email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despagubiri pentru dauna totala. Care va fi tratamentul privind TVA?

TVAdespagubiri dauna totalainregistrari contabileregim TVAtransport marfa


Analizam mai jos cazul unei societati comerciale care are drept obiect de activitate comercializare marfuri  si transport rutier de marfuri. Societate achizitioneaza in martie 2013 un vehicul pentru transport marfa, asigurat CASCO si incadrat in categoria bunurilor de capital.

In iunie 2013, are loc un accident, iar masina este avariata si evaluata cu dauna totala urmand ca in perioada urmatoare societatea sa primeasca despagubirea aferenta de la societea de asigurari.

Urmeaza sa stabilim daca in situatia de mai sus se impune ajustarea de TVA.

Mentionam astfel ca ajustarea se efectueaza numai in situatia in care autoutilitara se afla in cadrul perioadei de ajustare de 5 ani reglementata prin art. 149 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal

" Taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, in conditiile in care nu se aplica regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine, se ajusteaza, in situatiile prevazute la alin. (4) lit. a) - d):
    a) pe o perioada de 5 ani, pentru bunurile de capital achizitionate sau fabricate, altele decat cele prevazute la lit. b);".

Tratamentul fiscal aplicabil d.p.d.v. al TVA pentru despagubirile incasate este reglementat la cap. I din  Circulara M.F.P. nr. 50446/2008,  forma actualizata a circularei nr.53422/15.11.2007. Prevederile acestei circulare sunt  in vigoare si la aceasta data. Din circulara, la pct. 3 " Bunurile complet distruse, sau degradate, care nu mai pot fi utilizate, ori disparute - din alte cauze decat forta majora sau calamitati naturale" rezulta faptul ca persoana impozabila trebuie sa ajusteze     suma TVA dedusa initial, la momentul achizitiei bunului de capital. Acest tratament fiscal este stabilit la  cap. I, punctul 3.1  din circulara mentionata:  "3.1. In cazul mijloacelor fixe care sunt distruse si exista fizic, deci pot fi casate, conform pct. 6 alin. (4) din normele metodologice, se vor aplica ajustari conform art. 149 din Codul fiscal, daca sunt bunuri de capital obtinute dupa data aderarii ( daca nu, atunci nu se fac ajustari).".
 
Pentru bunurile de capital, altele decat bunurile imobile, ajustarea se efectueaza pentru o perioada de 5 ani asa cum se reglementeaza prin art. 149 alin. (2) lit. a) si pct. 54 alin.  (10) din normele de aplicare ale acestui articol "Ajustarea prevazuta la art. 149 alin. (4) si (5) din Codul fiscal nu se efectueaza in situatia in care sunt aplicabile prevederile art. 128 alin. (4) lit. a) si b) din Codul fiscal referitoare la livrarea catre sine, precum si in situatia in care nu are loc o livrare de bunuri in conformitate cu prevederile art. 128 alin. (8) din Codul fiscal, cu exceptia casarii activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital in conformitate cu prevederile art. 149 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

In situatia in care casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital in conformitate cu prevederile art. 149 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal este realizata in conformitate cu prevederile unui act normativ care impune casarea respectivelor active, nu se efectueaza ajustarea prevazuta la art. 149 alin. (4) si (5) din Codul fiscal."

Daca bunurile  au fost achizitionate dupa data aderarii, conform art. 149 alin. (3) lit. a),  perioada de ajustare incepe de la data de 1  ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate sau fabricate.

Ajustarea se efectueaza pentru suma integrala dedusa la momentul achizitiei justarea deducerii si  se  efectueaza  in perioada fiscala in care intervine evenimentul care genereaza ajustarea  pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare.

Perioada de ajustare ramasa include si anul in care intervine modificarea destinatiei de utilizare. De exemplu, daca  un bun de capital a fost achizitionat in anul 2007,  perioada de ajustare a expirat la 31.12.2011. Astfel, ajustarea nu se mai efectueaza in anul 2012 daca se schimba destinatia utilizarii bunului.  

Daca autoutilitara a fost achizitionata  in anul 2009 si s-a exercitat  dreptul de deducere pentru suma de 12.000 lei, in anul 2013, la momentul casarii autoutilitarei, ajustarea se efectueaza pentru suma de 2.400  lei, determinata astfel:

-    stabilirea perioadei pentru care se face ajustarea:
5 ani (2009 - 2013)  - 3 ani  de utilizare (2009, 2010, 2011 si 2012) = 1 an (2013)  
-    determinarea  sumei TVA dedusa aferenta fiecarui an din cadrul perioadei de ajustare de 5 ani:
    12.000 lei : 5 ani = 2.400 lei/an
-    determinarea  sumei TVA pentru care se efectueaza ajustarea:
2.400  lei/an x 1 an = 2.400 lei

D.p.d.v. contabil, ajustarea taxei se evidentiaza prin formula contabila:

635 (analitic distinct) =4426   pentru suma de 2.400 lei.

Sursa: PortalContabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAdespagubiri dauna totalainregistrari contabileregim TVAtransport marfa


Data aparitiei: 14 Octombrie 2013

Votati articolul "Despagubiri pentru dauna totala. Care va fi tratamentul privind TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X