email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asociatie in participatiune intre doua societati comeciale. Ce tratament contabil se aplica?

ProceduriInregistrari si Politici Contabileoperatii in participatiemijloace fixeparticipatiune


In cele ce urmeaza, analizam situatia a  doua societati care au incheiat un contract de asociere in participatiune in vederea construirii unui bloc. S-au evitat costurile la o suma x si au fost impartite 50%-50%.

Societatea A a achizitionat un teren si mai contribuie cu o suma de bani pana la diferenta de suma ce ii revine, iar societatea B vine cu o suma de bani si cu cunostintele sale in domeniu.

La sfarsitul constructiei fiecare parte va lua 50% din apartamente si le va vinde.
Societatea B este partenerul care va tine contabilitatea asocierii si care se va ocupa de constructia propriu-zisa.

Vom vedea astfel cum vom intocmi monografia contabila pentru partenerul A.

Solutia consultantului:

Contabilitatea operatiunilor realizate in cadrul contractelor de asocieri in participatie este reglementala de pct. 265 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009. Potrivit acestor prevederi, evidenta asocierii in participatie se organizeaza atat la nivelul asocierii, cat si in contabilitatea fiecarui coparticipant cu ajutorul contului "Decontari din operatii in participatie", analitic distinct pe fiecare coparticipant. Evidenta decontarilor din operatiuni in asocieri in participatie, respectiv a decontarii cheltuielilor si veniturilor realizate din operatiuni in asocieri in participatie, precum si a sumelor virate intre coparticipanti, se realizeaza cu ajutorul contului "Decontari din operatii in participatie".

Societatea comerciala care conduce evidenta asocierii in participatie tine evidenta si intocmeste balanta de verificare distincte de cele corespunzatoare activitatii proprii.
In ceea ce priveste imobilizarile corporale si necorporale puse la dispozitia asocierii, acestea sunt cuprinse in evidenta contabila a celui care le detine in proprietate.

Cheltuielile si veniturile determinate de operatiunile asocierilor in participatie se contabilizeaza distinct de catre unul din asociati, conform prevederilor contractului de asociere, cu respectarea prevederilor pct. 13.  La sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi se transmit pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie.

La data bilantului, bunurile de natura stocurilor, creantelor, disponibilitatilor, precum si a datoriilor asocierii in participatie, se inscriu in situatiile financiare anuale ale asociatului care conduce evidenta asocierii.

Contabilitatea decontarilor din operatii in participatii se realizeaza cu ajutorul contului bifunctional 458 "Decontari din operatii in participatie" care se detaliaza pe urmatoarele conturi de gradul II:

- 4581 "Decontari din operatii in participatie - pasiv (P)" - utilizat in contabilitatea asociatilor care tin contabilitatea acestor operatiuni
- 4582 "Decontari din operatii in participatie - activ (A)" - utilizat in contabilitatea asociatilor care nu tin contabilitatea acestor operatiuni

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta decontarilor din operatii in participatie, respectiv a decontarii cheltuielilor si veniturilor realizate din operatii in participatie, precum si a sumelor virate intre coparticipanti.
 
Contul 458 "Decontari din operatii in participatie" este un cont bifunctional.
 
In creditul contului 458 "Decontari din operatii in participatie" se inregistreaza:
    - veniturile realizate din operatii in participatie transferate coparticipantilor, conform contractului de asociere (701 la 781);
    - cheltuielile primite prin transfer din operatii in participatie, inclusiv amortizarea calculata de proprietarul imobilizarii (601 la 681);
    - sumele primite de la coparticipanti (512, 531).
 
In debitul contului 458 "Decontari din operatii in participatie" se inregistreaza:

    - veniturile primite prin transfer din operatii in participatie (701 la 781);
    - cheltuielile transferate din operatii in participatie, inclusiv amortizarea calculata de proprietarul imobilizarii, ce se transmite coparticipantului care tine evidenta operatiilor in participatie conform contractelor (601 la 681);
    - sumele achitate coparticipantilor sau virate ca rezultat al operatiei in participatie (512, 531).
    
Soldul creditor al contului reprezinta sumele datorate coparticipantilor ca rezultat favorabil (profit) din operatii in participatie, precum si sumele datorate de coparticipanti pentru acoperirea eventualelor pierderi inregistrate din operatii in participatie.
    
Soldul debitor al contului reprezinta sumele de incasat de la coparticipanti pentru acoperirea eventualelor pierderi inregistrate din operatii in participatie, precum si sumele ce urmeaza a fi incasate de coparticipanti din operatii in participatie ca rezultat favorabil (profit).
 
Asadar pentru transferul de mijloace fixe si bani se utilizeaza contul 4582 "Decontari din operatii in participatie - activ (A)" prin formula contabila:

4582 "Decontari din operatii in participatie - activ (A)" %
                                                           211"Terenuri"/213 "Imobilizari corporale"
5311/5121 "Casa in lei/Conturi la banci in lei"
 
Va recomandam sa urmariti intotdeauna existenta relatiei activ = pasiv, aplicand corect si cu atentie acest fundament veti observa ca la finalizarea contractului de participatiune soldul contului 458 este soldat.



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabileoperatii in participatiemijloace fixeparticipatiune


Data aparitiei: 01 Iulie 2013

Votati articolul "Asociatie in participatiune intre doua societati comeciale. Ce tratament contabil se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X