email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imobilizari corporale - ce sunt, caracteristici, exemple si alte informatii utile despre contabilitatea imobilizarilor corporale

Imobilizari corporale - ce sunt, caracteristici, exemple si alte informatii utile despre contabilitatea imobilizarilor corporale
OMFP 306/2002imobilizari corporaleimobilizari necorporaleevidenta

Imobilizarile sau activele imobilizate se impart in trei categorii printre care se afla si popularele imobilizari corporale. Celelalte doua categorii sunt imobilizarile necorporale si imobilizarile financiare. Cunoasterea definitiei si a caracteristicilor acestora este necesara oricarui contabil in activitatea sa profesionala, astfel ca te invitam sa consulti un ghid complet.

Indiferent ca esti contabil aflat la inceput de drum ori ca ai deja un drum profesional lung in spate, iti vor fi utile urmatoarele informatii despre ce sunt imobilizarile corporale, care sunt caracteristicile lor si ce particularitati prezinta in legislatia contabila.

Imobilizari corporale - ce sunt?

Daca iti doresti sa afli mai multe despre popularele imobilizari corporale, afla ca reprezinta investitii tangibile, pe care le folosim o durata mai mare de 1 an si au valoare peste 2.500 lei. Acestea indeplinesc conditiile de recunoastere stabilite prin manualul de politici contabile.

Imobilizarile corporale sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative si sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Imobilizari corporale: ce trebuie sa stii despre recunoasterea si evaluarea lor

Grupele de mijloace fixe corespund categoriilor contabile de imobilizari corporale sau grupelor din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificarile ulterioare.

Sunt considerate mijloace fixe produsele achizitionate a caror valoare de achizitie depaseste plafonul stabilit in legislatie. In functie de aceasta valoare vom diferentia obiectele de inventar de mijloacele fixe.

Potrivit hotararii 276/2013, incepand cu data de 1 iulie 2013 valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe stabilita in conditiile art. 3 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 2.500 lei.

Costul de achizitie al mijloacelor fixe cuprinde pretul de cumparare mai putin reducerile comerciale primite pe aceeasi factura, la care se adauga taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei mijloacelor fixe respective.

Potrivit art. 28 alin. (2) din Codul fiscal, mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;

b) are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;

c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

Limita stabilita prin hotarare a Guvernului valabila in acest moment este 2500 lei. Deci, din punct de vedere fiscal, daca valoarea bunurilor este mai mica de 2.500 lei, ele pot fi incadrate ca obiecte de inventar si le puteti trece pe cheltuiala integral, la momentul darii in folosinta.

Totusi, se poate opta pentru incadrarea la mijloace fixe, chiar daca valoarea bunurilor este sub 2500 lei.

Prevederile alin. (21) al art. 28 din Codul fiscal reprezinta o optiune pe care o societate o poate exercita, in sensul ca respectivele bunuri pot fi incadrate la mijloace fixe, in loc sa fie incadrate la obiecte de inventar.

Prin politicile contabile conducerea entitatii trebuie sa stabileasca conditiile specifice pentru recunoasterea imobilizarilor corporale.

In vederea recunoasterii imobilizarilor corporale se impune utilizarea rationamentului profesional la aplicarea criteriilor de recunoastere pentru circumstantele specifice entitatii. In unele cazuri, ar putea fi adecvat sa fie agregate elementele nesemnificative individual, cum ar fi matritele, aparatele de masura si control, uneltele si alte elemente similare, si sa se aplice criteriile de recunoastere a valorii agregate a acestora.

Piesele de schimb si echipamentul de service sunt, in general, contabilizate ca stocuri si recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand sunt consumate.

Totusi, piesele de schimb importante si echipamentele de securitate sunt considerate imobilizari corporale in situatia in care entitatea preconizeaza ca le va utiliza pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

In ceea ce priveste recunoasterea activelor imobilizate reprezentate de terenuri si cladiri, acestea sunt active separabile si sunt contabilizate separat, chiar atunci cand sunt achizitionate impreuna. O crestere a valorii terenului pe care se afla o cladire nu afecteaza determinarea valorii amortizabile a cladirii.

O imobilizare corporala recunoscuta ca activ trebuie evaluata initial la costul sau determinat potrivit regulilor de evaluare din reglementarile contabile, in functie de modalitatea de intrare in entitate.

Imobilizari corporale exemple - costuri

Iata mai jos cateva exemple de imobilizari corporale:

Exemple de costuri care se efectueaza in legatura cu constructia unei imobilizari corporale, direct atribuibile acesteia:

  • costurile reprezentand salariile angajatilor, contributiile legale si alte cheltuieli legate de acestea, care rezulta direct din constructia imobilizarii corporale;

  • cheltuieli materiale;

  • costurile de amenajare a amplasamentului;

  • costurile initiale de livrare si manipulare;

  • costurile de instalare si asamblare;

  • cheltuieli de proiectare si pentru obtinerea

  • autorizatiilor;

  • costurile de testare a functionarii corecte a activului, dupa deducerea incasarilor nete provenite din vanzarea elementelor produse in timpul aducerii activului la amplasamentul si conditia de functionare (cum ar fi esantioanele produse la testarea echipamentului);

  • onorariile profesionale platite avocatilor si expertilor, precum si comisioanele achitate in legatura cu activul etc.

Exemple de costuri care nu sunt incluse in costul unui element de imobilizari corporale:

  • costurile de deschidere a unei noi instalatii;

  • costurile de introducere a unui nou produs sau serviciu (inclusiv costurile in materie de publicitate si activitati promotionale);

  • costurile de desfasurare a unei activitati intr-un loc nou sau cu o noua clasa de clienti (inclusiv costurile de instruire a personalului);

  • costurile administrative si alte cheltuieli generale de regie;

  • costurile reamplasarii sau reorganizarii partiale sau totale a activitatilor entitatii.

Contabilitatea imobilizarilor corporale: tratamentul contabil aferent reevaluarii

Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.

Prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achizitie sau al costului de productie, entitatile pot aplica tratamentul alternativ de evaluare, procedand la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.

Tratamentul contabil de baza consta in prezentarea imobilizarilor corporale in bilant la valoarea de intrare, mai putin ajustarile cumulate de valoare. Mai multe informatii despre imobilizarile corporale gasesti in Manualul Contabilului Incepator, ghidul care rezolva simplu si rapid orice problema legata de contabilitate!

Contabilitatea imobilizarilor corporale: exemple de studii de caz

Inspira-te in activitatea ta din urmatoarele studii de caz referitoare la contabilitatea imobilizarilor corporale:

Studiul de caz 1: Imobilizari corporale - cheltuieli ulterioare

S-au facut modernizari la o cladire din patrimoniul firmei si s-au folosit materiale de constructii de la un alt punct de lucru al firmei, materiale care au fost inregistrate initial ca marfuri. Cum se face iesirea materialelor din depozitul de marfuri? Fiind vorba de o suma de aprox. 15.000 lei (fara TVA), se poate considera o investitie sau cheltuieli de intretinere dat fiind faptul ca aceste cheltuieli au dus la o imbunatatire a parametrilor cladirii?

Raspunsul specialistului: Mai intai, deoarece le dati o alta destinatie, reclasificati materialele de la Marfuri la Alte materiale consumabile. Faceti acest lucru pe baza unei Decizii a conducerii:

371 = 3028 cu valoarea de intrare.

Dvs. sunteti cei care decideti in functie de politicile contabile aplicate de societate daca realizati o modernizare (care va majora costul cladirii) sau recunoasteti doar cheltuieli ale perioadei.

Baza legala pentru aceasta afirmatie: OMFP 1.802/2014, sectiunea Cheltuieli ulterioare, punctele 227 231.

227 - (1) Cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli (de exemplu, influenta asupra duratei de viata ramase a imobilizarilor), potrivit criteriilor generale de recunoastere.

(2) Entitatea stabileste prin politicile contabile criteriile in functie de care cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu imobilizarile corporale majoreaza valoarea acestora sau se evidentiaza in contul de profit si pierdere.

2.1 Daca decideti ca NU se majoreaza valoarea cladirii , pe baza de bon de consum inregistrati:

6028 = 3028
si nimic altceva

2.2 Daca decideti ca se majoreza valoarea cladirii, pe baza de bon de consum inregistrati:

6028 = 3028

si, la sfarsitul lunii:
231 = 722 cu toate cheltuielile facute pentru modernizare si inregistrate in timpul lunii dupa natura lor;

la receptia si punerea in functiune a modernizarii:
212 = 231.

 

Studiul de caz 2: Imobilizari corporale - plus de inventar

In urma inventarierii anuale, se constata un plus de inventar, imprejmuire (gard). Comisia de inventariere ii determina gradul de uzura de 100% (deteriorat, necesita reparatii). La ce valoare se inregistreaza in contabilitate mijlocul fix si care sunt inregistrarile contabile? Se mai calculeaza amortizare daca uzura este de 100%? Daca in anul urmator se repara mijlocul fix, valoarea reparatiei ii mareste valoarea? Amortizarea se calculeaza pentru valoarea reparatiei mijlocului fix sau pentru valoarea totala a acestuia (valoarea initiala a plusului de inventar si valoarea reparatiei)?

Raspunsul specialistului: Conform pct. 75 din Reglementarile contabile adoptate prin OMF 1802/2014:
(1) La data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
( )
d)
la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
(2) Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de evaluatori autorizati, potrivit legii.

In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre evaluatori autorizati, potrivit legii.

Conform OMFP 2861/2009 art 40. alin (1) In situatia constatarii unor plusuri in gestiune, bunurile respective se evalueaza potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Potrivit prevederilor pct.394 alin.3 si a functiunii conturilor din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr.1802/2014, plusurile de inventar la imobilizari se inregistreaza in contul 4754 Plusuri de inventar de natura imobilizarilor

394.(3) In conturile de subventii pentru investitii se contabilizeaza si donatiile pentru investitii, precum si plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale.

Nu trebuie omis faptul ca potrivit art.11 din Legea nr.82/1991 a contabilitatii republicata, detinerea cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.

In situatia d-voastra in care la inventar se constata ca plus de inventar o imprejmuire(gard), comisia de specialisti ar trebui sa-i stabileasca si o valoare, chiar daca gradul de uzura este de 100%, mai ales daca in perioada urmatoare se intentioneaza repararea si folosirea in activitatea economica.

Asadar, monografia contabila in cazul descris poate fi urmatoarea:

2112 = 4754 valoare X
6811 = 2812 aceiasi valoare X
4754 = 7588 aceiasi valoare X

Citeste continuarea studiului de caz pe portalcontabilitate.ro.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 306/2002imobilizari corporaleimobilizari necorporaleevidenta


Data aparitiei: 23 Octombrie 2014
Ultima actualizare: 11 Iulie 2023

Votati articolul "Imobilizari corporale - ce sunt, caracteristici, exemple si alte informatii utile despre contabilitatea imobilizarilor corporale":
Rating:

Nota: 4.02 din 5 din 161 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X