email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care e limita maxima permisa la repartizare pe divididende din profitul net contabil?

profitul net contabilrepartizaredividendeprofitcheltuieliomfp 3055situatii financiare
Avand ca punct de plecare unele prevederi din OMPF 3055/2009, vom stabili ce solutii exista pentru o societate infiintata in 2005 care nu a amortizat cheltuielile de constituire. In situatia in care 2013 este primul an in care societatea obtine profit, vom stabili daca se pot amortiza la decembrie 2013 cheltuielile de constituire sau prin ce alta metoda se poate repartiza profitul:

76.
(1) O entitate poate include cheltuielile de constituire la "Active", caz in care poate imobiliza cheltuielile de constituire. In aceasta situatie, cheltuielile de constituire trebuie amortizate in cadrul unei perioade de maximum cinci ani.

(2)In situatia in care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se face nicio distribuire din profituri, cu exceptia cazului in care suma rezervelor disponibile pentru distribuire si a profitului reportat este cel putin egala cu cea a cheltuielilor neamortizate.

Cheltuielile de constituire sunt cheltuieli ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei societati.

Prin procedurile contabile emise, o societate poate stabili durata amortizarii cheltuielilor de constituire, cu respectarea paragrafului 76 alin.(1) din OMFP  3055/2009. Astfel, nu se impune un minim al perioadei de amortizare, dar se impune ca maximul perioadei in care sa se poata realiza amortizarea acestui activ necorporal , respectiv cheltuielile de constituire, ele trebuind sa fie amortizate in cadrul unei perioade de maximum cinci ani.

Daca nu se respecta aceasta conditie, nu se poate face nicio distribuire din profit, cu exceptia cazului in care suma rezervelor disponibile pentru distribuire si a profitului reportat este cel putin egala cu cea a cheltuielilor de constituire neamortizate, conform paragraf 76 alin.(2) OMFP 3055/2009.

In speta prezenta, intelegem ca o societate infiintata in 2005 nu a amortizat amortizarea cu cheltuielile de constituire pana la 31.12.2013.

Avand in vedere prevederile prezentate mai sus, societatea nu mai poate efectua amortizarea cheltuielilor de constituire in anul 2013 pentru ca s-a depasit termenul maxim prevazut in legislatie de maxim 5 ani. Acestea puteau fi amortizate, indiferent daca societatea desfasura sau nu activitate economica in primii 5 ani de la constituire si indiferent daca obtinea sau nu profit in aceasta perioada.

La 31 decembrie 2013 societatea inregistreaza un profit net contabil, pe care il va contabiliza in anul 2014 in rezultat reportat (profit reportat), dorind sa-l repartizeze pe dividende,  odata cu aprobarea situatiilor financiare si a contului de profit si pierdere la 31.12.2013, de catre actionariat.

Tinand cont de prevederile paragrafului 76 alin.(2) OMFP 3055/2009, nu va putea face acest lucru, decat daca suma profitului reportat si a rezervelor legale constituite este cel putin egala cu valoarea neamortizata a cheltuielilor de constituire.

Spre exemplificare, consideram ca societatea a inregistrat la 31.12.2013 :

-           un profit net contabil in valoare de 50.000 lei
-          A constituit rezerve legale in valoare de 40 lei
-          Inregistreaza pe debitul contului 201, ca si activ imobilizat intrat in 2005 si neamortizat pana la aceasta data,  cheltuieli de constituire in valoare de 1.000 lei

Calcul repartizare profit net contabil pe dividende:

(*) profit net contabil la 31.12.2013 = 50.000 lei
(-) rezerve legale constituite                =       40 lei
(-) sold cont 201 cht constituire         =  1.000 lei (depasit termen legal amtz 5 ani)
(=) repartizare profit pe dividende  = 48.960 lei (suma maxima ce poate fi distribuita sub forma de dividende in 2014 cu ocazia aprobarii situatiilor financiare la 31.12.2013)   



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
profitul net contabilrepartizaredividendeprofitcheltuieliomfp 3055situatii financiare


Data aparitiei: 04 Aprilie 2014

Votati articolul "Care e limita maxima permisa la repartizare pe divididende din profitul net contabil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X