email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ambalaje reutilizabile. Care vor fi inregistrarile contabile?

Taxe si Impoziteambalaje reutilizabileinregistrari contabileambalajestocuriHG 621/2005


Vom stabili mai jos cum este reglementata gruparea ambalajelor in functie de natura lor si daca exista ambalaje de transport care circula pe principiul restituirii. De asemenea, vom vedea cum se evidentiaza acestea in contabilitate. Se mentioneaza ca ambalajele sunt avizate cu valoare 0.

Solutia consultantului:

Gruparea ambalajelor dupa natura  este reglementata in Anexa nr. 1 la HG 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje.

Potrivit acestor reglementari ambalajul este definit ca fiind  - orice obiect, indiferent de materialul din care este confectionat ori de natura acestuia, destinat retinerii, protejarii, manipularii, distributiei si prezentarii produselor, de la materii prime la produse procesate, de la producator pana la utilizator sau consumator. Obiectul nereturnabil destinat acelorasi scopuri este, de asemenea, considerat ambalaj.

Ambalaj reutilizabil - ambalaj refolosit pentru acelasi scop, a carui returnare de catre consumator ori comerciant este asigurata de plata unei sume-sistem depozit, prin reachizitionare sau altfel.
   
Ambalajul reutilizabil se considera introdus pe piata atunci cand este facut disponibil pentru prima oara, impreuna cu produsul pe care este destinat sa il contina, sa il protejeze, sa il manipuleze, sa il distribuie sau sa il prezinte.
   
Ambalajul reutilizabil se considera deseu de ambalaj cand se inlatura, la sfarsitul duratei utile de viata. Ambalajul reutilizabil nu se considera deseu de ambalaj atunci cand este returnat pentru a fi refolosit.
   
Ambalajul reutilizabil nu se considera ambalaj introdus pe piata atunci cand este refolosit pentru ambalarea unui produs si facut disponibil din nou.

Ambalajele pot circula intre furnizorii de marfa si clienti:
- prin schimb, fara facturare sau
- prin facturare.

 Conform art. 137 alin. (3) lit. d) din  Legea 571/2003 privind  Codul fiscal, baza de impozitare a TVA nu cuprinde valoarea ambalajelor care circula intre furnizorii de marfa si clienti, prin schimb, fara facturare.

In acest sens, pct. 19 alin. (7) si (8) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a  Legii 571/2003 privind Codul fiscal, stabilesc ca, ambalajele care circula intre furnizorii de marfa si clienti prin schimb, fara facturare, nu se includ in baza de impozitare a taxei, chiar daca beneficiarii nu detin cantitatile de ambalaje necesare efectuarii schimbului si achita o garantie baneasca in schimbul ambalajelor primite. Pentru vanzarile efectuate prin unitati care au obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, suma garantiei banesti incasate pentru ambalaje se evidentiaza distinct pe bonurile fiscale, fara taxa. Restituirea garantiilor banesti nu se reflecta in documente fiscale.

Persoanele care au primit ambalaje in schimbul unei garantii banesti au obligatia sa comunice periodic furnizorului de ambalaje, dar nu mai tarziu de termenul legal pentru efectuarea inventarierii anuale, cantitatile de ambalaje scoase din evidenta ca urmare a distrugerii, uzurii, lipsurilor sau altor cauze de aceeasi natura. In termen de 5 zile lucratoare de la data comunicarii, furnizorii de ambalaje sunt obligati sa factureze cu taxa cantitatile de ambalaje respective. Daca garantiile sunt primite de la persoane fizice de catre proprietarul ambalajelor, pe baza evidentei vechimii garantiilor primite si nerestituite se va colecta taxa pentru ambalajele pentru care s-au incasat garantii mai vechi de un an calendaristic.
 
Asadar, in cazul ambalajelor care circula intre furnizorii de marfa si clienti prin schimb nu sunt facturate si nu se supun TVA, clientul fiind obligat sa le restituie. Acestea circula pe baza de aviz de insotire a marfii. Pentru ambalajele nerestituite de catre clienti, furnizorul va intocmi o factura, in termen de 5 zile de la data comunicarii.
 
Conform art. 138 lit. e) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se reduce in cazul in care cumparatorii returneaza ambalajele in care s-a expediat marfa, pentru ambalajele care circula prin facturare.

In acest caz, pentru ambalajele returnate de catre client furnizorul va emite factura cu semnul minus.

Astfel, facturarea intervine doar cand ambajele sunt cumparate de beneficiar si devin proprietatea acestuia ori atunci cand ele sunt deteriorate/pierdute pe perioada detinerii lor de catre beneficiar, potrivit clauzelor contractuale intervenite intre parti.

Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor pct. 154 alin. (1) lit. g) din OMFP 3055/2009, amabalajele care includ ambalajele refolosibile, achizitionate sau fabricate, destinate produselor vandute si care in mod temporar pot fi pastrate de terti, cu obligatia restituirii in conditiile prevazute in contracte, fac parte din categoria stocurilor.

Inregistrari contabile:

 1) achizitie ambalaje

   381 Ambalaje    =   401Furnizori
4426 TVA deductibila = 401 Furnizori

2). Livrarea produse finite, impreuna cu ambalajele evidentiate pe aviz:

 4111 Clienti  =         %
                              701 - valoarea produselor  finite
                            4427 - TVA aferenta
 
a) In situatia in care se factureaza, se va inregistra:

4111 Clienti = 419 Clienti - creditori - valoarea ambalajelor
 Descarcare gestiune ambalaje transmise la tert, in baza avizului                              
358 Ambalaje aflate la terti = 381  Ambalaje  - valoarea ambalajelor
 
b) Daca nu se va factura se va inregistra doar 358=381.

3). Restituirea ambalajelor de catre client:
 419 Clienti - creditori           = 4111 "Clienti"
 381 "Ambalaje "= 358 "Ambalaje aflate la terti"
                      
4). Facturarea ambalajelor nerestituite:
 
419 Clienti - creditori = %

                                       708  "Venituri din activitati diverse"
                                        4427 "TVA colectata"

5). Scaderea  din gestiune  a ambalajelor nerestituite:

 608  Cheltuieli privind ambalajele     = 358 Ambalaje aflate la terti


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteambalaje reutilizabileinregistrari contabileambalajestocuriHG 621/2005


Data aparitiei: 27 August 2013

Votati articolul "Ambalaje reutilizabile. Care vor fi inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X