email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Situatii ajustare pentru deprecieri din formularul de Bilant. Cum completam?

formularul de bilantreevaluareimobilizarirezultatajustare deprecierisituatia ajustarilor

In ce priveste bilantul la formular 40 "Situatia ajustarilor pentru depreciere", ne oprim asupra situatiei in care se inregistreaza o depreciere pentru niste parcari. In urma reevaluarii la 31.12.2013, se constata in cont ct. 6813 1130.64 lei, iar in contul 2112 la 31.12.2013, parcarile la valoarea reevaluata sunt la valoarea de de 9.800 lei. Vom stabili astfel ce se trece in Bilant la formularul 40 "Situatia ajustarilor pentru depreciere".

Potrivit prevederilor pct. 2.13 din OMFP 79/2014,  in formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40), informatiile sunt inscrise la costul istoric sau la valoarea reevaluata a imobilizarilor, dupa caz. In cadrul acestui formular, la "Situatia ajustarilor pentru depreciere" se inscriu informatiile din contabilitate reprezentand ajustarile pentru depreciere sau pierdere de valoare aferente imobilizarilor.

Potrivit prevederilor pct. 31 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009, ajustarile de valoare cuprind toate corectiile destinate sa tina seama de reducerile valorilor activelor  individuale, stabilite la data bilantului, indiferent daca acea reducere este sau nu definitiva.

Ajustarile de valoare  pot fi: ajustari permanente, denumite in continuare amortizari, si/sau ajustarile provizorii, denumite in continuare ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare,  in functie de caracterul permanent sau provizoriu al ajustarii activelor.

Ajustarile pentru depreciere sau pierdere de valoare aferente imobilizarilor se inregistreaza in corelatie cu conturile din grupa  29 "AJUSTARI PENTRU DEPRECIEREA SAU PIERDEREA DE VALOARE A IMOBILIZARILOR". Astfel in situatia in care nu ati efectuat inregistrari in timpul anului utilizand aceste conturi, formularul 40 "SITUATIA AJUSTARILOR PENTRU DEPRECIERE" nu trebuie completat.

Aplicarea reevaluarii este o procedura alternativa de stabilire a valorii juste, conform pct. 8.2.5 Reguli de evaluare alternativa din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea, si nu poate fi asimilata pierderii de valoare prin depreciere.

Potrivit prevederilor pct. 126 din acelasi act normativ,  in  cazul in care se efectueaza reevaluarea, in notele explicative trebuie prezentate, separat pentru fiecare element din bilant de natura imobilizarilor corporale reevaluate, urmatoarele informatii:

   a) valoarea la cost istoric a imobilizarilor reevaluate si suma ajustarilor cumulate de valoare; sau
   b) valoarea la data bilantului a diferentei dintre valoarea rezultata din reevaluare si cea reprezentand costul istoric si, atunci cand este cazul, valoarea cumulata a ajustarilor suplimentare de valoare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul de bilantreevaluareimobilizarirezultatajustare deprecierisituatia ajustarilor


Data aparitiei: 10 Martie 2014

Votati articolul "Situatii ajustare pentru deprecieri din formularul de Bilant. Cum completam?":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X