email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care e termenul de prescriptie pentru restituirea accizelor in cazul scutirilor indirecte?

Taxe si Impoziteaccizetermen prescriptiescutire indirectaHG 44/2004OMFP 231/2013OG 92/2013


Vom stabili mai jos care e termenul de prescriptie pentru recuperarea accizelor de la stat, pentru scutirea indirecta, precum si care e temeiul legal.

Din perspectiva accizelor, modalitatea si conditiile de acordare a scutirilor (atat directe, cat si cele indirecte) de la plata accizelor sunt reglementate la titlul VII din normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Neavand detaliile necesare pentru a va preciza exact normele legale incidente in situatia dumneavoastra precum tipul produsului accizabil sau despre ce scutire de la plata accizelor este vorba, redam in continuare termenele pana la care se poate solicita restituirea accizelor aferente situatiilor prevazute de lege:

-    pana la finele lunii urmatoare celei pentru care se solicita restituirea [pct.110.2 alin.(5) de la titlul VII din normele metodologice] in cazul carburantilor auto achizitionati prin statiile de distributie de catre beneficiarii scutirilor de la plata accizelor prevazuti la art.206^56 alin.(1) din Codul fiscal;
-    lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se solicita restituirea [pct.111 alin.(44) de la titlul VII din normele metodologice] in cazul alcoolului etilic si al altor produse alcoolice scutite indirect de la plata accizelor;
-    trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii imediat urmatoare trimestrului [pct.113.4 alin.(3) de la titlul VII din normele metodologice] in cazul combustibililor pentru motor scutiti indirect de la plata accizelor;
-    trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii imediat urmatoare expirarii trimestrului [lit.A, pct.2 alin.(1) din Anexa la OMFP 231/2013 privind aprobarea Procedurii si conditiilor de restituire a accizei si a taxei pe valoarea adaugata aferente produselor comercializate prin magazinele duty-free]. Accizele aferente marfurilor comercializate pana la data intrarii in vigoare a prevederilor acestui ordin vor fi incluse in prima cerere de restituire [lit.A, pct.2 alin.(2) din Anexa la OMFP 231/2013]. Mentionam ca OMFP 231/2013 a intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, respectiv la data de 21.02.2013.   

De asemenea, aratam ca in cazul produselor energetice achizitionate de la importatori sau alti operatori economici si utilizate drept combustibil pentru incalzire de catre spitale, sanatorii, aziluri de batrani, orfelinate si de alte institutii de asistenta sociala, institutii de invatamant si lacasuri de cult, dispozitiile pct. 113.7 alin.(15) - (17) de la titlul VII din normele metodologice, care reglementeaza procedura si conditiile de restituire, nu precizeaza un termen pana la care se depune cererea de restituire, spre deosebire de cazurile enumerate mai sus.

Nefiind precizat expres un termen pana la care sa se poata solicita restituirea, in opinia noastra, dreptul de a cere restituirea accizelor se stinge potrivit regulii generale prevazute la art.135 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire sau compensare.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteaccizetermen prescriptiescutire indirectaHG 44/2004OMFP 231/2013OG 92/2013


Data aparitiei: 06 Decembrie 2013

Votati articolul "Care e termenul de prescriptie pentru restituirea accizelor in cazul scutirilor indirecte?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X