email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile modificari din Codul fiscal au fost publicate in Monitorul Oficial

Taxe si Impozitemodificarea Codului fiscalOG 16/2013reducerea TVAaccizeproduse lux


Cele mai recente modificari ale Codului fiscal au fost publicate vineri, 2 august a.c., in Monitorul Oficial, prin ordonanta de modificare a legislatiei fiscale in forma actuala.

Printre noile reglementari se numara reducerea TVA-ului la paine, introducerea unor accize la bijuteriile de aur si platina, precum si la alte produse de lux. In plus, se extinde taxarea inversa pentru livrarea de energie electrica si de certificate verzi.

Odata cu publicarea in Monitorul Oficial a OG nr. 16/2013, se reduce TVA-ul la paine la 9% si se reintroduc accize pentru sase categorii de produse considerate de lux (bijuterii, blanuri, iahturi, autoturisme cu capacitate cilindrică egala sau mai mare de 3000 cm cubi).

Aceste modificari, impreuna cu cele prezentate mai jos, se vor aplica incepand cu 1 septembrie 2013:

a.    se extinde masura de taxare inversa pentru livrarea de energie electrica catre un comerciant (cumparator revanzator), ce detine autorizatie ANRDEE pentru cumparare revanzare de energie electrica;
b.    se va aplica taxarea inversa si pentru transferurile de certificate verzi.

•    Desigur, masura de taxare inversa de aplica numai intre operatori economici inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

Nota: nu toti cumparatorii de energie electrica beneficiaza de taxare inversa, adica fara plata TVA, ci numai cei ce efectueaza vanzarea cumpararea de energie electrica.

Atragem atentia asupra faptului ca in acelasi act bormativ sunt incluse si unele modificari care se aplica de la 2 august 2013:

a.    ajustarea TVA in favoarea contribuabilului, pentru valoarea taxei de la achizitiile cand acesta le efectueaza in situatia de contribuabil inactiv, iar bunurile sunt supuse comercializarii dupa reinregistrarea in scopuri de TVA;
b.    nu se va mai anula inregistrarea in scopuri de TVA din oficiu, cand au fost inscrise in cazierul fiscal, fapte de natura infractiunilor economice cand actionarii sau asociatii sunt minoritari si detin mai putin de 10% din capitalul social al persoanei juridice;
c.    contribuabilii ce achizitioneaza bunuri sau servicii de la contribuabili la care a fost anulata din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA, nu au dreptul sa deduca TVA de la achizitiile de la acesti contribuabili. Fac exceptie achizitiile efectuate in cadrul procedurii de executare silita sau achizitiile de bunuri de la persoane aflate in procedura falimentului.

    Din punctul de vedere al timbrului de mediu pentru autoturisme, a existat o portita de evitare a acestei taxe, la transferul unui autoturism prin partaj. Desigur, logica normala conduce la partajul in cadrul unei familii. Insa, aceasta portita a fost speculata si in cadrul partajului intre persoane ce nu au grade de rudenie, fiind o metode de evitare a platii taxei. Ordonanta abroga scutirea de la plata timbrului de mediu in cazul partajului si se va datora plata taxei si in aceasta situatie.

Iata cateva aspecte modificate in ce priveste TVA-ul si accizele.

    Pentru ce produse se aplica cota de TVA de 9%?


Se va aplica cota TVA de 9% pentru urmatoarele produse:
a.    toate sortimentele de paine;
b.    urmatoarele sortimente de produse de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri;
c.    faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara;
d.    grau comun, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00 si secara, care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.
Nota: alte sortimente de grau si secara sunt supuse taxarii inverse, conform art. 160 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal. Se necesita maxima atentie la incadrarea conform codului tarifar.

Avand in vedere ca TVA de 9% se aplica si la principala materie prima pentru productia de paine, respectiv achizitia de faina, consideram binevenita aceasta reducere de TVA.
Desigur, autoritatile au anuntat inceperea unor actiuni de combatere a evaziunii fiscale, chiar incepand cu luna septembrie 2013.

Speram astfel ca masurile sa fie de bun augur si sa vina atat in sprijinul producatorilor de paine ce lucreaza legal, si sunt concurati de vanzarile la negru, cat si in sprijinul consumatorului, ce ar putea sa beneficieze de un pret mai mic pentru aceste produse.

    Ce produse vor fi supuse accizelor prin noul cadru normativ si cat este acciza?

De la 1 septembrie 2013, se extinde sfera produselor cu acciza nearmonizata pentru urmatoarele categorii de bunuri:
a.    bijuterii din aur si platina, cu exceptia verighetelor. Acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.
b.    confectii din blanuri naturale. Acciza este intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie sau productie al blanurilor.
c.    iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement. Acciza este de 500 euro/metru liniar pentru iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri si de 10 euro/CP pentru navele cu motor peste 100 CP.
Observam ca se achita acciza numai pentru iahturile/barcile cu o lungime mai mare de 8 metri, iar la nave acciza se datoreaza numai pentru cele cu motor mai mare de 100 CP.
d.    autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm cubi. Acciza este de 1 euro/cm cub.
e.    arme de vanatoare si arme de uz personal. Acciza este intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor.
f.    cartuse cu glont si alte tipuri de munitie. Acciza este intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.


Actuala ordonanta obliga ca operatorii economici ce fac eliberarea in piata sa fie inregistrati la autoritatile competente. Pentru achizitiile intracomunitare, se necesita autorizatie in conditiile din normele de aplicare.

Materialul a fost elaborat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.

Sursa: Hotnews.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitemodificarea Codului fiscalOG 16/2013reducerea TVAaccizeproduse lux


Data aparitiei: 05 August 2013

Votati articolul "Noile modificari din Codul fiscal au fost publicate in Monitorul Oficial":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X