Avand in vedere schimbarile legislative introduse prin OUG 79/2017, pentru anul 2018 datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor persoanele juridice romane care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie 2017:
1. au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel...
» citeste mai departe aici [16-Ian-2018]
Procedura de restituire a taxei de prima inmatriculare se numara printre actele normative care au fost publicate in ultimele zile ale anului 2017. Cititi in continuare cum se restituirea, cand se primesc banii si ce se intampla in cazul in care aveti datorii la Stat.
Fac obiectul restituirii urmatoarele sume platite bugetului:
a) taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, din...
» citeste mai departe aici [03-Ian-2018]
Potrivit Ordonantei adoptate de Guvern, din 2018, contributiile angajatorului vor scadea la 2,25%, iar CAS platite de catre salariat vor urca la 35%, cu un impozit pe salariu de 10%. In prezent, din totalul salariului brut contributiile angajatorului reprezinta 22,75%, iar ale angajatului - 16,5%, cu un impozit pe salariu de 16%.
Mutarea contributiilor de la angajator la angajat a...
» citeste mai departe aici [27-Dec-2017]
Incepand cu anul 2018, vom resimti influenta majora pe care o vor avea masurile fiscale propuse de catre Guvern. Printre acestea se numara si impozitarea dividendelor, care se modifica substantial prin introducerea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate (CASS). Cum se vor vor impozita acestea de anul urmator si cum se vor calcula contributiile care urmeaza sa fie achitate, aflati in...
» citeste mai departe aici [20-Dec-2017]
Incepand cu 2018 discutam despre noile forme de impozitare, influentate semnificativ de schimbarile de ultima ora din domeniul fiscal din acest an.
Odata cu OUG 79/2017 au fost aduse unele dintre cele mai mari modificari din acest an, schimbari care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Vorbim, in primul rand, de transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat,...
» citeste mai departe aici [11-Dec-2017]
Pe 12 iulie 2016 Consiliul European a adoptat Directiva (UE) 2016/1164 cunoscuta sub denumirea "Directiva ATAD" - "Anti Tax Avoidance Directive". Aceasta prevede implementarea de catre statele membre UE cel tarziu la 1 ianuarie 2019 a unor masuri de combatere a planificarii fiscale. Printre scopurile pe care le au noile reguli se afla si cel de a impiedica transferul artificial...
» citeste mai departe aici [24-Nov-2017]
Revolutia fiscala tinde sa se transforme intr-o adevarata revolta care va cuprinde toata tara. Premierul Mihai Tudose este luat la intrebari de catre cele mai mari companii private din Romania in privinta mesajelor sale publice centrate pe acuzatiile la adresa mediului privat, care sunt si false si daunatoare societatii. Reprezentantii acestora adreseaza o intrebare directa si clara, una la care...
» citeste mai departe aici [13-Nov-2017]
Reducerea pentru prima oara a contributiei la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%, adoptata ieri de Guvern, va duce la pensii mai mici cu aproximativ 20% pentru cei care in prezent sunt angajati si contribuie atat la Fondul de stat, cat si la cel privat. De retinut insa ca fondul de stat alimenteaza in prezent pensiile din prezent pe care le primesc pensionarii actuali astfel ca nu exista...
» citeste mai departe aici [09-Nov-2017]
Ministrul Muncii a anuntat miercuri, 1 noiembrie, ca Guvernul nu va introduce in Codul Fiscal obligativitatea companiilor private de a nu scadea salariile nete ale angajatilor de la 1 ianuarie, data de la care plata contributiilor sociale va trece de la angajator la angajat.
Astfel, explica RFI, cuantumul indemnizatiilor din privat va depinde de decizia fiecarei companii in parte....
» citeste mai departe aici [02-Nov-2017]
Propunerile recente de modificare a Codului fiscal ar putea aduce scaderi ale venitului net, sunt de parere unii analisti. Recent, consultantul fiscal Adrian Benta a explicat de ce salariile vor scadea din ianuarie 2018 cu 16,5%.
In paralel, o alta analiza arata ca anul viitorul costul complet pentru un salariu net de 3.000 lei va scadea cu 0,3% (17 lei) in 2018 si ca pentru ca salariatul sa nu...
» citeste mai departe aici [01-Nov-2017]
Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat un Proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului fiscal.
Una dintre modificarile propuse vizeaza contributiile sociale datorate de persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente (PFA, titulari intrepirnderi individuale, intreprinderi familiale, persoane care exercita profesii...
» citeste mai departe aici [30-Oct-2017]
Cu o forma inca nedefinita in mod clar, taxa de solidaritate isi croieste deja drum spre buzunarele firmelor, dupa ce toate contributiile trec in sarcina salariatului, urmand, cel putin asa cum se cunoaste in prezent, sa fie achitate tot de catre societati.
Ministerul finantelor, Ionut Misa, a explicat joi ca 90% din contribuitia de solidaritate sociala de doua procente ce va fi introdusa...
» citeste mai departe aici [19-Oct-2017]
Va aducem la cunostinta ca miercuri, 25 octombrie 2017, este termenul limita de plata a 50% din impozitul pe venit si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole stabilite pe baza de norma de venit.
Veniturile din activitati agricole sunt veniturile obtinute din desfasurarea, in mod individual sau intr-o forma de...
» citeste mai departe aici [19-Oct-2017]
Veniturile din arendarea bunurilor agricole obtinute de persoane fizice constituie venituri din cedarea folosintei bunurilor.
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin...
» citeste mai departe aici [06-Oct-2017]
Miercuri, dupa intalnirea sindicalistilor cu vicepremierul Marcel Ciolacu si cu ministrii Muncii, Sanatatii, Finantelor si Justitiei, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca Guvernul s-a razgandit in ceea ce priveste transferul contributiilor catre angajat. In urma deciziei luate miercuri, contributiile nu vor mai fi transferate complet, ci partial.
"Ceea ce s-a...
» citeste mai departe aici [21-Sep-2017]
Incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2017 se aplica noi prevederi privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru cercetatori, ca urmare a modificarilor aduse prin Legea nr. 136/2017.
Astfel, conform art. 60 pct. 3 din Codul fiscal sunt scutite de impozit persoanele fizice pentru veniturile realizate din salarii si asimilate...
» citeste mai departe aici [12-Sep-2017]
Incepand cu veniturile aferente lunii august 2017, conform modificarilor introduse prin OG 4/2017, in cazul castigului lunar brut realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al...
» citeste mai departe aici [08-Sep-2017]
La inceputul sedintei de guvern de miercuri, Ionut Misa, ministrul de finante, a anuntat ca accizele la combustibil vor creste in doua etape, de la 15 septembrie si de la 1 octombrie, cu câte 0,16 lei pe litrul de combustibil.
"In privinta accizelor, am facut, domnule prim ministru, o analiza. Ele vor creste, dupa cum stiti", a afirmat Misa, citat de Agerpres.
De asemenea,...
» citeste mai departe aici [31-Aug-2017]
Ministerul de Finante a publicat Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
Se mentioneaza astfel in cadrul art. 1 alin. (1) ca persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit, care desfasoara ca activitate principala sau secundara activitatea/activitatile corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN:
5510 – "Hoteluri...
» citeste mai departe aici [29-Aug-2017]
Codul fiscal defineste munca independenta ca fiind orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului...
» citeste mai departe aici [22-Aug-2017]
Prin cele de mai jos, va oferim informatii utile privind modalitatea de facturare timbru verde catre clientii persoane juridice din Uniunea Europeana, cu mentiunea ca firmele in cauza achita timbru verde cand introduc pe piata nationala produse purtatoare de TVA.
Costul timbrului verde este evidentiat obligatoriu, separat pe factura de catre importatori si producatori, acestia avand obligatia...
» citeste mai departe aici [17-Aug-2017]