email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cifra de afaceri pentru aplicarea regimului special de scutire. Ce venituri luam in calcul?

TVAcifra de afacerievidenta TVAregim normal TVApersoana impozabilaajustare TVA
In randurile urmatoare, analizam cazul unei persoane fizice autorizate (PFA) care a fost platitoare de TVA in perioada martie 2012-12 ianuarie 2013 (data anularii inregistrarii in scopuri de TVA).

Se va stabili astfel daca pentru cifra de afaceri (veniturile facturate) in anul 2013 se va lua in calcul si perioada 01- 12 ianuarie, pana la atingerea plafonului de 65.000 euro sau daca se va tine cont de veniturile de la data de 12 ianuarie si pe ce perioada.

Mentionam ca asa cum o persoana impozabila poate solicita, in cursul anului, conform prevederilor art. 152 alin. (7), scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, in mod similar, orice persoana impozabila stabilita in Romania este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal, daca in cursul anului realizeaza o cifra de afaceri care depaseste plafonul de 220.000 lei reglementat prin art. 152 alin. (1).

Solicitarea inregistrarii se efectueaza pana pe data de 10 a lunii urmatoare celei in care plafonul a fost depasit. Pentru determinarea cifrei anuale de afaceri de 220.000 lei se ia in considerare  valoarea operatiunilor economice realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2013 pana la sfarsitul lunii calendaristice, din cadrul aceluiasi an fiscal, in care s-a atins cifra de 220.000 euro, de exemplu 30.11.2013. In acest caz, in intervalul 1 - 10 decembrie 2013, persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent, formalitatile de inregistrare in scopuri de TVA.

In acest sens, aduc drept argument prevederile alin. (7^1) al art. 152 "Daca, ulterior scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153, potrivit alin. (7), persoana impozabila realizeaza in cursul unui an calendaristic o cifra de afaceri, determinata conform alin. (2), mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1), are obligatia sa respecte prevederile prezentului articol si, dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 153, are dreptul sa efectueze ajustarile de taxa conform prezentului titlu. Ajustarile vor fi reflectate in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 a persoanei impozabile sau, dupa caz, intr-un decont ulterior."
 
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca la determinarea cifrei de afaceri de 220.000 lei  se ia in calcul si valoarea facturilor emise pentru avansuri incasate sau neincasate si alte facturi emise inainte de data livrarii/prestarii pentru operatiunile prevazute la art. 152  alin. (2) din Codul fiscal.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAcifra de afacerievidenta TVAregim normal TVApersoana impozabilaajustare TVA


Data aparitiei: 11 Decembrie 2013

Votati articolul "Cifra de afaceri pentru aplicarea regimului special de scutire. Ce venituri luam in calcul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X