email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul hotelier vizeaza firmele care nu declara profit. Taxa pe camera de hotel va ajunge pana la 200 euro

Taxe si Impoziteimpozitul hoteliertaxa pe cameraMaria Grapinievaziune fiscalaimpozitare


Noul impozit pe camera de hotel ar putea fi cuprins intre 42 si 200 euro pe an pentru structurile din Bucuresti, 15-66 de euro pentru cele de pe litoral si 19-82 euro pentru statiunile montane. Aceste calcule au fost transmise de Ministerul Economiei catre Ministerul Finantelor, potrivit Mediafax.

Sistemul de taxare a hotelurilor si pensiunilor are in vedere impozitarea care sa inlocuiasca cota  de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Prin acest nou impozit se mareste baza de impozitare, fiind incluse aici si firmele care nu declara profit si care fac astfel evaziune fiscala.

Formulele de calcul pentru noul impozit au rezultat in urma discutiilor purtate de Ministerul Economiei cu reprezentantii patronatelor din turism. Acestea includ o valoare de baza a impozitului, care este de 50 de euro pe camera pe an pentru hotelurile de 1-2 stele, de 75 de euro pentru trei stele, 125 de euro pentru patru stele si 200 de euro in cazul unitatilor de cinci stele. Impozitul se calculeaza inmultind trei indicatori: valoarea de baza, coeficientii de sezonalitate si cei de zona.

Astfel, proprietarii hotelurilor de trei stele din Capitala vor plati 75 de euro pe camera pe an daca acestea sunt amplasate central (zona A), 72 de euro daca sunt intr-o zona semicentrala (zona B), 66 de euro pentru un cartier mai indepartat de centru (zona C) si 63 de euro pentru periferie (zona D). Un hotel de 1-2 stele din Bucuresti, din zona ultracentrala (zona A), ar urma sa plateasca un impozit pe camera de 50 de euro, pentru zona B va plati 48 de euro, 44 de euro pentru zona C si 42 de euro pentru zona D.

La patru stele, unitatile de cazare din Bucuresti vor fi taxate cu 125 de euro pe camera in zona A, 120 de euro in zona B, 110 euro in zona C si 105 euro in zona D. Cea mai mare taxa va fi achitata de un hotel de cinci stele din zona A (200 de euro), iar pentru celelalte zone impozitul pe camera va fi de 192, 176, respectiv 168 de euro.

Hotelurile clasificate la 1-2 stele din municipii vor plati 45,6 euro pe camera pe an, daca sunt amplasate in zona A, 43,6 euro in zona B, 40 de euro in zona C si 38,4 euro in zona D.

Noua modalitate de impozitare nu va fi una suplimentara si firmele care plateau corect pana in prezent vor achita mai putin, iar cele care nu plateau deloc vor fi taxate, potrivit Ministerului Economiei. In prezent, hotelurile si pensiunile care au cifra de afaceri sub 65.000 de euro platesc un impozit de 3% pe cifra de afaceri. Daca depasesc acest volum, nu mai sunt impozitate pe cifra de afaceri, ci cu 16% pe profit.

Ministrul delegat pentru IMM si Turism, Maria Grapini, a afirmat de mai multe ori ca anumiti hotelieri declara pierderi tocmai pentru a nu fi impozitati. "Efectele scontate ale introducerii acestei noi modalitati de impozitare, care va inlocui plata impozitului de 16% pe profit sau 3% pe venitul microintreprinderilor, sunt cele de implementare a unei etici in afaceri, care va conduce si la o conformare voluntara de plata a taxelor si impozitelor, marindu-se si baza de colectare (cei care plateau corect pana acum, vor plati mai putin, iar cei care nu plateau deloc, prin noua modalitate de impozitare vor plati)", a aratat ministrul.

In Romania sunt inregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere).


Sursa: Hotnews.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteimpozitul hoteliertaxa pe cameraMaria Grapinievaziune fiscalaimpozitare


Data aparitiei: 17 Iunie 2013

Votati articolul "Impozitul hotelier vizeaza firmele care nu declara profit. Taxa pe camera de hotel va ajunge pana la 200 euro":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X