email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatiune triunghiulara. Cum declaram in Declaratatia recapitulativa 390 VIES?

Formulare ImpozitedeclaratiiVIESdeclaratia informativa 394achizitie intracomunitaraTVAoperatiune triunghiularalivrare


Operatiunile triunghiulare pot fi mai complicate fata de cele in care achizitiile intracomunitare se efectueaza de la o firma dintr-un alt stat catre clientul la care trebuie sa ajunga marfa. In cazul unor operatiuni triunghiulare, marfa ajunge in Romania, de exemplu, de la o firma din Marea Britanie, insa factura soseste de la un furnizor din Italia.

Drept urmare, vom da ca exemplu modul in care se va declara in Declaratia recapitulativa 390 VIES aceasta operatiune.

In declaratia recapitulativa 390 VIES se va declara o achizitie intracomunitara (simbol A) pe codul de inregistrare in scopuri de TVA al furnizorului din Italia, dup cum se prevede chiar in Instructiunile de completare a formularului 390 VIES, aprobate prin O.P.A.N.A.F. nr. 3.162/2011.

Chiar si in ipoteza in care este vorba de o operatiune triunghiulara, in care firma din Romania este beneficiarul final al unei livrari ulterioare, in declaratia recapitulativa 390 VIES trebuie declarat codul de inregistrare in scopuri de TVA al cumparatorului-revanzator din Italia (a se vedea pct. 2 alin. 13 si 14 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal).

Firmele din Anglia (furnizorul) si din Italia (cumparatorul-revanzator) vor declaratia operatiunile in functie de existenta obligatiei de transport in sarcina acestora.

Astfel, daca transportul este in sarcina furnizorului sau a cumparatorului-revanzator pe relatia dintre acestia, operatiunile se vor declara in declaratia recapitulativa 390 VIES cu aplicarea masurilor de simplificare, dupa cum urmeaza: furnizorul din Anglia va declara in 390 o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA catre cumpararatorul-revanzator din Italia (simbol L), mentionand in declaratie codul de inregistrare in scopuri de TVA acordat de autoritatile italiene; la randul lui, cumparatorul-revanzator din Italia va declara in propria declaratie 390 doar livrarea ulterioara catre benficiarul final din Romania (simbol T), mentionand in declaratie codul de inregistrare in scop de TVA acordat de autoritatile romane.

In situatia in care obligatia de transport intervine pe relatia dintre dintre cumparatorul-revanzator din Italia si beneficiarul final din Romania nu se mai aplica masurile de simplificare, ceea ce implica ca firma din Italia va efectua o achizitie locala urmata de o livrare intracomunitara in Anglia concomitent cu o achizitie intracomunitara urmata de o livrare locala in Romania, pentru care ar fi obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA si in Romania, iar beneficiarul final din Romania ar efectua o achizitie locala in Romania, care nu s-ar mai declara in declaratia recapitulativa 390 VIES, ci in declaratia informativa 394.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formulare ImpozitedeclaratiiVIESdeclaratia informativa 394achizitie intracomunitaraTVAoperatiune triunghiularalivrare


Data aparitiei: 14 Ianuarie 2014

Votati articolul "Operatiune triunghiulara. Cum declaram in Declaratatia recapitulativa 390 VIES?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X