email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nou proiect privind functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara

Taxe si Impoziteautoritatea de supraveghere financiaraASFOUG 93/2012


Ministerul Finantelor a publicat la 16 octombrie proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea Legii nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania.

In Nota de fundamentare se mentioneaza ca, avand in vedere angajamentele legislative si institutionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) si le-a asumat cu Fondul Monetar International si cu reprezentantii Comisiei Europene care vizeaza modificarea cu celeritate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea unor acte normative, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 113/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea armonizarii cu cele mai bune practici internationale, s-a impus realizarea urmatoarelor modificari legislative:

1. Luand in considerare recomandarile Fondului Monetar International si ale Comisiei Europene care vizeaza dimensionarea Consiliului A.S.F., se propune reducerea numarului de membri, A.S.F. urmand a fi condusa de un Consiliu format din 9 membri, dintre care un presedinte, un prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti, care sunt membri executivi. Ceilalti 4 membri sunt membri neexecutivi.

2. In vederea stabilirii unor criterii determinate ale calificarii profesionale minime pe care trebuie sa o aiba membrii Consiliului A.S.F., se propune ca, la art. 9, dupa litera a1) sa se introduca o noua litera, lit. a2) care sa prevada conditia ca membrii Consiliului A.S.F sa indeplineasca si conditia de a avea "o experienta profesionala in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani  ani de la data absolvirii studiilor prevazute la lit.a1)."

Totodata, tot pentru respectarea angajamentelor  cu Fondul Monetar International, se introduc prevederi concrete in ceea ce priveste regimul incompatibilitatilor si al conflictului de interese. Astfel, la articolul 9, litera g) se modifica in sensul ca, membrii Consiliului sa nu poata fi soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Biroului Permanent al Parlamentului".

Luand in considerare faptul ca A.S.F s-a infiintat prin preluarea fostelor entitati C.N.V.M, C.S.A si C.S.S.P., fiecare entitate avand proceduri de control distincte prevazute in actelor normative de organizare si functionare, in vigoare, si care completeaza prevederile OUG nr. 93/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru uniformizarea legislatiei in domeniu, a fost necesar a se institui o procedura de control unitara. in acest sens, au fost introduse dispozitiile art. 212.

Totodata, se recunoaste calitatea procesuala activa A.S.F., astfel incat A.S.F. sa poata interveni in orice proces pentru apararea drepturilor si intereselor investitorilor, asiguratilor, beneficiarilor fondurilor private de pensii si a stabilitatii financiare.

Nu in ultimul rand, s-a prevazut si termenul in care se va realiza reducerea numarului de membri prevazut la art. 8 alin. (1), respectiv in termen de 15 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Sursa: Nota de fundamentare a proiectului Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.93/2012. Puteti consulta aici proiectul integral.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteautoritatea de supraveghere financiaraASFOUG 93/2012


Data aparitiei: 17 Octombrie 2013

Votati articolul "Nou proiect privind functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X