email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fuziunea prin contopire. De la ce data produce efecte?

ProceduriInregistrari si Politici Contabilefuziunea prin contopirelege 31/1990


Analizam mai jos fuziunea prin contopire a doua societati comerciale de tip SA, urmarind sa stabilim care este data de inchidere, repectiv de deschidere a noii societati care rezulta. In plus, vom stabili pe ce societatea se inregistreaza operatiunile contabile anterioare acestei date.

Solutia consultantului:

Conform Legii 31/1990 a societatilor - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare, art. 249:


"Art. 249

Fuziunea/divizarea produce efecte:


a) in cazul constituirii uneia sau mai multor societati noi, de la data inmatricularii in registrul comertului a noii societati sau a ultimei dintre ele;
b) in alte cazuri, de la data inregistrarii hotaririi ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea, cu exceptia cazului in care, prin acordul partilor, se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, care nu poate fi insa ulterioara incheierii exerciţiului financiar curent al societatii absorbante sau societatilor beneficiare, nici anterioara incheierii ultimului exercitiu financiar incheiat al societatii sau societatilor ce isi transfera patrimoniul."
 
si art. 241:
"Art. 241
Administratorii societatilor care urmeaza a participa la fuziune sau la divizare vor intocmi un proiect de fuziune sau de divizare, care va cuprinde:
...
j) data de la care tranzactiile societatii absorbite sau divizate sunt considerate din punct de vedere contabil ca apartinand societatii absorbante sau uneia ori alteia dintre societatile beneficiare;"
 
Fuziunea prin contopire este operatiunea juridica ce presupune reunirea, contopirea a doua sau mai ulte societati care isi inceteaza existenta prin crearea unei noi societati.

La contopirea a doua sau mai multor societati, toate drepturile patrimoniale si obligatiile fiecarei societati trec, potrivit actului de transmitere si a proiectului de fuziune, la societatea care se infiinteaza.

In urma contopirii, societatile care participa la fuziunea prin contopire se dizolva si se radiaza din Registrul Comertului, iar patrimoniul lor trece prin succesiune la nnoua societate, care continua raporturile juridice incepute de predecesori.

Din citatul de lege rezulta ca pentru societatea noua, rezultata din fuziune, data la care aceasta se considera constituita este data inmatricularii sale la Registrul Comertului, ca in cazul oricarei societati.

Pentru societatile care se inchid, data de la care fuziunea prin contopire produce efecte este data la care s-a inregistrat la Registrul Comertului ultima hotarire AGA prin care s-a aprobat operatiunea fuziunii prin contopire.

Pana la radierea din Registrul Comertului, aceasta societate are inca persoanalitate juridica, fiind in etapa de dizolvare fara lichidare.
 
In ceea ce priveste data la care se inregistreaza operatiunile contabile, asa cum am citat mai sus, in proiectul de fuziune trebuie mentionata si data de la care tranzactiile societatii care dispare apartin noii societati.

Din practica se observa ca societatile participante la fuziune stabilesc ca data pentru efectuarea operatiunilor contabile data cind fuziunea produce efecte.
 
Asadar, din proiectul de fuziune trebuie sa se deduca data de la care fuziunea produce efecte, precum si data de referinta de la care tranzactiile societatilor care se inchid sint considerate din punct de vedere contabil ca apartinand societatii noi.

Pana la deschiderea noii societati la Registrul Comertului, societatile "vechi" vor contabiliza operatiunile proprii in contabilitatile lor, urmind ca dupa inmatricularea la Registrul Comertului a noii societati, operatiunile privind transmisiterea drepturilor si obligatiilor societatilor care isi inceteaza existenta catre societatea comerciala  constituita prin contopire  sa fi contabilizate pe noua societate.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilefuziunea prin contopirelege 31/1990


Data aparitiei: 14 Iunie 2013

Votati articolul "Fuziunea prin contopire. De la ce data produce efecte?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X