email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele mai noi modificari privind impozitarea veniturilor din activitati agricole

Taxe si ImpoziteOG nr. 8/2013impozitare venituri activitati agricoleplata impozitului


Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, nr. 310/29.05.2013, a fost publicata Legea nr. 168/2013 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale.

In acest context, mai jos, prezentam un documentar actualizat privind impunerea veniturilor din activitati agricole, documentar in care sunt prevazute si noile modificari legislative.

Declararea veniturilor

Au obligatia de a depune formularul 221 persoanele fizice care obtin, in mod individual, venituri din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, provenind din:

- cultivarea produselor agricole vegetale;

- exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;

- cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala;

In cazul in care activitatea agricola pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, obligatiile declarative revin asocierii si se indeplinesc de catre asociatul care raspunde pentru indeplinirea obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice.

Veniturile din activitati agricole realizate individualsau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica sunt impuse pe baza de norme de venit, indiferent de forma de organizare a activitatii si cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor, cresterea si exploatarea animalelor detinute cu orice titlu, inclusiv cele luate in arenda.

Aceste venituri sunt impozabile indiferent daca se face sau nu dovada valorificarii produselor.

Veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute mai sus in alta modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.

Veniturile pentru care nu au fost stabilite norme de venit, se supun impunerii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.

In cazul contribuabililor care realizeaza in mod individual venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, organul fiscal stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.

Contribuabilii care obtin doar venituri din activitati agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligatii contabile.

Categoriile de venituri din activitati agricole supuse impozitarii si normele de venit prevazute la art. 72 si 73 din Codul Fiscal, aplicabile in anul 2013, pot fi consultate AICI.

Contribuabilii care realizeaza venituri din cultivarea produselor vegetale de pe suprafete mai mici decat cele din coloana 2 sau detin animale sau pasari mai putine decat cele din coloana 2 nu au obligatii declarative.

Impozitul ce trebuie platit reprezinta 16% din norma de venit din coloana 3 pentru fiecare ha sau cap de animal.

Termen de depunere

Formularul 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit" se depune pana marti 25 iunie 2013 la unitatea fiscala de domiciliu a contribuabilului.

Important! Contribuabilii, care au avut obligatia sa depuna formularul 221 conform prevederilor din Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 si nu si-au indeplinit aceasta obligatie pana la 27 mai 2013, vor depune formularul pana la 25 iunie 2013, cu suprafetele cultivate/capetele de animale/familiile de albine detinute la 25 mai 2013.

Contribuabilii care au depus deja formularul 221 pana la 27 mai 2013 iar limitele de neimpozitare si/sau normele de venit au fost modificate prin Legea nr. 168/2013, vor depune o noua declaratie pana la 25 iunie 2013 pentru a beneficia de noile prevederi legale care sunt mai favorabile.

Nu se considera depuse cu intarziere si nu vor fi aplicate sanctiuni in cazul contribuabililor care depun declaratiile pana la 25 iunie 2013 inclusiv.

Alte precizari

Produsele vegetale cuprinse in grupele pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt prevazute in Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania, aprobat prin ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In cadrul grupei de produse vegetale - leguminoase pentru boabe se cuprind: mazare pentru boabe, fasole pentru boabe, bob, linte, naut, lupin.

Grupele de produse animale pentru care venitul se stabileste pe baza normelor de venit sunt definite dupa cum urmeaza:

1. vaci si bivolite:

- vaci - femele din specia taurine care au fatat cel putin o data;

- bivolite - femele din specia bubaline care au fatat cel putin o data;

2. ovine si caprine:

- oi - femele din specia ovine care au fatat cel putin o data;

- capre - femele din specia caprine care au fatat cel putin o data;

3. porci pentru ingrasat - porci peste 35 de kg, inclusiv scroafele de reproductie;

4. albine - familii de albine;

5. pasari de curte - totalitatea pasarilor din speciile gaini, rate, gaste, curci, bibilici, prepelite.

Norma de venit corespunzatoare veniturilor realizate din cresterea si exploatarea animalelor, precum si din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala, in conformitate cu prevederile legale include si venitul realizat din:

a) exemplarele feminine din speciile respective care nu indeplinesc conditiile prevazute mai sus;

b) exemplarele masculine din speciile respective reprezentand animale provenite din propriile fatari si cele achizitionate numai in scop de reproductie pentru animalele detinute de contribuabili si supuse impunerii (de exemplu: vitei, tauri, bivoli, miei, berbeci, purcei).

Veniturile din activitati agricole generate de exemplarele prevazute la lit. a) si b) incluse in norma de venit nu se impoziteaza distinct fata de veniturile realizate din cresterea si exploatarea animalelor din grupele mentionate mai sus

Contribuabilii au obligatii declarative numai pentru animalele cuprinse in grupele care indeplinesc conditiile de la pct. 1-5.

Atentie!

Veniturile din activitati agricole realizate din cresterea si exploatarea exemplarelor masculine din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, indiferent de varsta, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II <>, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, numai in cazul in care acestea au fost achizitionate in scopul cresterii si valorificarii lor sub orice forma.

Contribuabilii care au realizat venituri din activitati agricole impuse anterior datei de 1 februarie 2013 in sistem real (venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea) trec prin efectul legii la impunerea pe baza de norme de venit, in situatia in care sunt stabilite norme de venit pentru respectivele grupe de produse vegetale si animale.

Termene de plata

Plata impozitului catre bugetul de stat se face in doua rate egale, de 50%, pana la 25 octombrie inclusiv, respectiv 15 decembrie inclusiv.

Impozitul este final si nu se recalculeaza de organul fiscal.

*

Baza legala: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale; Hotararea Guvernului  nr. 84/2013 pentru modificarea si completarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003, aprobate prin Hotararea Guvernului  nr. 44/2004; Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 476/2013 pentru modificarea Ordinul presedintelui ANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; Legea nr. 168/2013 privind aprobarea Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale.

Sursa: DGFP Valcea



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si ImpoziteOG nr. 8/2013impozitare venituri activitati agricoleplata impozitului


Data aparitiei: 03 Iunie 2013

Votati articolul "Cele mai noi modificari privind impozitarea veniturilor din activitati agricole":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X