email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrare diferente de curs valutar pentru leasingul financiar. Care vor fi inregistrarile contabile?

Monografii Contabileinregistrare diferente curs valutarleasinginregistrari contabile


In randurile urmatoare, vom oferi mai multe informatii referitoare la inregistrarea unei facturi de rata lunara la un leasing financiar.

In factura de leasing rata este trecuta la valoarea ratei*curs istoric si diferentele de curs se stabilesc intre cursul istoric si curs facturare, iar o alta firma de leasing factureaza rata la curs de reevaluare de luna precedenta si diferentele de curs se stabilesc intre curs reevaluat de luna precedenta(curs BNR sfarsit de luna) si curs facturare.

In ambele situatii, societatea procedeaza astfel: se inregistreaza rata la curs reevaluat (curs BNR sfarsit de luna precedenta) si curs facturare, inregistrand mai apoi diferentele de curs in factura si efectuand reevaluarea lunara.

Vom vedea mai jos cum trebuie sa inregistram corect factura de leasing si la curs.

Solutia consultantului:

Conform pct. pct. 185 alin. 7 si 9 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009, in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR la data acordarii finantarii sau in ultima zi bancara anterioara acesteia, cand finantarea este acordata intr-o zi nebancara.

Totodata, conform pct. 186 din aceleasi reglementari, la finele fiecarei luni, creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza, iar diferentele de curs valutar se inregistreaza in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
 
De asemenea, diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor exprimate in lei, in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare.

Diferenta recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb, survenita in cursul fiecarei luni.
 
Prin urmare, inregistrarile ratei la cursul reevaluat la sfarsitul lunii precedente  si a diferentelor de curs valutar fata de cursul mentionat in factura sunt cele corecte (asa cum se precizeaza ca s-a procedat si in intrebare).
 
Inregistrarile contabile sunt:
 
- inregistrarea achizitionarii bunurilor in leasing financiar
 
21 "Imobilizari corporale" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" - curs data finantarii (incheierii contractului)
 
- inregistrarea diferentelor de curs valutar intre cursul de la data acordarii finantarii si cursul de la sfarsitul lunii
 
668 "Alte cheltuieli financiare" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate"
 
sau
 
167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" = 768 "Alte venituri financiare"
 
- inregistrarea ratei din factura lunara de leasing
 
167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" = 404 "Furnizori de imobilizari" (pe baza cursului de la sfarsitul lunii precedente)
 
167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" = 768 "Alte venituri financiare" (pentru diferentele favorabile intre cursul de la sfarsitul lunii precedente si cursul de la data facturarii)
 
sau
 
668 "Alte cheltuieli financiare" = 404 "Furnizori de imobilizari" (pentru diferentele nefavorabile intre cursul de la sfarsitul lunii precedente si cursul de la data facturarii).



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Monografii Contabileinregistrare diferente curs valutarleasinginregistrari contabile


Data aparitiei: 24 Mai 2013

Votati articolul "Inregistrare diferente de curs valutar pentru leasingul financiar. Care vor fi inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 4.21 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X