email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de compensare intre doua societati. Ce pasi urmam?

ProceduriInregistrari si Politici Contabileprocedura de compensareblocaj financiarordine de compensare


Compensarea care se efectueaza intre doua societati trebuie sa urmeze mai multe etape. Intre o societate si o alta persoana jurdica se incheie un contract de prestari servicii in valoare de 4.000 lei/ luna in care este stipulat factul ca fiecare companie va emite cate o factura lunara in valoare de 4000 lei+ TVA pentru cealalta companie, urmand ca aceste creante datorii sa se compenseze prin ordine de compensare.

Se va vedea daca aceasta compensare stipulata in contract se poate face luna de luna, precum si daca ambele societati trebuie sa achizitioneze ordine de compensare si sa inmaneze reciproc formularul rosu. De asemenea, se va stabili si cine are responsabilitatea de a demara procedura de compensare.

Incepand cu data de 1 noiembrie 1999, se interzice utilizarea altor documente de compensare in afara celor prevazute in regulamentul de compensare aprobat prin HOTARAREA Nr. 685 din 23 august 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice.

De la aceeasi data, pentru facturi cu valori mai mari de 100 milioane lei, compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se va realiza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare aprobat prin prezenta hotarare, iar pentru suma reprezentand contravaloarea facturilor mai mici de 100 milioane lei, inclusiv compensarea reciproca intre contribuabili, persoane juridice, se poate efectua si in afara cadrului institutional creat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/1999, dar pe baza acelorasi formulare.
 
NOTA: 100 milioane lei = 10.000 ron
 
In concluzie, compensarea se poate face luna de luna pentru suma de 4.000 ron+ tva, poate fi initiata de oricare dintre parti si sunt necesare carnete de ordine de compensre din partea fiecarei parti.
 
Aici gasiti detalii privind achizitia formularelor pentru compensare: http://www.cnin.ro/faq.php
 
Cateva definitii utile din HG nr 685/1999: Contribuabilii, persoane juridice, care nu inregistreaza datorii sau creante mai vechi de 30 de zile si care au o valoare mai mare de 10.000 lei nu sunt obligate sa transmita informatiile Institutului de Management si Informatica.

Compensare fara numerar - stingerea obligatiilor de plata reciproce intre doua sau mai multe persoane juridice, pana la concurenta obligatiei celei mai mici, prin ordine de compensare.

Compensare de mica valoare - anularea obligatiilor de plata reciproce sub 100 milioane lei.

Persoana juridica initiatoare - persoana juridica care solicita stingerea obligatiilor reciproce prin intermediul unui act de compensare.

Persoana juridica destinatara - persoana juridica care accepta compensarea unei creante prin datoria sa catre initiator. Compensarea poate avea loc la nivelul cel mai mic al datoriilor si creantelor reciproce.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabileprocedura de compensareblocaj financiarordine de compensare


Data aparitiei: 13 Ianuarie 2014

Votati articolul "Procedura de compensare intre doua societati. Ce pasi urmam?":
Rating:

Nota: 3.78 din 5 din 23 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X