email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Verificati un caz concret. Inregistrari contabile pentru cesiunea de creante!

Cesiunea de creanteinregistrari contabilecreditoricreantaTVAcesiunemonografiecedent


Cesiunea de creante presupune o serie de inregistrari contabile pe care le redam mai jos incercand sa stabilim si daca este deductibil integral contul 654, pornind de la cazul concret al unei societati care, conform contractului, cesioneaza furnizorului tot ce nu incaseaza.

Pe parcursul anului a incasat direct in cont de la clientii cesionati (754).

Exemplu:

654= 462 total cesiuni
5121= 754 incasari clienti cesionati
462=5121 plati pentru cesiuni

Se va stabili daca aceste inregistrari sunt corecte si daca 654 este cheltuiala nedeductibila.

Operatiunile cu creante pot fi, in functie de contractul incheiat intre parti:

1) operatiuni prin care persoana care detine creantele angajeaza o persoana in vederea recuperarii acestora, care nu presupun cesiunea creantelor;
2) operatiuni care presupun cesiunea creantelor, prin care:
a) cesionarul cumpara creantele, fara ca operatiunea sa aiba drept scop recuperarea creantei;
b) cesionarul cumpara creantele, asumandu-si sau nu riscul neincasarii acestora, percepand un comision de recuperare a creantelor de la cedent;
c) cesionarul cumpara creantele, asumandu-si riscul neincasarii acestora, la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent.


 
Cand folositi expresia "o societate conform contractului" presupunem ca va referiti la un contract de cesiune de creanta incheiat de societatea dvs. cu o alta societate (numita si recuperator), specializata in recuperarea de creante, dar nu specificat in care din cazurile de mai sus va incadrati.

Intelegem din cele prezentate ca societatea dvs. este cedentul (cel care preda/cesioneaza) creantele.

Conform Ordinului nr. 3055/2009, Reglementari contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE si a Ghidului practic elaborat de Ministerul Finantelor , creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu" sau in conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decat clientii).

In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat.

Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.

Inregistrarea cesiunii de creanta se inregistreaza, la data stabilita in contract, astfel:
 

    La cedent/societatea care transfera creantele (presupunem ca este societatea dvs.).

 
    Predarea/transferul creantei

            %                                 =          4118 "Clienti incerti sau in litigiu"                      valoarea creantei
461"Debitori diversi"                                                                                                    valoarea cesiunii (societatea care preia creanta/cesionarul)                                                                        (pretul de cumparare)
654"Pierderi din creante si debitori diversi"                                                                    diferenta/pierderea
 
Concomitent, se reia la venituri ajustarea pentru depreciere constituita anterior.
 
491 Ajustari pentru deprecierea  =  7814 Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante
creantelor - clienti
 

    La data incasarii (presupunand ca societatea cesionara a recuperat suma) creantei cedate:

 
512 "Conturi curente la banci" =           461"Debitori diversi"                            incasarea clientului cedat
 (cesionarul recuperator)             la valoarea cesiunii
 

    La cesionar (societatea care preia creantele).

 

    Preluarea creantei

 
461"Debitori diversi"                =          %                                                         valoarea creantei
(Clientul preluat spre incasare)               462"Creditori diversi"                           valoarea cesiunii
                                                            (societatea care a predat creanta)
                                                7588"Alte venituri din exploatare"         diferenta intre valoarea creantei si                                                                       valoarea la care a fost preluata

    Incasarea creantei

 
512"Conturi curente la banci"   =          461"Debitori diversi"
 

    Plata catre societatea cedenta

 
462"Creditori diversi"               =          512"Conturi curente la banci"
 
Pana la data de 31 decembrie 2013, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare, articol contabil 6814 «Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante» = 496 «Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi».
 
Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, prin modificarile aduse de Ordinul nr. 1898/22 noiembrie 2013, se modifica tratamentul contabil al creantelor preluate prin cesionare.

Astfel, creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie (articol contabil 461 "Debitori diversi" = 462 "Creditori diversi").

Valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului (contul 809 "Creante preluate prin cesionare").

In cazul in care cesionarul recupereaza o suma mai mare decat costul de achizitie al acesteia, diferenta pana la suma preluata (valoarea nominala a creantei) reprezinta venit la data incasarii (contul 758 "Alte venituri din exploatare" /analitic distinct)."
 
In cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta astfel preluata.

Valoarea nominala este reflectata intr-un cont in afara bilantului.
 
La cedent nu s-au adus modificari asupra tratamentului contabil. (se vor face aceleasi inregistrari contabile ca si pana la 31.12.2013).
 
La data 1.01.2014, pentru creantele existente in soldul contului 461 "Debitori diversi", reprezentand creante preluate prin cesionare si evidentiate la valoarea nominala, se procedeaza astfel:

a) in scopul aducerii acestor creante de la valoare nominala la cost de achizitie, valoarea creantelor se diminueaza pana la costul de achizitie, articol contabil 654 "Pierderi din creante si debitori diversi" = 461 "Debitori diversi" si, concomitent, se reiau la venituri ajustarile pentru depreciere inregistrate in relatie cu acestea, articol contabil 496 "Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi" = 7814 "Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante";

b) in situatia in care nu poate fi determinat costul de achizitie al creantelor preluate prin cesionare, entitatea urmareste in continuare creantele existente in soldul contului 461 "Debitori diversi" si evidentiate la valoarea nominala, pana la data incasarii, cedarii catre terti sau a scoaterii din evidenta a acestora, ca urmare a imposibilitatii incasarii acestora. In acest caz, entitatea evidentiaza distinct in contul 461 "Debitori diversi" creantele achiziTtionate pana la data de 31 decembrie 2013, recunoscute la valoarea nominala, de creantele achizitionate dupa data de 1 ianuarie 2014, recunoscute la cost de achizitie.
 
Din punct de vedere fiscal, sunt considerate deductibile DOAR ajustarile pentru deprecierea creantelor preluate de la institutiile de credit in vederea recuperarii acestora (art. 22 lit.m), in limita diferentei dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului, pentru creantele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

-    sunt cesionate si inregistrate in contabilitatea cesionarului dupa data de 1 iulie 2012 inclusiv;
-    sunt transferate de la o persoana sau datorate de o persoana care nu este afiliata contribuabilului cesionar;
-    au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului cesionar.

La data cesiunii, creanta se considera stinsa motiv pentru care consideram ca sunt aplicabile prevederile art. 21 alin. (3) lit.g) si ale art. 22 alin. (1) lit. c) conform carora sunt deductibile la calculul impozitului pe profit doar provizioanele constituite in limita unui procent de 20 % incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25 % incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30 % incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

1.sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2.sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3.nu sunt garantate de alta persoana;
4.sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5.au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.
 
In consecinta, coroborand cele de mai sus,consideram ca suma inregistrata in contul 654"Pierderi din creante si debitori diversi" inregistrata in evidentele cedentului, este cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Cesiunea de creanteinregistrari contabilecreditoricreantaTVAcesiunemonografiecedent


Data aparitiei: 30 Ianuarie 2014

Votati articolul "Verificati un caz concret. Inregistrari contabile pentru cesiunea de creante!":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X