email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA. Regimul special de scutire. Cum determinam corect cifra de afaceri?

TVAdiscountregimul special de scutirecifra de afaceriimpozit pe venit


Vom analiza mai jos cazul unei societati neplatitoare de TVA si platitoare de impozit pe venit 3% care desfasoara activitati de vanzari online.  Contabilitatea de gestiune se tine la pret de vanzare si descarcarea de gestiune se face cu K.

Discounturile acordate se acorda procentual pe aceeasi factura si se inregistreaza: 411= 707 20 lei 20 este pretul initial de vanzare si 667=4111 5 lei/discountul acordat.

In aceste conditii la 31.07.2013, CA este de 233.715 ron si ar trebui declarata societatea ca fiind platitoare de TVA.

Daca s-ar face pe cumulat pe toate lunile 411=707 -24300, 667=4111 -24300 si 371=378 -24300 atunci CA ar fi 209.415 ron si s-ar depasi plafonul de TVA abia in luna august. Vom stabili astfel daca se pot corecta CA si adaosul marfii cu valoarea discounturilor.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 152 alin. (1) din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 125 indice 1 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de TVA  pentru operatiunile prevazute la art. 126 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).

Alin. (2) al acestui articol, stabileste ca, cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea plafonului de scutire este constituita din valoarea totala, exclusiv TVA, in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere, prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) si f), daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:

   a) livrarile de active fixe corporale sau necorporale, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 3, efectuate de persoana impozabila;
   b) livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conformart. 143 alin. (2) lit. b).

Pct. 61 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, la determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal se cuprind inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal.

Asadar, cifra de afaceri in materie de TVA nu este reprezentata de cifra de afaceri stabilita conform reglementarilor contabile aplicabile.

La calculul determinarii cifrei de afaceri prevazute la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal se iau in considerare operatiunile prevazute la art. 152 alin. (2) din Codul fiscal, inclusiv facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru aceste operatiuni.

La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal se ia in calcul baza de impozitare a TVA (care s-ar aplica daca persoanele impozabile ar fi inregistrate normal in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal).

Rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor nu intra in baza de impozitare a TVA conform art. 137 alin. (3) lit. a) si 138 lit. c) din Codul fiscal. De aceea, consideram ca, aceste reduceri de pret nu se iau in calclul la determinarea cifrei de afaceri de 65.000 de euro.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAdiscountregimul special de scutirecifra de afaceriimpozit pe venit


Data aparitiei: 07 August 2013

Votati articolul "TVA. Regimul special de scutire. Cum determinam corect cifra de afaceri?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X