email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Confiscare autovehicul. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?

TVAconfiscaremijloace fixeinregistrari contabileajustare TVA

Analizam mai jos cazul unei societati comerciale care are ca obiect de activitate transport marfa si transport persoane in UE. In timpul unui transport de persoane, societatii ii este confiscat mijlocul de transport. Societatea renunta la autovehicul, neplatind amenda.

Vom vedea cum se efectueaza scoaterea din evidenta contabila mijlocul fix care mai are o valoare de amortizat destul de mare.

Solutia consultantului:
Scoaterea din evidenta a mijlocului fix confiscat se inregistreaza prin urmatoarea formula contabila:

         %      =       21x
6583 "Imobilizari corporale"  
 Cheltuieli privind activele cedate
si alte operatii de capital
 281x  "Amortizari privind imobilizarile
                corporale"

Din punct de vedere  al impozitului pe profit sunt aplicabile prevederile art. 21, alin. (1) referitoare la recunoasterea cheltuielilor efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si cele ale art. 21, alin. (4) lit. b) din Legea 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare.

La acest din urma articol se prevede ca sumele privind cheltuielile reprezentand confiscarile aplicate de o autoritate a statului sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil.
Politia este o institutie a statului abilitata sa execute confiscari.

Din punct de vedere al TVA:
In situatia prezentata, suma TVA aferenta mijlocului fix confiscat trebuie ajustata.
Ajustarea se efectueaza in baza prevederilor cuprinse la articolul 149 alineatul 2 litera a) conform caruia taxa deductibila aferenta bunurilor de capital se ajusteaza pentru o perioada de 5 ani in  baza prevederilor alineatului 4 litera d) " in situatia in care bunul de capital isi inceteaza existenta".

Daca pe parcursul perioadei de ajustare intervin evenimente care vor genera ajustarea in favoarea persoanei impozabile sau in favoarea statului, ajustarile se vor efectua pentru acelasi bun de capital succesiv in cadrul perioadei de ajustare ori de cate ori apar respectivele evenimente.

Astfel, daca veti recupera bunul respectiv, in anul in care se va recupera veti efectua ajustarea in favoarea persoanei impozabile, pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare.

Ajustarea efectuata se inregistreaza d.p.d.v. contabil prin formula contabila 635 = 4426, caz in care suma inregistrata in contul 635 este nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil

Operatiunea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, cu semnul minus, la randul randul 31 denumit "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital". Suma astfel ajustata se transforma in suma TVA de plata in luna in care se efectueaza ajustarea.   

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAconfiscaremijloace fixeinregistrari contabileajustare TVA


Data aparitiei: 07 Iunie 2013

Votati articolul "Confiscare autovehicul. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X