email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ContaUtil: Noi precizari referitoare la cota redusa de TVA la paine

Taxe si Impozitereducerea coteireducerea TVAcodul fiscalOG 16/2013

Va reamintim ca de la 1 septembrie 2013, se aplica cota redusa la TVA de 9% introdusa prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, pentru toate sortimentele de paine si unele sortimente de faina si grau.

In articolul de mai jos, prezentam principalele reglementari ale aplicarii cotei reduse de TVA la restaurante si unitati de catering.

Potrivit prevederilor pct. 14^2 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI al Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, atat serviciile de restaurant, cat si cele de catering sunt caracterizate printr-un complex de activitati in care predomina serviciile, iar furnizarea de hrana si/sau de bauturi este doar o componenta. Serviciile de restaurant constau in furnizarea, la locatia prestatorului, de hrana preparata sau nepreparata si/sau bauturi pentru consum uman, insotite de suficiente servicii aferente care sa permita consumul imediat, in timp ce serviciile de catering constau in aceleasi activitati, desfasurate insa in afara locatiei prestatorului.

Prevederi similare se regasesc si in Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata. Astfel, art. 6 din Regulamentul (UE) nr. 282/2011 stipuleaza ca serviciile de restaurant si de catering reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.

Important! Furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering.

Asa cum rezulta din prevederile Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal si din cele ale Regulamentului (UE) nr. 282/2011, furnizarea de produse alimentare (de exemplu paine sau produse de panificatie) este numai unul dintre elementele componente ale serviciilor de restaurant si de catering.

Avand in vedere cele mentionate, faptul ca, incepand cu 1 septembrie 2013, pentru livrarile de paine si produse de panificatie se aplica cota de TVA de 9% nu este un element de natura a influenta cota de TVA aplicabila serviciilor de restaurant si catering, pentru care nu s-a redus cota de TVA si pentru care se aplica in continuare cota standard de TVA de 24%, inclusiv in situatia in care acestea au in componenta si furnizarea de paine sau de produse de panificatie.

Chiar daca pe facturile sau pe bonurile fiscale emise clientilor pentru prestarea serviciilor de restaurant sau de catering se evidentiaza in mod distinct elementele componente ale serviciului prestat (care pot include si painea sau produsele de panificatie), pentru prestarile de servicii, si implicit pentru toate componentele acestora, se aplica in continuare cota standard de TVA de 24%.

Sursa: DGFP Valcea



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitereducerea coteireducerea TVAcodul fiscalOG 16/2013


Data aparitiei: 18 Septembrie 2013

Votati articolul "ContaUtil: Noi precizari referitoare la cota redusa de TVA la paine":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X