitar de persoane. Scutirea de taxa si inregistrarile contabile":
Rating:

Nota: 2.83 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X