email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iesirea din sistemul TVA la incasare. Cum declaram si cum inregistram?

TVAiesire TVA la incasareformular 097OMFP 1529/2012TVA deductibila


In randurile urmatoare, analizam cazul unei societati comerciale, inregistrate in scopuri de TVA, cu regimul de TVA la incasare si care la 31.12.2013 are o cifra de afaceri inferioara sumei de 500.000 de euro. De la 1 ianuarie doreste sa iasa din sistemul de TVA la incasare.

Vom vedea ce declaratii si pana la ce data vor fi depuse, precum si care va fi monografia contabila in cazul iesirii din sistemul de TVA la incasare.

Pana in prezent nu s-a reglementat posibilitatea formularii optiunii pentru iesirea din sistemul TVA la incasare in situatia in care  nu s-a depasit in anul 2013 plafonul de 2.250.000 lei reprezentand echivalentul a 500.000 euro.

Conform legislatiei fiscale in vigoare la aceasta data, iesirea din sistem este obligatorie numai dupa depasirea plafonului mentionat, aspect reglementat prin art. 156^3 "Decontul special de taxa si alte declaratii" alin. (12) din Codul fiscal "Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care depaseste in cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata, determinata potrivit prevederilor art. 134^2 alin. (3), in vederea schimbarii sistemului aplicat potrivit prevederilor art. 134^2 alin. (4)."

Formularul are codul 097, este reglementat prin O.M.F.P. nr. 1529 din 10 octombrie 2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" si se poate descarca de pe site A.N.A.F. sectiunea "formulare utile". Deci, pentru iesirea din sistem, formularul trebuie depus si in cursul anului, fara a astepta data de 31.12.2013.
 
In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca la momentul iesirii din sistem, stare de fapt confirmata din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare, nu se efectueaza anumite inregistrari contabile deoarece pentru facturile emise sau pentru facturile primite in perioada in care persoana impozabila  era inscrisa in sistem, se continua aplicarea sistemului, fara a exista:

-    obligatia colectarii TVA daca factura se afla in cadrul termenului de 90 de zile si nu a fost incasata;
-    dreptul de deducere a TVA daca factura nu a fost achitata.


 Astfel, referitor la suma TVA colectata prin facturile emise anterior datei de iesire din sistemul TVA la incasare sunt aplicabile prevederile  art 134^2 alin.  (7)  lit. b) din Codul fiscal.

"In cazul facturilor emise de persoanele impozabile inainte de intrarea sau iesirea in/din sistemul de TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli: ... b) in cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului, respectiv exigibilitatea taxei intervine conform alin. (3) si (5).

In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data iesirii persoanei impozabile din sistemul TVA la incasare, se vor aplica prevederile alin. (3) si (5) numai pentru taxa aferenta contravalorii partiale a livrarilor/prestarilor facturate inainte de iesirea din sistem a persoanei impozabile" coroborate cu prevederile pct. 16^2 alin. (21) "In scopul aplicarii prevederilor art. 134^2 alin. (7) din Codul fiscal: ... b) pentru facturile partiale emise de catre persoana impozabila inainte de iesirea din sistemul TVA la incasare, care nu au fost incasate integral inainte de iesirea din sistem, orice suma incasata/platita dupa iesirea furnizorului/prestatorului din sistemul TVA la incasare se atribuie mai intai partii din factura neincasate/neplatite pana la iesirea din sistem, atat la furnizor, cat si la beneficiar."

Referitor la suma TVA deductibila din facturile primite anterior datei de iesire din sistemul TVA la incasare, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA poate beneficia de exercitarea dreptului de deducere a TVA, dar numai dupa achitarea facturii deoarece se continua aplicarea prevederilor art. 145 alin. (1^2) din Codul fiscal.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAiesire TVA la incasareformular 097OMFP 1529/2012TVA deductibila


Data aparitiei: 13 Decembrie 2013

Votati articolul "Iesirea din sistemul TVA la incasare. Cum declaram si cum inregistram?":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X