email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie intracomunitara: Obligatii si autofactura

TVAachizitie intracomunitarefacturicodul fiscal

O societate comerciala platitoate de TVA si inregistrata in ROI, achizitioneaza de pe platforma amazon componente PC care sunt achitate cu cardul societatii.
Acestea sunt livrate la sediul societatii prin curier. Pentru o parte din componente sunt primite facturi (invoice) eliberate de Amazon UK, posesoare a unui cod VAT valid si facturate fara TVA, insa pentru unele componente, singurele acte sunt niste chitante (receipt) pe care sunt mentionate denumirea componentei si valoarea acesteia.

Pentru componentele la care nu avem invoice, se aplica taxare inversa si se declara in 390 la achizitii de bunuri la codul de tara UK cu valoarea din receipt la cursul BNR din data receptiei?

Achizitia intracomunitara este definita la art. 130 indice 1 din Codul fiscal, ca fiind obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

Conform art. 126 alin. (3) sunt operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 1321 :

   a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de derogarea prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, si careia nu i se aplica prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 132 alin. 2) cu privire la vanzarile la distanta;
(......).

Asadar, daca  bunurile sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in Romania iar furnizorul nu este considerat intreprindere mica in statul sau membru si livrarii nu i se aplica prevederile cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau cu privire la vanzarile la distanta, societatea efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila. Pentru achizitia intracomunitara efectuata societatea este obligata la plata TVA in Romania conform art. 151 din Codul fiscal.

Potrivit art. 155 indice 1 alin. (1), persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) - (4) si (6) si ale art. 151, trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator.

In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, conform art. 135 din Codul fiscal, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia.

In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (14) sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin. (8) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.

Asadar, pentru achizitia intracomunitara efectuata societatea are obligatia de a emite o autofactura pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care bunurile au fost livrate, daca aceasta nu se afla in posesia facturii emise de furnizor.
In conformitate cu prevederile art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, societatea inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 va evidentia in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-147 indice 1, taxa aferenta achizitiilor intracomunitare efectuate.

Achizitia intracomunitara de bunuri taxabile se inscrie in Declaratia recapitulativa (formularul 390) pentru luna in care intervine exigibilitatea TVA.

irina Dumitrescu - EconomistCursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile este cursul din data exigibilitati taxei, indiferent de data la care au fost receptionate bunurile.


Irina DUMITRESCU,
Economist

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAachizitie intracomunitarefacturicodul fiscal


Data aparitiei: 24 Iulie 2013

Votati articolul "Achizitie intracomunitara: Obligatii si autofactura":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X