email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Misiune speciala: ASF nu e un moft, are un rol bine definit

Taxe si ImpoziteASFautoritatea de supraveghere financiaraDaniel Daianupiata capital


Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost pe buzele tuturor in ultima vreme. Curiosi de noile schimbari, reorganizarea ANAF ocupa spatiul dedicat celor mai importante stiri din domeniu. Nu e greu de ghicit ca impartasim cu totii acelasi gand: speram ca de data asta sa fie mai bine.

Intr-un interviu acordat Agerpres, Daniel Daianu, vicepresedintele ASF, a oferit mai multe explicatii cu privire la rolul pe care il are de indeplinit Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Intrebat care ar putea fi impactul ASF  asupra mediului economic actual, Daniel Daianu a explicat, pentru Agerpres, ca institutia are un rol bine definit, insa limitat in ce priveste influenta asupra economiei romanesti:

"ASF nu poate fi o deus ex machina, de functionarea careia ar depinde resuscitarea pietei de capital, a economiei romanesti. Nu trebuie sa se creeze un mit in aceasta privinta. Sa nu identificam ASF cu institutiile bursiere, cu cei care actioneaza pe piete. Subliniez ca ASF nu face politica economica a Romaniei, desi are un rol esential, alaturi de BNR, in aplicarea regimului de reglementare si supraveghere a pietelor financiare, care face parte din politica economica a unei tari.

De pilda, ASF nu poate readuce lichiditate pe piete, desi poate imagina si introduce reglementari mai bune, care sa ajute pietele. Piete inghetate, putin lichide, sunt o mare problema in criza, desi sunt alte burse, in Europa, care au vigoare fata de ce se intampla la noi. Aici o explicatie este subtirimea pietei de capital, faptul ca putine companii sunt listate. Apropos de piete ilichide, eu insumi am o dificultate fiindca vreau sa vand actiunile pe care le detin la Sibex. Legea ASF imi permite sa le tin. Dar exista, cred, un spirit al oricarei legi de acest tip care cere sa se renunte la detinerea de actiuni la o entitate pe care o autoritate ca ASF o reglementeaza. Sper sa reusesc in cele din urma."

In ce priveste restructurarea de personal in cele trei institutii reunite sub o singura umbrela, Daianu a precizat:

"Intotdeauna exista rezerve de a ameliora o activitate, nu numai la ce este acum ASF. Cheltuielile pot fi diminuate fara a lovi in performanta unei institutii. Si am convingerea ca vor fi reduse costurile de functionare ale ASF in raport cu cele cumulate ale fostelor entitati. Cheltuielile ASF sunt finantate din venituri ce se obtin din ce platesc actorii din piete. Este esential sa finantezi propria activitate fara a impovara operatorii din piete; acestia sa simta ca ceea ce face ASF este in interesul lor ca furnizori de servicii si produse financiare. Trebuie spus insa ca ASF trebuie sa aiba grija de ambele laturi ale pietei. Adica de cerere, prin protectia consumatorilor de servicii si de oferta, de cei ce ofera servicii financiare. Aceasta protectie se face prin reglementare si supraveghere, in principal."

Referitor la necesitatea infiintarii ASF, vicepresedintele institutiei a amintit ca noua structura "nu este un capriciu romanesc" si ca actuala criza "obliga la revitalizarea acestor structuri".

Noile structuri si reorganizari nu mai sunt insa o supriza pentru nimeni. Poate ca, pe de o parte, e mai bine ca ne-am obisnuit sa privim cu incredere abia rezultatele estimate intr-un caz ca acesta de mai sus. Pe de alta parte, ramane de vazut ce ne-am obisnuit sa facem sau sa nu facem atunci cand s-a modificat o noua structura. Ne recunoastem inca in inteleptele cuvinte devenite deja proverbiale:

"Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! Dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele... esentiale... Din aceasta dilema nu puteti iesi... Am zis!" (I. L. Caragiale - O scrisoare pierduta).



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si ImpoziteASFautoritatea de supraveghere financiaraDaniel Daianupiata capital


Data aparitiei: 27 Mai 2013

Votati articolul "Misiune speciala: ASF nu e un moft, are un rol bine definit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X