email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducerea unor cheltuieli suportate de societate pentru salariat. Cum procedam?

Taxe si Impozitecheltuieli deductibilecazareOMEF 3512/2008deplasareHG 1860/2006


Vom stabili mai jos cum clasificam, din punct de vedere al deductibilitatii, cheltuielile cu cazarea si transportul (deductibilitate limitata la 50%), aferente deplasarii unui salariat in interes de serviciu.

Solutia consultantului:

Conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal, cheltuielile sunt considerate deductibile daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sau daca sunt prevazute in alte reglementari in vigoare. Una din aceste reglementari este HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, cu modificarile ulterioare.

La art. 2 din Hotarare se prevede ca pentru salariatii din cadrul societatilor comerciale la care drepturile salariale se acorda prin negociere, drepturile banesti pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in cadrul localitatii, in interesul serviciului, se acorda in conditiile prevazute in contractele colective sau individuale de munca.

Cheltuielile cu transportul si cazarea suportate de societate pentru salariatii proprii trimisi in delegatie nu sunt limitate.

Astfel, in ceea ce priveste cazarea, la art. 26 se prevede ca persoana trimisa in delegare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si in care nu se poate inapoia la sfarsitul zilei de lucru are dreptul la decontarea cheltuielilor de cazare efectuate, pe baza documentelor justificative, in structuri de primire turistice, pentru o camera cu pat individual sau, in cazul in care unitatea nu dispune de o astfel de camera, pentru o camera cu doua paturi, a caror clasificare este de maximum 3 stele sau flori.

In cazul in care cazarea se face in unitati de confort care depaseste cele 3 stele se deconteaza numai 50% din tariful de cazare platit.

Daca salariatul apeleaza la alte forme de cazare (la rude de ex.) acesta va primi 30 de lei pentru o noapte de cazare.

Cheltuielile de transport sunt de asemenea recunoscute atunci cand sunt efectuate pentru salariatii trimisi in delegatie. Transportul se poate face, in functie si de distanta, cu trenul, cu avionul, cu masina societatii sau cu autoturismul personal.

Atunci cand deplasarea se efectueaza cu masina societatii cheltuielile recunoscute sunt cele care se incadreaza in consumul legal stabilit, pe baza foii de parcurs si a cartii masinii.

Daca deplasarea se face cu autoturismul proprietatea personala a salariatului, societatea va plati posesorului autoturismului contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta.

Pentru ca societatea sa-si poata deduce cheltuielile cu transportul si cazarea salariatului este necesar ca acesta sa-si completeze Ordinul de deplasare cod 14-5-4, conform prevederilor OMEF 3512/2008 privind documentele financiar contabile, pe baza lui sa primeasca avansul spre decontare, iar la intoarcerea din delegatie sa justifice banii primiti si sa completeze ordinul cu informatiile privind durata deplasarii, destinatia, perioada, suma cheltuita pentru cazare etc.

Ordinul de deplasare, semnat de persoanele din conducerea societatii reprezinta documentul justificativ potrivit caruia se pot inregistra in evidenta contabila sumele utilizate pentru cazare de salariat.
 
Daca societatea utilizeaza autoturismul din dotare pentru activitati mixte
si nu vrea sa completeze foile de parcurs deducand astfel numai 50% din cheltuielile legate de acesta (art. 21, alin. (4), lit. t) din Codul fiscal), cheltuielile cu cazarea nu sunt considerate ca „sunt aferente autovehiculului”. Ele sunt deductibile integral daca salariatul a fost trimis in delegatie pentru rezolvarea problemelor legate de activitatea societatii.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitecheltuieli deductibilecazareOMEF 3512/2008deplasareHG 1860/2006


Data aparitiei: 09 August 2013

Votati articolul "Deducerea unor cheltuieli suportate de societate pentru salariat. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X