email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi modificari privind restituirea bunurilor din patrimoniul national care au parasit ilegal teritoriul unei tari

Taxe si Impoziterestituire bunuri patrimoniupierderea bunurilor culturalecomisia europeana



Comisia Europeana ia noi masuri pentru a ajuta statele membre sa-si recupereze bunurile din patrimoniul national care au parasit ilegal teritoriul lor.

Antonio Tajani, vicepresedinte al Comisiei Europene, a propus sa se consolideze mecanismele de restituire de care dispun statele membre, deoarece legislatia actuala nu se dovedeste suficient de eficace atunci cand vine vorba de recuperarea bunurilor din patrimoniul national care au parasit ilegal teritoriul unei tari.

Modificarile vor garanta recuperarea unui numar mai mare de bunuri culturale, termenul-limita pentru cererile de restituire va fi extins, orice posesor al unui obiect care solicita despagubiri pentru returnarea obiectului va trebui sa dovedeasca faptul ca acesta nu a fost achizitionat ilegal cu buna stiinta, iar schimbul de informatii dintre autoritatile nationale in ceea ce priveste circulatia obiectelor de mare valoare culturala va fi imbunatatit.

Pierderea bunurilor culturale clasificate ca "bunuri apartinand patrimoniului national cu valoare artistica, istorica sau arheologica" este o forma deosebit de grava de trafic ilegal de bunuri culturale. Ea priveaza cetatenii de istoria si identitatea lor si pune in pericol conservarea patrimoniului cultural al statelor membre.

Vicepresedintele Antonio Tajani, comisarul responsabil pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: "Protejarea patrimoniului cultural al tuturor statelor membre este de o importanta majora pentru Uniunea Europeana. Propunerea noastra este, prin urmare, necesara pentru a consolida si mai mult eficacitatea luptei impotriva traficului ilegal de bunuri culturale. Efectul negativ asupra patrimoniilor noastre nationale reprezinta o amenintare grava la adresa protejarii originilor si a istoriei civilizatiei noastre."

Doamna Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret a declarat: "Suntem cu totii de acord in legatura cu marea valoare a patrimoniului european si cu necesitatea de a utiliza toate modalitatile disponibile pentru a-l proteja, inclusiv masurile la nivelul UE. Consider ca informatiile privind bunurile care au parasit ilegal teritoriul unei tari trebuie sa circule mai rapid si intr-un cadru mai larg si ca este necesara o cooperare mai puternica intre autoritatile responsabile din statele membre."

Propuneri de facilitare a recuperarii bunurilor culturale care au parasit ilegal teritoriul unui stat

Modificarile propuse ar urma sa se aplice bunurilor culturale clasificate drept "bunuri apartinand patrimoniului national" care au parasit ilegal, dupa 1993, teritoriul unui stat membru si se afla actualmente pe teritoriul unui alt stat membru.

Legislatia actuala a UE ar trebui consolidata prin:

    Extinderea domeniului de aplicare al definitiei bunurilor culturale. Acesta ar trebui sa includa toate bunurile culturale clasificate drept "bunuri apartinand patrimoniului national cu valoare artistica, istorica sau arheologica", in conformitate cu legislatia sau procedurile administrative ale tarilor din UE.

    Prelungirea termenului in care statele membre care au pierdut bunuri pot initia proceduri de restituire pe langa instantele din tara in care se afla in prezent bunul respectiv.

    Utilizarea Sistemului de informare al pietei interne pentru a facilita cooperarea administrativa si schimburile de informatii dintre autoritatile nationale.

    Transferarea sarcinii probei catre posesor (daca se solicita despagubiri). Daca instanta nationala dispune restituirea bunului, in cazul in care posesorii solicita despagubiri pentru renuntarea la bunul in cauza, acestora li se va cere sa demonstreze ca, la momentul achizitionarii, au acordat grija si atentia cuvenite stabilirii originii legale a bunului cultural.

Ce urmeaza?

Propunerea de actualizare a directivei urmeaza acum sa fie discutata de Parlamentul European si de Consiliu. Odata adoptata, statele membre vor dispune de un an pentru a se conforma noilor dispozitii.

Context

Traficul ilegal cu bunuri culturale cuprinde o gama larga de activitati, de la scoaterea in mod ilegal de pe teritoriul unui stat a bunurilor culturale, fara a detine autorizatia obligatorie, pana la comertul cu bunuri furate. El este deseori urmarea unor activitati de criminalitate organizata, in special pe o piata interna fara frontiere, cu un important patrimoniu cultural si istoric.

Actuala Directiva 93/7/CEE a Consiliului a fost adoptata pentru a asigura restituirea bunurilor culturale clasificate drept "bunuri apartinand patrimoniului national cu valoare artistica, istorica sau arheologica" si apartinand categoriilor mentionate in anexa la directiva sau care sunt parte integranta a unor colectii publice sau a unor inventare ale unor institutii ecleziastice. Anexa contine o lista a diferitelor categorii de bunuri culturale care pot sa fie restituite statului membru de origine, enumerate in functie de vechime si de o anumita valoare sau un anumit prag financiar (de exemplu, obiecte arheologice cu o vechime mai mare de 100 de ani, tablouri si picturi realizate manual mai vechi de 50 de ani si cu o valoare de 150 000 EUR).

Rapoartele nationale si evaluarile Comisiei indica faptul ca directiva este utilizata rar si are efect limitat. in prezent, ea nu descurajeaza suficient de mult infractorii care vizeaza in mod special bunurile culturale si nici nu impiedica traficul de bunuri culturale de provenienta necunoscuta.

Sursa: Comisia Europeana



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziterestituire bunuri patrimoniupierderea bunurilor culturalecomisia europeana


Data aparitiei: 03 Iunie 2013

Votati articolul "Noi modificari privind restituirea bunurilor din patrimoniul national care au parasit ilegal teritoriul unei tari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X