email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masuri de simplificare TVA

Intrebare:

O firma cumpara masa lemnoasa (bustean) de 50.000.000 lei + TVA 9.500.000 lei. Produce parchet si are vanzari pe luna de 80.000.000 lei + TVA 15.200.000 lei. Cum se aplica masurile de simplificare TVA?

Raspuns:

Conform H.G.nr. 84/3.02.2005 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin H.G nr. 44/2004, punctul 65^1, furnizorii si beneficiarii bunurilor reprezentand materialul lemnos, au obligatia sa aplice masurile de simplificare pentru aceasta categorie de bunuri .

Conditia obligatorie pentru aplicarea masurilor de simplificare este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata iar bunurile sa se incadreze in categoria materialului lemnos.

Prin materiale lemnoase se intelege:

  • masa lemnoasa pe picior, precum si materialul lemnos( prevazut prin H.G. nr.427/2004, la art.2,lit.a) din Normele privind circulatia materialelor lemnoase si controlul circulatiei acestora si al instalatiilor de transformat lemn rotund)
  • lemnul rotund sau despicat de lucru si lemnul de foc, obtinute ca rezultat al aplicarii taierilor autorizate de produse principale, secundare, accidentale si din actiuni de igienizare a padurilor,
  • cheresteaua,
  • lemnul ecarisat sau cioplit,
  • lemnul brut, prelucrat sau semifabricat, potrivit art.76 alin.2 din Legea nr.26/1996 - Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pomii de Craciun sunt produse lemnoase care au acelasi regim de provenienta si circulatie ca si materialele lemnoase

Materialele lemnoase vor putea fi transportate de la locul de recoltare sau de depozitare numai insotite de documente de provenienta, pe toata durata transportului, din care sa rezulte cu certitudine legalitatea provenientei acestora.

De asemenea, se va tine cont de provenienta materialelor lemnoase si anume acestea trebuie sa provina din :

  • fondul forestier national proprietate publica si/sau privata
  • vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier national
  • centre de sortare, prelucrare si depozitare a materialelor lemnoase;

Deci, in aplicarea masurilor de simplificare vor intra toti furnizorii si beneficiarii bunurilor reprezentand materialul lemnos - materii prime, care desfasoara activitati pana la centrele de sortare, prelucrare si depozitare a materialelor lemnoase.

Agentii economici care desfasoara activitati ce depasesc aceste centre (activitati de prelucrare si de obtinere a unui produs finit) nu intra in masurile de simplificare.

Facturile fiscale emise de catre furnizori se intocmesc ca si pentru orice alta operatiune taxabila, respectiv vor contine baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata aferenta, avand in plus mentiunea "taxare inversa". Taxa pe valoarea adaugata se aplica asupra sumei incasate si se inscrie in factura fiscala, fara sa fie achitata de beneficiar.

Factura fiscala se inregistreaza atat in jurnalul de vanzari, cat si in jurnalul de cumparari, sumele fiind preluate corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata.

In cazul societatii dvs, veti proceda la aplicarea masurilor de simplificare numai pentru achizitia de materie prima, respectiv busteanul, efectuand urmatoarele inregistrari contabile:

301 = 401 50.000.000

4426 = 4427 9.500.000

Furnizorul dvs. are obligatia inscrierii in factura fiscala a bazei de impozitare, a taxei pe valoare adaugata si mentiunii taxare inversa, urmand ca dvs. sa efectuati plata furnizorului la valoarea de 50.000.000:

401 = 5121 50.000.000

In situatia in care furnizorul nu a mentionat “taxare inversa” in facturile fiscale emise, beneficiarul este obligat :

  • sa aplice taxare inversa, respectiv sa nu faca plata taxei pe valoarea adaugata catre furnizor,
  • sa inscrie din proprie initiativa mentiunea “taxare inversa” in factura fiscala si
  • sa evidentieze taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor livrari, respectiv achizitii, in jurnalele de vanzari si de cumparari concomitent si sa o inscrie in decontul de taxa pe valoarea adaugata, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, fara a avea loc plati efective intre cele doua unitati in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata.

Dat fiind faptul ca parchetul (ca de altfel si mobila) reprezinta un produs finit pentru acesta nu se vor aplica masurile de simplificare, urmand a se proceda la inregistrarea lor in contabilitate in mod obisnuit:

411 = % 95.200.000

80.000.000

15.200.000

5121 = 411 95.200.000

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Masuri de simplificare TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X