email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se declara ca platitor de impozit pe profit o microintreprindere?

Taxe si Impoziteplatitor impozitplafon venituribaza impozabilamicrointreprindereimpozit pe profit


Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati de constructii cu un proiect in desfasurare. Societatea este platitoare de impozit pe venit 3% si incaseaza doua avansuri de la doi clienti in suma de 267.000 lei. Avansul a fost inregistrat pe contul 472. Pe contul 704 mai exista pe primele 9 luni rulaj de 40.000 lei. In total, se depaseste suma de 65.000 euro. Vom stabili astfel daca societatea ar fi trebuit sa se declare ca platitoare de impozit pe profit si daca trebuia luat in calcul  rulajul contului 472.

Potrivit prevederilor pct.11-13 din Normele metodologice data in aplicarea art.112 indice 6 din Codul fiscal:

-    In situatia in care, in cursul anului fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, contribuabilul va comunica, in termen de 30 de zile de la data de la care nu mai este indeplinita conditia respectiva, organului fiscal iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unei declaratii de mentiuni, cu respectarea termenului legal, potrivit Codului de procedura fiscala.

-    Veniturile luate in calcul la stabilirea limitei de 65.000 euro sunt aceleasi cu cele care constituie baza impozabila prevazuta la art. 112 indice 7 din Codul fiscal.

Pentru anul 2013, veniturile luate in calcul la stabilirea limitei de 65.000 euro sunt cele de natura celor prevazute la art. 112 indice 7 din Codul fiscal, inregistrate:

- incepand cu 1 ianuarie 2013, de catre persoanele juridice care aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor de la aceasta data inclusiv;
- incepand cu 1 februarie 2013, de catre persoanele juridice care aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor de la aceasta data inclusiv.
-    Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar precedent.

Potrivit prevederilor art. 112 indice 7 alin (1), baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:

 a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
 b) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
 c) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
 d) veniturile din subventii de exploatare;
 e) veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
 f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
 g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

In normele date in aplicarea acestui articol, la punctul 14, se explica baza de impozitare ca fiind:
"totalul veniturilor trimestriale care sint inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri», cu exceptia celor inregistrate in:

- Veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- Veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- Veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- Veniturile din subventii de exploatare;
- Veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare ;
- Veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intirziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- Veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor denatura stocurilor sau a activelor corporale proprii."

Din punct de vedere contabil:
Potrivit prevederilor pct. 259 din OMFP 3055/2009, veniturile din prestari de servicii se inregistreaza in contabilitate pe masura efectuarii acestora. Prestarea de servicii cuprinde inclusiv executarea de lucrari si orice alte operatiuni care nu pot fi considerate livrari de bunuri.
 
Stadiul de executie al lucrarii se determina pe baza de situatii de lucrari care insotesc facturile, procese-verbale de receptie sau alte documente care atesta stadiul realizarii si receptia serviciilor prestate.
 
In cazul lucrarilor de constructii, recunoasterea veniturilor se face pe baza actului de receptie semnat de beneficiar, prin care se certifica faptul ca executantul si-a indeplinit obligatiile in conformitate cu prevederile contractului si ale documentatiei de executie.
 
Contravaloarea lucrarilor nereceptionate de beneficiar pana la sfarsitul perioadei se evidentiaza la cost, in contul 332 "Servicii in curs de executie", pe seama contului 712 "Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie".
 
Asadar, in cazul in care serviciile nu sunt receptionate de catre beneficiar nu se recunosc in contabilitate veniturile din prestari de servicii (contul 704 - "Venituri din servicii prestate").
Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie, respectiv avansurile incasate nu intra in baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor .

In concluzie, avansurile incasate nu sunt luate in calcul la stabilirea limitei de 65.000 euro si nu se calculeaza 3% la sumele inregistrate in contul 472 "Venituri inregistrate in avans".

Sursa: PortalContabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteplatitor impozitplafon venituribaza impozabilamicrointreprindereimpozit pe profit


Data aparitiei: 25 Octombrie 2013

Votati articolul "Cum se declara ca platitor de impozit pe profit o microintreprindere?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X