email
Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Cum deducem TVA aferent cadourilor (produse de protocol) acordate de o microintreprindere?

deducere TVAbunuri acordate gratuitcadouriprotocolmicrointreprindereprotocolrambursare

O societate de tip microintreprindere si platitoare de TVA achizitioneaza in 2013 produse de protocol, acordate ulterior clientilor. Valoarea individuala (baza TVA) a fost mai mica de 100 ron.

Primire facturi
% = 401 1.053 lei
623 849 lei
4426 204 lei

A) La 31.12.2013 societatea a inregistrat PROFIT.

Stabilim astfel daca deductibilitatea limitata ( 2 % ) conform prevederilor art. 21 alin. (3) lit a ) din Codul fiscal se aplica si microintreprinderilor, precum si daca pentru ceea ce depaseste 2 % se intocmeste autofactura si se colecteaza TVA.

De asemenea, vom vedea care este data limita de intocmire autofactura.

B) La 31.12.2013 societatea a inregistrat PIERDERE.

Vom vedea daca se va intocmi autofactura la nivelul taxei deduse, doar in scop de TVA.

Inregistrarea TVA:
635 = 4427 204 lei
analitic
TVA protocol

In plus, vom stabili in ce termen se va emite autofactura, pana la depunerea situatiilor financiare anuale si in ce masura cheltuielile cu protocolul sunt nedeductibile avand in vedere deductibilitatea limitata conform prevederilor art. 21 alin. (3) lit a) din Codul fiscal.

Conform prevederilor art.21 alin.(3) lit.a), cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.

Pct.33 din Norme Cod fiscal pentru art.21 alin.(3) stipuleaza foarte clar baza de calcul la care se aplica cota de 2%  pentru calculul profitului impozabil, inclusiv pentru cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare egala sau mai mare de 100 lei.

Aceasta prevedere se aplica exclusiv firmelor care fac parte din categoria platitorilor de impozit pe profit.

In ceea ce priveste TVA aferenta bunurilor de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, conform art.128 alin.(8) lit.f) Cod fiscal, coroborat cu pct.10 Norme, se va calcula si colecta TVA pentru fiecare cadou in parte pentru ceea ce depaseste 100 lei, exclusiv TVA/cadou persoana si nu  pentru total suma ce depaseste plafon de 2% cheltuiala deductibila protocol, asa cum era pana la 01.01.2013.

In cazul in care s-au oferit cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, se insumeaza valoarea depasirilor plafonului aferent unei perioade fiscale si va constitui livrare de bun cu plata, colectandu-se taxa, daca aceasta este deductibila total sau partial. Se va considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si s-a depasit plafonul.

Astfel, se va emite autofactura datata in  ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care se calculeaza deductibilitatea, conform art.155 alin.(7) Cod fiscal si se va declara in Decontul TVA aferent perioadei fiscale in care s-au acordat cadourile si s-a depasit plafonul.

Aceasta prevedere se aplica atat platitorilor de impozit pe profit, cat si celor care se incadreaza in categoria platitorilor de impozit venit microintreprinderi.

In cazul unei microintreprinderi va aplica prevederile art.128 alin.(8) lit.f), deducand TVA pentru cadouri ce nu depasesc 100 lei fara TVA/persoana (cadoul este reprezentat de unul sau mai multe bunuri ce nu depasesc insumate 100 lei, fara TVA), fara a se tine cont de 2% limita deductibilitate cheltuiala de protocol. Acest procent este aplicabil doar societatilor platitoare de impozit pe profit si doar in cazul calculului deductibilitatii  cheltuielii de protocol.

Pentru ceea ce se depaseste valoarea de 100 lei, exclusiv TVA, se va considera o livrare si se va colecta TVA, procedandu-se la intocmirea unei autofacturi in ultima zi lucratoare a perioadei fiscal din punct de vedere al TVA (luna/trimestru) in care s-au acordat cadourile. TVA-ul colectat in autofactura intocmita se va declara prin Decontul de TVA al perioadei fiscale (luna/trimestru).

TVA  colectat ca urmare a depasirii valorii de 100 lei/cadou (exclusiv TVA) se inregistreaza prin contul 635 analitic.

Nu se va face niciun calcul referitor la plafonul de 2% deductibilitate cheltuiala cu protocolul in cazul unei microintreprinderi, avand in vedere ca aceasta prevedere priveste doar platitorii de impozit pe profit.

Atentionez ca nu puteti aplica aceasta prevedere cu privire la deducerea taxei in cazul in care bunurile acordate gratuit sunt bauturi alcoolice sau in cazul meselor festive/petrecerilor organizate.  Daca cheltuiala cu protocolul, indiferent de forma de acordare (cadouri sau mese festive/petreceri) este efectuata pentru personalul salariat, de asemenea nu puteti aplica prevederile cu privire la deducerea taxei, impunandu-se si impozitarea pe venit asimilat salariilor a valorii protocolului.
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Mihaela Pascu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere TVAbunuri acordate gratuitcadouriprotocolmicrointreprindereprotocolrambursare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 13 Martie 2014


Votati articolul "Cum deducem TVA aferent cadourilor (produse de protocol) acordate de o microintreprindere?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Deduchere cost achizitie ochelari

Intrebare: Buna ziua, sunt PFA (traducator), iar din 2014 sunt nevoit sa port ochelari pentru citit, deci pe intreaga perioada cand lucrez la calculator. Pot deduce costul de achizitie al acestora (692 lei) in totalitate sau partial? Multumesc!

Raspuns: Am intrebat, fiindca mi se parea normal sa se poate deduce macar o parte, de exemplu 33% - procent...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 13 Martie 2014 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la monografiile contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X