email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate investitoare intr-o cladire inchiriata pe 10 ani

Intrebare:

In cursul anului 2005 o societate face investitii intr-o cladire inchiriata pe 10 ani unde a inceput, in luna noiembrie, sa desfasoare activitate-jocuri de noroc, aparate electronice. La 31.12.2005 societatea avea TVA de recuperat de 60.000 RON si TVA de plata pentru cele 2 luni de 3.000 RON. Am calculat pro-rata si TVA rezultat din calcul l-am trecut in cont 635. Este corect? In 2006 ce trebuie sa declar la TVA in acest caz (pro-rata pe 2006 a fost de 0,03%)?

Raspuns (dat in 28.04.2006) :

Presupunem ca spatiul inchiriat pentru care ati efectuat investitii este destinat realizarii de operatii mixte din punct de vedere al T.V.A. (operatii impozabile si operatii scutite fara drept de deducere a T.V.A.).

Avand in vedere faptul ca activitatea de jocuri de noroc a fost inceputa in ultimele doua luni ale anului trecut si anterior lunii noiembrie 2005 ati mai efectuat aprovizionari de bunuri si investitii pentru care ati exercitat dreptul de deducere a T.V.A. pe parcursul efectuarii lor, consideram ca ati procedat corect prin regularizarea T.V.A. dedusa in cursul anului aplicand pro-rata in luna decembrie 2005. Taxa nedeductibila rezultata din pro-rata a fost inregistrata corect in contul 635, fiind considerata o cheltuiala deductibila la determinarea profitului impozabil.

Din pro-rata determinata de 0,031% rezulta faptul ca in cursul anului 2005 ati realizat si operatiuni impozabile T.V.A.

In situatia in care spatiul modernizat ar fi fost utilizat exclusiv pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, taxa pe valoarea adaugata dedusa initial ar fi trebuit anulata integral la finalizarea investitiei.

Ca regula generala, pro-rata este aplicabila in cazul in care nu se cunoaste in momentul achizitiei daca bunurile si serviciile sunt destinate realizarii de operatiuni impozabile sau realizarii de operatiuni scutite fara drept de deducere a T.V.A. Sunt situatii in care se poate cunoaste destinatia dar nu se poate determina corect ponderea bunurilor, serviciilor si investitiilor in cadrul fiecarui tip de operatiune, caz in care se aplica de asemenea pro-rata.

In situatia in care in anul 2006 firma dvs. realizeaza atat operatiuni impozabile cat si operatiuni scutite fara drept de deducere a T.V.A. (jocuri de noroc) iar achizitiile si investitiile pot fi delimitate clar pe fiecare tip de operatiune, aveti posibilitatea prin lege sa optati pentru utilizarea concomitenta a trei jurnale de T.V.A. pt. cumparari:

  1. un jurnal pentru achizitiile si investitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni economice impozabile T.V.A., caz in care T.V.A. se deduce integral.

    Daca in cursul unui an fiscal constatati ca bunurile au fost utilizate pentru alta destinatie decat cea prevazuta initial la data achizitiei, aveti posibilitatea sa rectificati taxa dedusa initial prin evidentierea corectiilor in decontul de T.V.A. la rubrica de regularizari

  2. un jurnal pentru achizitiile si investitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni economice scutite de T.V.A. fara drept de deducere, caz in care nu se deduce T.V.A. iar T.V.A. intra in costul bunurilor/serviciilor/mijloacelor fixe. In decontul de T.V.A. aceasta suma se evidentiaza la pct. 13 doar statistic, fara a fi preluata in totalul sumei T.V.A. deductibila. Deci, in aceasta situatie, jurnalul pentru cumparari reprezinta doar o modalitate de tinere a evidentei fiscale, nu a evidentei contabile propriu-zise.
  3. un jurnal pentru achizitiile si investitiile destinate atat realizarii de operatiuni economice impozabile T.V.A. cat si celor scutite de T.V.A. fara drept de deducere, caz in care dreptul de deducere a T.V.A. se exercita pe baza de pro-rata. Pentru intregul an 2006 pro-rata provizorie este de 0,031% si trebuia comunicata organului fiscal pana la data de 25 ianuarie 2006. Tot prin notificare se poate aplica si o pro-rata estimata la inceput de an in functie de operatiunile planificate a se realiza in anul curent. In luna decembrie 2006 aveti de asemenea obligatia sa determinati pro-rata definitiva iar suma rezultata sa o inregistrati prin debitul contului 635.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 19 Octombrie 2006

Votati articolul "Societate investitoare intr-o cladire inchiriata pe 10 ani":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X