email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OMFP 1020 reglementeaza sprijinul financiar din 2013 pentru intreprinderi

Formulare Impoziteintreprinderi miciprogramul KogalniceanucrediteIMM-uriOMFP 1020/2013


Va prezentam mai jos reglementarile aduse de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1020/2013 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice si al ministrului economiei, comertului si mediului de afaceri nr. 2.479/3.525/2011 pentru aprobarea Conventiei de implementare prevazute la art. 9 alin. (1) din OUG nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii, a Conventiei de lucru prevazute la art. 11 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii, aprobate prin HG nr. 682/2011, a contractului de garantare, a contractului de fideiusiune, a contractului de garantie reala mobiliara, precum si a inscrisului prevazut la art. 12 alin. (7) din OUG nr. 60/2011, publicat in Monitorul Oficial nr. 486 din 2 august 2013

Astfel, noul actul normativ modifica dispozitiile in domeniu, astfel incat sa puna in acord noutatile introduse de Hotararea Guvernului nr. 139/2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a programului, in vigoare inca din aprilie 2013.

Astfel, valoarea maxima a creditului pe care un IMM il poate accesa pe an a fost majorata, suma crescand de aproape 4 ori, de la 125.000 lei la 400.000 de lei/IMM/an. In consecinta, creste si valoarea garantiei creditului (garantia fiind asigurata de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - FNGCIMM) la maximum 80%, dar nu mai mult de 320.000 lei din din valoarea creditului, pana acum suma maxima fiind 100.000 lei.

Dobanzile, comisioanele si orice alte costuri generate de participarea la program nu sunt incluse in valoarea garantiei.

De asemenea, cuantumul subventiei pentru anul 2013 este de 16.115 mii lei, iar plafonul garantiilor ce pot fi acordate in suma de 300 milioane lei.

Ordinul Ministerului Finantelor Publice stabileste, de asemenea, ca statul va subventiona total dobanzile pentru creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), in conditiile in care, pana acum, dobanzile erau subventionate doar partial.

Practic, s-a introdus, la nivelul normelor metodologice a dispozitiilor aferente Programului Mihail Kogalniceanu, o abordare separata a celor doua facilitati: subventia de dobanda si garantia. Astfel, conform actului normativ, beneficiarii Programului pot accesa cele doua facilitati atat cumulat, cat si separat.

In cadrul Programului, independent de subventia de dobanda, se pot acorda garantii pana la data de 31 decembrie 2013, a caror valabilitate nu poate depasi data de 2 octombrie 2014.

Potrivit actului normativ, linia de credit cu dobanda subventionata si/sau cu garantie de stat este de maximum un an, iar perioada de rambursare a creditelor va fi stabilita de institutia de credit care a acordat creditul, conform normelor interne ale acesteia. Pana acum, nu banca, ci legea stabilea perioada de rambursare, adica maximum un an de la data acordarii liniei de credit.

Ordinul prevede, de asemenea, categoriile de IMM-uri care nu pot beneficia de dobanda total subventionata sau de garantii, printre care cele care au desfasurat sau vor desfasura activitati din domeniile urmatoare:

-    Intermedieri financiare si asigurari;

-    Tranzactii imobiliare

-    Activitati de jocuri de noroc si pariuri;

-   Productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, etc.

-    Activitati de inchiriere si leasing;

-    Activitati de investigare si protectie;

Potrivit normelor de aplicare, inscrierea in program si solicitarea acordului de principiu pentru subventionarea dobanzii in cadrul programului se fac on-line pe site-ul Ministerului Economiei.

Solicitantul trebuie sa completeze on-line formularul de inscriere in program. Aplicatia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii, cu numarul de inregistrare obtinut si cu datele corespunzatoare completate de catre acesta.

In urma verificarilor, structura specializata din domeniul IMM din cadrul Ministerului Economiei poate lua decizia de acceptare in program, caz in care ii transmite solicitantului notificarea privind acordul de principiu pentru subventionarea dobanzii. Daca, prin verificarile efectuate, se constata neindeplinirea conditiilor prevazute de norme, se ia decizia respingerii solicitarii IMM pentru subventionarea dobanzii in cadrul programului, aceasta se comunica solicitantului in cel mult 30 de zile de la data mesajului de confirmare a efectuarii inregistrarii.

Structura specializata din domeniul IMM din cadrul Ministerului Economiei va intocmi listele cu IMM-urile eligibile in program si le va transmite institutiei de credit finantatoare

"Transmiterea listelor cu I.M.M.-urile eligibile in program la institutia de credit se va face continuu, pana la epuizarea bugetului programului, respectiv in limita plafonului anual al garantiilor", se mai arata in norme.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formulare Impoziteintreprinderi miciprogramul KogalniceanucrediteIMM-uriOMFP 1020/2013


Data aparitiei: 20 August 2013

Votati articolul "OMFP 1020 reglementeaza sprijinul financiar din 2013 pentru intreprinderi":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X